Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Magia cuvântului, din ,,Zâmbete și ziduri”

Primit pentru publicare, 15 martie 2014
Editor: Ana Maria Maluș, 16 martie 2014

Magia cuvântului        

                        Poezia reprezintă treapta cea mai înaltă a creaţiilor literare, necesitând multă introspecţie interioară şi mai cu seamă eforturi asidue pâna la transpiraţia care inspiră, cum ar fi spus Tudor Arghezi. Iar Liliana Petcu aflată la cea de a- II- a apariţie editorială prin volumul LiPetcu [640x480]Zâmbete şi ziduri ne demonstrează din plin acest lucru:  Între noi şi EL stă scris cuvântul/ ce s-a desprins din gând vibrant/ a străbătut în sunet timpul/ clar, în lumină s-a-ntrupat. (Între noi şi EL).

Autoarea impresionează în primul rând prin acurateţea şi sinceritatea rostirilor sufleteşti, printr-o magie a cuvântului care depăşeşte ariditatea conceptuală, dându-ne de înţeles că putem fi soldaţi ai iubirii şi a frumuseţii abstruse a sufletului: Flori şi arme învelite-n strai de vise/ cad pe trupuri renăscute din cărbuni/ dăruite sau trimise de ispite/ în iubire, împăcare sau…nebuni,/ îşi arată frumuseţea lor suavă/ ori îşi zornăie armura din infern/  doar  mirosul este cel ce face punte/ între praf de puşcă ucigaşă şi parfum. ( Flori şi arme).

Mărturisesc că sunt un împătimit al lecturilor poetice, tocmai ca urmare a dorinţei mele nespuse de a fi în permanenţă conectat la energiile revigoratoare şi revelatorii ale jocului de-a v-aţi ascunselea. Însă, nu atât de multe poezii mi-au oferit o asemenea stare de transcendenţă metafizică, aşa cum a reuşit poezia Lilianei Petcu, întrucât autoarea ştie să surprindă cititorul printr-un farmec alegoric ale cărui rădăcini sunt, fără discuţie, de natură sapienţială: Rosturi născute la ţărm de început/ pe care-n timp dorim să le descoasem/ pentru a-nţelege de ce suntem pământ/ iar la final de drum, cuminţi să le recoasem. ( Rosturi (ne)înţelese).

Lucian Blaga spunea că natura omului constă în faptul de a se afla în orizontul întru concret şi pentru revelare. Se pare că acest orizont este o stare de fapt poetică pentru autoarea volumului Zâmbete şi Ziduri, care nu uită nicicând că: Pe riduri fine mi-am ţesut urcare/ Cioplite-n anii de pe propriu-mi chip/ În zile, luni şi ani mi-a fost lucrarea/ De-a înţelege cine şi cât…sunt/ Le sunt datoare ăstor riduri fine/ Să nu-mi opresc urcarea spre zenit/ Să am curaj atunci când noaptea vine/ Căci am sfârşit urcarea lor din infinit. ( Riduri).

Recomand călduros cititorilor să parcurgă versurile cuprinse între paginile volumului de faţă, descoperind în acest fel natura afectivă a conştiinţei filosofice, a chipului poetic ce se lasă dus de val de flacăra intuiţiei.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.592 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5