ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 19 Febr. 2018
Autor: Roxana TURCU
Publicat: 20 Febr. 2018
Procesare și adaptare: Dorina RODU
Editor: Ion ISTRATE
Unul dintre cei mai cunoscuți opincari este domnul Alexandru Ilinca. L-am cunoscut la Muzeul Dimitrie Gusti din București la Târgul de Sfântul Dumitru.
Din primul moment ești cucerit de înfățișarea acestuia, de noblețea sufletească și răbdarea cu care îți povestește despre arta de a confecționa opinci.
Meșteșugul opincăritului este învățat de la tatăl său ( tradiția pe care o duce mai departe) ”Eu duc o tradiție din familie. Tatăl meu era opincarul comunei Orlești, județul Vâlcea. În perioada în care era copil toate babele făceau opinci. Ca copil mai puțin m-a interesat și m-am dus la oraș unde m-am făcut croitor.
La croitorie eram cu gândul la tradiții, la opinci la ce se purta înainte. ”
Domnul Alexandru Ilinca a participat la multe evenimente culturale care au ca scop păstrarea tradițiilor populare românești.
”Mergând la anumite evenimente culturale am observat că sunt costume tradiționale dar lipsește opinca. Am luat hotărârea să o confecționez eu, să o promovez.
Noi acum facem opinci că dispar ca piese, ca tradiție să le vadă și străinii să vadă și copiii din ziua de azi încălțămintea dinainte”.
– Cum se confecționează opincile ? îl întreb eu.
Măsori piciorul și apoi îi dai o diferență la vârf și la călcâi de 6-7 cm., lățimea este proporțională cu lungimea și în funcție de material creezi modelul.
Se purtau opinci din tablă, din coajă de copac și din piele de porc. Opinca din piele de porc se argăsea cu coajă de arin. Fierbeai coaja până se obținea o soluție de culoare închisă. O lăsai să se răcească și apoi puneai materialul din care urma să faci opinci.
Confecționarea opincilor vorbește despre tradiția autentică realizată din pasiune, experiență și dragoste pentru arta populară românească.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania