În literatura de specialitate, de-a lungul anilor se vorbea adesea despre revoluționarea sistemului de învățământ. Însă, adevărata revoluție în sistemul de învățământ, în stadiu incipient, s-a produs ca urmare a unei crize pandemice sanitare, afectând populația la nivel mondial. Practic, am fost forțați să oferim o educație de calitate la distanță, folosind mijloacele digital multimedia.
Așadar, profesorul a trebuit să analizeze și să pună în practică modalitățile, metodele și instrumentele necesare de predare-învățare-evaluare la distanță, în sistem eLearning. Această analiză face parte dintr-un proces cognitiv de filtrare, conexare și interpretare a datelor și informațiilor psihopedagogice acumulate de-a lungul anilor, atât prin prisma studiilor academice, cât și prin prisma experienței profesionale. Deciziile operative ale profesorului au trebuit să se adapteze în funcție de conjunctură, optând pentru acei factori de configurare didactică, care i-au permis atingerea obiectivelor didactice stabilite.
Calitatea educației și eficiența acesteia este determinată de o serie de factori esențiali, precum:
- Resurse financiare;
- Resurse temporale;
- Resurse umane bine pregătite didactic;
- Resurse materiale;
- Resurse tehnologice;
- Resurse digitale.
Dacă până acum, metodele de predare erau clasificate în două categorii (clasice, respectiv moderne), pandemia a condus și la o infodemie, generând o nouă categorie și anume, metode de predare online (eCourses). Metodele de predare-învățare-evaluare online presupun dezvoltarea raționamentului profesional didactic, atât din punct de vedere al noțiunilor teoretice psihopedagogice însușite de către profesor, cât și din punct de vedere al experienței profesionale didactice.
Metodele de predare-învățare-evaluare online constituie apanajul stilului vocațional-personal de predare-învățare-evaluare al profesorului, competențele și abilitățile de transmitere a informațiilor dezvoltate în ani, precum și tactul didactic. De asemenea, profesorul a dezvoltat și o serie de caracteristici și modalități de persuasiune în transmiterea de informații față de elevi.
Cercetările în domeniul eLearning, precum și experiența învățământului online a demonstrat că pentru a obține rezultatele dorite, cheia unei lecții online de succes este interactivitatea. Valoarea cursului este dată de nivelul de interactivitate pe care îl conține, calitatea conținutului, forma de prezentare, ușurința în utilizare și funcționalitatea softului prin intermediul căruia este elaborat cursul online. Sistemul eLearning sau Blended-learning în activitatea didactică eficientizează procesul de instruire, pregătire și formare, prin crearea de noi oportunități de învățare și acces facil la instruire. Gradul de interactivitate al lecției în sistem eLearning depinde se o serie de factori precum:
- Capacitatea profesorului de a stimula elevii;
- Comunicarea eficientă profesor-elev, respectiv elev-profesor;
- Conținutul lecției trebuie să fie bine structurat și simplificat;
- Atitudinea pozitivă și energică a profesorului;
- Implicarea elevilor prin conversații euristice;
- Stimularea vizual-auditivă prin folosirea programelor digital multimedia;
- Crearea unei atmosfere proprii pentru studiu.
Așa cum experiența a demonstrat, eficiența unei lecții online este dată de următoarele elemente implementate:
(…)