Moment istoric, 400 de ani, din 1600, în 5 aprilie 2020, în pandemie şi secetă, racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a ajuns la Botoşani
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi a ajuns, duminică 5 aprilie în Botoşani, în cadrul unei acţiuni a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) de binecuvântare a credincioşilor, în contextul epidemiei de coronavirus şi a secetei.
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, însoţite de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţitul Teofan, au trecut prin dreptul spitalelor şi bisericilor din municipiul Botoşani, după ce iniţial a parcurs trasee similare în judeţul Neamţ. Pelerinajul a vizat următorul traseu: Iaşi, Piatra-Neamţ, Târgu Neamţ, Paşcani, Botoşani şi Hârlău şi se aşteaptă reîntoarcerea moaştelor la Catedrală în jurul orei 18,30.
Purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu, a declarat pentru AGERPRES, că este pentru a treia oară în istorie când racla cu sfintele moaşte părăseşte Catedrala Mitropolitană din Iaşi.”Este o deplasare, fără nicio oprire nicăieri, prin caree s-a dorit să se binecuvânteze aceste locuri din Moldova şi să se întărească credincioşii. Este a treia oară în istorie când ies moaştele Sfintei Parascheva. Au mai ieşit în Al Doilea Război Mondial, când au fost duse în Sudul ţării, pentru a fi protejate, şi în 1947, când a fost acea secetă cumplită şi atunci a fost dusă racla cu sfintele moaşte în mai multe judeţe din Moldova. Este un moment istoric. Din 1600 până acum este a treia oară”, a afirmat părintele Sturzu.
Oficialul MMB a subliniat că deplasarea sfintelor moaşte s-a făcut cu aprobarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu respectarea normelor privind prevenirea răspândirii virusului COVID-!9. „S.a făcut această deplasare cu avizul MAI, noi oferind această garanţie că nu vor fi adunări de oameni. De aceea, nici nu am anunţat în presă. S-a făcut cu maximă discreţie astfel încât să se respecte într-un totul acele măsuri luate pentru combaterea epidemiei cu care ne confruntăm” a adăugat părintele Constantin Sturzu.
Pentru conformitate, Ion N. Oprea, Iaşi, 18 mai 2020, am identificat şi luat informaţia, ca să se ştie cetăţeneşte şi istoric, din LOHANUL, magazin cultural-ştiinţific, HUŞI, nr. 51, aprilie 2020, p.260.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
IN ROMANIA SECOLULUI XX1 UN MOMENT DE „IMBECILIZARE RELIGIOASA”!