Am ajuns în Maxutul Iaşilor într-o după-amiază târzie de februarie de acum zece ani. La căderea serii, am urcat pe aleea ce şerpuieşte spre conac cu gândul la paşii boierilor care au străbătut-o de atâtea ori în plimbările lor de altădată. Înăuntru, mă aştepta doamna Irina Rişcuţia, descendentă directă a marilor familii aristocrate Ghika-Polizu-Micşuneşti, o femeie exact aşa cum mi-am închipuit-o de la telefon: simplă, dar distinsă, cu demnitatea cu care a fost nevoită să înfrunte atâtea vitregii ale sorţii întipărită pe chip, delicată, amabilă şi învăluită în nimbul de nobleţe al neamului din care se trăgea. Mi-a deschis chiar ea şi m-a invitat să-i cunosc casa în care şi-a petrecut cele mai frumoase vacanţe ale fericitei sale copilării; am intrat în holul lung, un veritabil salon de recepţie din care dădeau, în stânga şi în dreapta, camere înalte şi largi, încărcate de amintiri: biroul de lucru al bunicului, sufrageria, încăperile pentru oaspeţi în care, cândva, au stat Regina Maria, Principele Nicolae, Principesa Ileana, Regina mamă Elena, principesa Alexandrina (Didina) Cantacuzino şi Nicolae Iorga, dormitorul bunicilor, pe care îl folosea amfitrioana mea, subsolul refăcut ca odinioară într-un soi de hrube tihnite şi răcoroase în verile toride, terasa exterioară cu vedere în parcul păstrat ca altădată, cu arbori seculari, arbuşti ornamentali, havuz şi alei pietruite, iar, peste tot, umbrele unor vieţi şi ale unui timp care nu se vor mai întoarce niciodată. Rămasă singură, doar cu amintirile ei, femeia din faţa mea privea în urmă cu duioşia pe care sufletul copilei care a fost o păstrase intactă, revăzând cu ochii minţii povestea frântă a destinului său. Ne-am aşezat şi am lăsat cale liberă aducerilor-aminte dintr-o lume pierdută peste care s-a aşternut, ca o seară de februarie, aproape un veac…
Irina Ioana Rişcuţia s-a născut la 27 decembrie 1935 la Bucureşti, ca unică fiică a juristului Gheorghe Polizu-Micşuneşti şi a pictoriţei Colette Blanc. Ascendenţii săi au aparţinut renumitelor familii Cantacuzino, Ştirbey, Balş, Bălăceanu, Berindei, Ghika şi Deleanu, fiind strănepoata lui Constantin Ghika-Deleni, deputat şi vicepreşedinte al Senatului, militant ţărănist, şi a Sultanei Bălăceanu, precum şi nepoata avocatului Nicolae Polizu-Micşuneşti, şeful baroului ieşean, şi a Alexandrinei (Adinei) Ghika-Deleni.
Înaintaşii săi materni au construit în satele din jurul conacului cinci biserici, dintre care cea de la Maxut, cu hramul Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil, a fost zidită în anul 1842 de marele vistiernic Gheorghe Ghika-Deleni şi de soţia sa Pulcheria Balş.
Domeniul familiei includea conacul din satul Maxut, comuna Deleni, plasa Coşula, judeţul Botoşani (astăzi, în judeţul Iaşi), construit de Constantin Ghika-Deleni între anii 1878 şi 1880, 6 ha de parc, 7 ha de vie, 450 ha de teren arabil, peste 1.000 ha de pădure şi mai multe lacuri.
A făcut cele patru clase primare acasă cu o profesoară, după care şi-a continuat studiile la Liceul Gheorghe Lazăr din Capitală, petrecându-şi vacanţele la Maxut. În anul 1946, conacul a fost confiscat împreună cu tot domeniul, cele 24.560 de volume ale bibliotecii fiind furate sau arse şi tot mobilierul jefuit sau folosit ca lemn de foc. În anul 1947, părinţii au fost arestaţi şi
evacuaţi din casa din Bucureşti, iar bunicii aruncaţi la periferie din casa din Capitală, sfârşind în sărăcie. În acelaşi an, mama a primit domiciliu forţat la Sinaia, iar tatăl a fost încarcerat la penitenciarul Jilava, unde a fost executat în anul 1952, familia aflând de moartea acestuia abia după 20 de ani. În anul 1949, a fost dată afară din şcoală din cauza originii sociale. Pentru a nu fi
închisă, şi-a schimbat numele căsătorindu-se în anul 1953 cu Radu Don, prietenul unui văr primar. A lucrat la o cooperativă ca muncitor necalificat în ipsos, după care a reuşit să termine liceul şi să-şi ia bacalaureatul, dar nu i s-a permis să facă studii superioare. În anul 1956, s-a recăsătorit cu antropologul, medicul şi biologul Cantemir Rişcuţia, împreună cu care a luat parte la campanii antropologice, căsnicia durând 47 de ani, până la decesul soţului.
În anul 1994, a iniţiat lungile şi dificilele proceduri judiciare pentru retrocedarea proprietăţilor confiscate de comunişti. Conacul de la Maxut ajunsese într-o avansată stare de degradare după ce fusese spital militar, sediu de comandament rusesc şi apoi românesc, sediu al Securităţii, şcoală şi sediu al C.A.P., al I.A.S. şi al unei staţiuni de cercetare pomicolă. În anul 2006, clădirea, împreună cu cea mai mare parte a moşiei, a fost recuperată şi supusă unui vast şi laborios proces de renovare care a durat aproape şase ani.
Irina Ioana Rişcuţia a murit la 26 august 2020 în Bucureşti, fiind înmormântată la Cimitirul Bellu. Neavând urmaşi, întreaga avere a intrat în posesia inginerului silvic Constantin Ştefănucă, partenerul său în perioada de refacere a conacului şi administratorul acestuia.
Florin Bălănescu
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania