Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Novak Djokovic – cel mai iubit și mai detestat dintre pământeni  

Primit pentru publicare: 16 Ian. 2022
Autor: Gruia COJOCARU
Editor: Ion Istrate

© Gruia Cojocaru, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


Nu contează că, prin testarea curentă, demonstrezi că ești sănătos! Nu e relevant că ai trecut vioi prin boală și zestrea de anticorpi îți blindează rezistența trupului! Singurul argument funcțional este certificatul de vaccinare, pe baza căruia poți să intri-n mall, dar și pe stadion, chiar dacă porți în tine boala momentului și-o distribui generos semenilor.

Asta-i logica în virtutea căreia astăzi, 16 ianuarie 2022, justiția l-a expulzat din Australia pe Novak Djokovic – cel mai mare sportiv al lumii în anul 2021 –, barându-i drumul spre cucerirea celui de-al zecelea turneu de Grand Slem, de la Melbourne! Judecătorii federali au văzut în Nole  un pericol la adresa echilibrului statal australian, întrucât ar inflama spiritele în insulă. Motivul? Ar fi antivaccinist. Jenant! A intra în detalii, cum c-ar fi mințit în formularul de la intrarea în Australia, nemenționând zborul cu avionul de la Belgrad în Spania – este un argument doar pentru adepții înfocați ai vaccinării. Pentru cei care nu-s împotriva vaccinării, însă uzează de un strop de rațiune, soluția rezolvării problemei era simplă: câtă vreme reprezinți un pericol pentru sănătatea cetățenilor mei, eu, statul australian – fără să te umilesc prin privare de libertate – te trimit acasă din start, măcar că ești cel mai mare tenismen din istorie! Însă, dacă tu, Novak Djokovic – sau orice alt jucător de tenis ori pelerin – n-ai vreo problemă de sănătate, care să-i lezeze pe ceilalți, accesul în țara mea este admis!

Erau în joc și niște zile de carantină? Nole le-a efectuat, dar să-l expulzezi cu o zi înainte de startul competiției majore din Australia, reflectă obtuziune și cinism statal, coroborat cu o lovitură majoră dată sportului mondial. Ce relevanță mai are astfel turneul de Grand Slam, din Melbourne, în absența lui Novak Djokovic, scos din joc de către statul australian?! Niciuna! Și n-o spun din postura de fan al lui Nole! Mi-am exprimat opțiunea cu ani în urmă – Rafael Nadal –, însă aș fi vrut ca ibericul să câștige competiția pe hardul sârbului, așa cum acesta din urmă l-a zdrobit pe matador anul trecut pe zgura Roland Garros-ului, unde spaniolul fusese încoronat de treisprezece ori! Deși în absența lui Novak Djokovic, favoriți mi s-ar părea Daniil Medvedev și Alexander Zverev – pe Nadal îl creditez cu a treia șansă –  trofeul va fi deposedat de conținut. Ar fi ca o luptă pentru supremația animalelor în savana africană în absența leului, ori ca un campionat mondial de fotbal unde n-au acces, la pachet, Brazilia, Germania, Franța, Italia, Argentina și Spania. (Să vezi ce bucurie ar fi în Olanda, în Anglia sau – de ce nu? – în România.). Dezamăgitor!

Sclavia pune stăpânire și pe sport, iar dacă Nole a fost învins de rațiuni birocratice obscure, în plan simbolic sârbul e campion în lupta pentru normalitatea și verticalitatea vieții libere. E  posibil să cedeze. Am convingerea că, fără nicio înțepare, orice for al lumii i-ar da bucuros certificat de acces oriunde, în schimbul unei declarații: după ce-am analizat atent, la sugestia unor virusologi de marcă, am ales să mă vaccinez! (Las la o parte faptul c-ar putea obține beneficii din sponsorizări și clipuri publicitare, care i-ar eclipsa pe Nadal și Federer.). Estimez că boicotul de care are parte Novak Djokovic va continua, deși organizatorii de la următorul Grand Slam – Roland Garros-ul – i-au promis accesul. Până-n luna mai, sub presiunea vremurilor, se pot lesne răzgândi guvernanții. (Depinde de numele noului președinte francez, uns în urma alegerilor  prezidențiale din aprilie, și de pulsul electoral din apropierea scrutinului parlamentar din iunie.).

Pentru noua dictatură, compromiterea reperelor – care pot reprezenta o marcă a rezistenței – este vitală. Novak Djokovic a devenit astăzi – fără să fi urmărit un astfel de țel – simbolul libertății și inamicul cel mai important al dictaturii! Drama e că sârbul vrea să-și răpună adversarii, cu mijloace oneste, doar în arenă,  pe terenul de tenis, nu să fie târât kafkian, precum Josef K, într-o  cloaca  birocratic-administrativă, care-l epuizează energetic și-i minează accesul la glorie. În plus, coaliția tenismenilor împotriva lui Nole – în frunte cu Rafael Nadal, Stefanos Tsitsipas și Garbine Muguruza –  îmi repugnă atât de mult, încât cu greu îmi cenzurez verbul… Îmi amintește însă un amănunt pe care, în familie, l-am învățat acum mai bine de patru decenii: niciodată să nu lovești într-un om ajuns la pământ, chiar dacă ai avea motive să-l urăști! (Atitudinea tenismenului australian Nick Kirgyos, care l-a susținut public pe Nole – deși nu-i era prieten! – face diferența, reflectând un caracter care se întâlnește din ce în ce mai rar în bazarul Istoriei.).

Expulzarea din Australia, după ce fusese invitat de organizatorii turneului din Melbourne, iar prima instanță de judecată i-a fost favorabilă, îl transformă pe Novak Djokovic în erou, fiind, în același timp, cel mai iubit și cel mai detestat dintre pământeni. Altă variantă există doar pentru cei închiși în găoacea internă.

…În rest, rezistența continuă, chiar dacă vânarea celor care refuză zăbala a trecut la alt nivel.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania