Nu-i așa că admirați persoanele sigure pe ele, determinate, tenace care nu renunță ușor, care sunt perseverente și au (aproape) întotdeauna succes?
Un studiu* foarte interesant** demolează niște mituri. Am făcut un rezumat în limbaj comun pentru că mi s-a părut bun de împărtășit.
Se pare că acele aspecte dominant pozitive ale comportamentului uman, pe care le admirăm cu toții la oamenii de succes, determină o sănătate mintală iluzorie. Cu alte cuvinte, pe cât de sigur ești la exterior, pe atât de fragil devii pe interior. Las aici spre aprofundare doar trei dintre acele „calități” râvnite de toți, care pot oricând „întoarce armele”.
1. Competitivitatea crescută (este, de fapt, generată de frustrarea persoanei că nu obține lucrurile pe care consideră că le merită)…
2. Motivația puternică pentru muncă (implicare în muncă chiar în detrimentul vieții sociale) este întotdeauna extrinsecă. Munca apare ca element de afirmare socială și este marcată de frica de insucces, de invalidare socială.
3. Competența înaltă de comunicare& capacitatea de convingere/persuasiune. „Are întotdeauna cuvintele la el” se traduce, uneori, prin încălcarea de reguli etice și sociale. Indisciplina conduce la acte antisociale.
Prin urmare, ca o recomandare personală, dacă îmi permiteți (kindly remember): uneori e ok să lăsați garda jos, să faceți un pas în spate și un mic exercițiu în oglindă: “Mirror-mirror on the wall who’s the fairest of them all?” …și fiți fair cu voi înșivă!
*studiu, studii = (subst. neutru) muncă intelectuală susținută depusă în vederea însușirii de cunoștințe temeinice într-un anumit domeniu; cercetare a unei probleme, a unui fenomen etc. (dexonline.ro)
**Profilul psihologic al românilor într-o abordare cognitiv-comportamentală (vezi Beck, 1979; David et al., 2010, Ellis, 1994)