Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Petre Din, Cronici de istorie românească și universală, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2017

O dimensiune importantă a istoriografiei este legată de asumarea și lectura critică a unor texte publicate. De altfel, analiza scrisului istoric prin prisma ochiului cititorului avizat devine o necesitate din ce în ce mai acută întrucât în peisajul istoriografiei naționale, dar nu numai, își fac simțită prezența din ce în ce mai mult în perioada postdecembristă „istorici” aflați mult în exteriorul domeniului, dar cu pretenții de specialiști.


  • Realizările lor au mult de suferit deoarece sunt lipsite de o bună cunoaștere a fenomenului istoric, iar lipsa unui instrumentar de lucru adecvat și a unei metodologii specifice fac ca acestea să se găsească de cele mai multe ori în afara spațiului vizual al specialistului, nefiind considerate sub nici o formă achiziții valorice ale domeniului.
  • Credem că aceste lucruri, alături de multe altele desigur, l-au făcut pe Petre Din să investigheze cu ochi critic un număr important de producții istoriografice de-a lungul timpului reunite aici într-un volum demn de luat în seamă, intitulat Cronici de istorie românească și universală. Autorul, care ne avertizează încă de la început că volumul „este alcătuit din 19 prezentări de carte publicate în diverse reviste de specialitate”, străbate aici un teren fertil, beneficiind inclusiv de formația sa de istoric format la școala clujeană, oferindu-ne un ansamblu bine articulat care acoperă o paletă tematică complexă, venită atât din zona istoriei pozitiviste cât și a celei a noii școli istorice.
  • Sesizăm, pe de o parte, o apropiere mai mare de propriul spațiu generațional dar și de anumite teme istorice foarte în vogă. Nu putem să nu observăm faptul că ochiul critic al lui Petre Din dezbate cât se poate de avizat lucrări de istorie mai mult sau mai puțin cunoscute marelui public. Toate sunt însă parte a unui dialog necesar pentru istoriografia națională.
  •              Petre Din stăpânește bine tehnica de lucru specifică și dă dovadă de o bună cunoaștere a problematicilor abordate în volumele pe care le-a analizat. Sesizăm familiarizarea acestuia deopotrivă cu exigențele școlii istorice pozitiviste și ale Școlii Analelor, aceasta din urmă o direcție de cercetare care caută argumente atât în interiorul cât și în exteriorul documentului clasic. 
  •                Asta demonstrează faptul că Petre Din beneficiază nu de azi de ieri de lecturi solide care îi permit acestuia să emită judecăți de valoare pertinente. De altfel, Petre Din este un  împătimit al lecturii ceea ce îi asigură un limbaj adecvat atunci când face acest tip de analiză istoriografică.
  •                Volumul Cronici de istorie românească și universală este unul dintre acele contribuții care pot genera interesul pentru cunoașterea istorică și dovedește încă o dată faptul că Petre Din este un profesor, cercetător și doctor în istorie extrem de dedicat care face multe servicii domeniului în care evoluează. El face parte din acea categorie de dascăli de care învățământul istoric din România are mare nevoie.
  •                                                                                                Prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa
  •                                        Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, 
  •                                               Științe Politice și Științele Comunicării, Departamentul de Istorie


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania