Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Premiul III la Olimpiada Naţională de Istorie

Premiul III la Olimpiada Naţională de Istorie

Prof. Violeta Cotoc
Anul acesta, Mălina Mihalache, elevă în clasa a VIII-a la Grupul Şcolar „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Vorona, a obţinut Premiul al III-lea la olimpida de istorie, etapa naţională.
Mălina Mihalache,Vorona,cl-VIII [1280x768]Mălina se remarcă printr-o curiozitate intelectuală impresionantă ce se exprimă prin acumularea de informaţii, din cele mai diverse surse, la şcoală şi acasă. În interiorul colectivului de elevi din care face parte, îşi manifestă din plin sentimentul prieteniei, colegialităţii, cooperării, respectului, mândriei, fericirii…
A acceptat cu responsabilitate, cu bucurie şi cu dorinţa de a fi învingătoare, un program de lucru extins: a citit multe cărţi de istorie încă din clasa a V-a, a rezolvat multe exerciţii, a stat mereu atentă la lecţii pentru a le înţelege, pentru a face conexiuni şi pentru a răspunde la întrebările adresate.
Când s-a întors de la olimpiadă, cu medalia sclipitoare la piept şi cu diploma în mânuţele de copil, ochii îi străluceau de bucurie. „E prima dată când se dau medalii la olimpiadă” – a spus Mălina. Îşi împlinise un vis. Bucuria din ochii săi, a devenit repede mândria profesorului, a şcolii şi a întregii comunităţi voronene.
Profesorul a înţeles încă o dată că educaţia şi instrucţia sunt procese sociale de mare complexitate. Aceste procese implică în câmpul lor de acţiune o sumă de factori interni şi externi fiinţei umane, numiţi cu termenul generic factori de mediu. Unii factori din mediul extern acţionează în mod implicit, în anumite zone ale procesului educaţional, alţii îşi exercită influenţa datorită rolului asumat conştient. Toţi factorii sub influenţa cărora se dezvoltă omul produc efecte transformatoare, prin determinări specifice şi conduc la formarea personalităţii umane. Educaţia, ca principal factor extern, îşi dovedeşte eficienţa prin acţiunea de coordonare şi dirijare a celorlalţi factori. Coordonarea, dirijarea şi sistematizarea sunt condiţii de bază pentru asigurarea caracterului unitar al procesului.
Educatorului îi este încredinţată această sarcină de maximă însemnătate. El este situat la un pol al procesului, la celălalt pol aflându-se elevul/educatul. În aceste condiţii, acţiunea educativă devine congruentă, complementară, prezenţa unui factor al educaţiei independentă de a celuilalt, nu are sens.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania