Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Presa online. Analiză de text în sprijinul urechiștilor

Presa online
Aanaliză de text în sprijinul urechiștilor

Te prinde groaza să vezi și să auzi pe urechiști, adică pe cei ce vorbesc din auzite și/sau neverificate după cum spunea cineva la TV.

 Să întreprindem împreună o analiză de text, pe un conținut apărut în presa locală online și să vedem cine o scaldă urechește aici: http://www.stiri.botosani.ro/stire/64718/Poetul+Ion+Mure%C5%9Fan+limpeze%C5%9Fte+problema+privind+presupusa+colaborare+cu+Securitatea%21.html (Nu am dreptul să public integral conținutul acestui articol și imi cer scuze dacă pe parcursul lecturii acestui comentariu, confuzia își  va face loc. Acest lucru poate fi evitat prin accesarea link-ul amintit.)
Textul marcat este preluat din articolul indicat mai sus, notele îmi aparțin.

Text 1.,,[…] legat de un zvon lansat în presă de revista „Luceafărul”, preluat fără verificare dintr-un ziar ieşean, în care s-a publicat un articol calomnios la adresa poetului Ion Mureşan, laureat al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pe anul 2013 […]”

Notez: cum dovediți că a fost preluat? … care ziar ieșean?… unde e calomnia din acest articol? http://www.luceafarul.net/surpriza-la-botosani-premiul-national-de-poezie-mihai-eminescu-2014-acordat-unui-colaborator-al-securitatii
Revista Luceafărul nu preia materiale publicate pentru a produce scandal. Noi nu cenzurăm propunerile de publicare!

Text 2. ,,[…] punem la dispoziţie declaraţia făcută de scriitorul Ion Mureşan, care sperăm să limpezească această problemă, declaraţie pe care dorim să o publicaţi”, scrie Gellu Dorian.” […]

Notez: Ați verificat veridicitatea declarației?… de ce acum această declarație și nu înainte de acordarea Onoarei?… pentru că aceste ,,zvonuri” sunt pe internet și în publicații scrise din 2011 încoace! …

Text 3. […],, Ca urmare a faptului că am publicat acum câţiva ani dovada plagiatului săvârşit de de domnul Al. Florin Ţene, […] dânsul a cerut ca să-mi fie varificat Dosarul de la CNSAS.[…]”

Notez: Cui apărține stilul și metoda de a vedea și a urmări ce face aproapele tău?… este aceasta o experiență de viață?… cred că s-a muncit din greu pentru ca un membru al USR să fie dat afară!

Text 4. […] În Adeverinţă se spune că aş fi fost recrutat de Securitate în anul 1973, când aş fi semnat un Angajament şi aş fi primit numele de Eugen, cu misiunea de a informa despre activitatea cenaclului elevilor „Lucian Blaga„.[…]

Notez: În adeverința citată nu cred că se spune ,,ar fi fost” ci, sigur, ,,a fost recrutat”! De obicei se folosește ,,ar fi fost” când nu există o certitudine, pe când ,,a fost” e certitudine. In documentele oficiale sunt reguli clare de elaborarea textelor cu conținut important.

Așadar, nu merg mai departe dar, mai notez:
1. pentru mine această declarație nu este edificatoare, pentru că Poetul nu a spus tot, fiindcă am văzut declarația publicată pe alte site-uri și e vorba de trei dosare precizate în adeverință de care amintește Domnia Sa: un dosar fond rețea, un dosar fond informativ și un dosar fond documentar;
2. acest comentariu nu e făcut după urche!… și nu este un aruncat cu noroi asupra unui om cu o personalitate aparte, ci este o adiere pentru a ridica plasa psihosensibilă ce s-a așezat între publicul larg, omul de rând, și o anume grupare a pretinselor elite;
3. urechíst, -ă adj. După ureche, superficial. ◊ „Din păcate, creatorul și scriitorul tânăr substituie din ce în ce mai mult lectura crâncenă și învățarea modelelor ilustre cu informația superficială, cu metoda urechistă. Nu se citesc romane, se citesc fragmente. Nu se citesc cărți, se citesc articole despre cărți.” Sc. 20 II 74 p. 5. ◊ „Criticul are independență de spirit pe când recenzentul «urechist», remorcat, de regulă, la un grup, apreciază opera în funcție de criterii exterioare literaturii.” Luc. 1 VI 74 p. 7 (din ureche + -ist). Sursa: DCR2 (1997) | Furnizată de Editura Logos. Se mai pot consulta DCR-urile (Dicționar de cuvinte recente), apărute în serie anuală la Ed. Agata, 1993-2005, autor: Maria Dumitrescu.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania