RECURS LA ÎNŢELEPCIUNE
Au existat în viaţa fiecăruia dintre noi momente de cădere, în care fiinţa ne-a fost cotropită de deznădejde şi suferinţă, în care totul ni se părea străin şi lipsit de valoare. Dar cred că în fiecare experienţă există înţelepciune şi există un potenţial maxim pentru a depăşi limitele şi a renaşte din această stare de vid. Ca să uit vremurile acelea sumbre şi triste, am evadat în lectură, un refugiu în care am încercat să reinventez lumea care mi-a fost confiscată, dorind să mă conving că umanitatea este frumoasă, că există alţi oameni, alte orizonturi şi alte cântece.
Universul pe care l-am creat mi-a mobilat singurătăţile şi exilurile şi m-a ajutat să supravieţuiesc degradării, ostilităţilor şi umilinţelor.
Înaintând în vârstă, luăm în greutate, obosim şi renunţăm în a crede în noi înşine, încredinţându-ne destinul societăţii, carierelor, cuceririlor ucigaşe, ambiţiilor ce dezbină şi sfâşie haotica şi zbuciumata noastră existenţă. Doar sentimentele nobile pe care ţi le zideşte lectura vor supravieţui renunţărilor, războaielor, modernităţii cibernetice şi paradisurilor virtuale.
Şi pentru că avem nevoie să ne oferim libertatea de a fi noi, să ne păstrăm spiritul viu, să ne recuperăm optimismul şi să ne consolidăm convingerile, vă propun rubrica ,,Recurs la înţelepciune”, o permisiune elegantă de a şti şi simţi întru ,,minima moralia” , un exerciţiu de ,,a conjuga la optativ curgerea vieţii noastre”, învăţând astfel că adevărata împlinire nu se află în străluciri de diamante, ci în iubire şi adevăr, căci ,,inegali suntem în amestec de lut… sclipire sau întuneric, nu ştim din care mai mult”.
Citatele celebre, cugetările şi aforismele inserate în această rubrică de împroprietărire cu înţelepciune, o arhitectură a gândului, ,,o introducere în bunătatea timpului nostru”, vor face obiectul unui volum pentru ,,minte, inimă şi învăţătură”, intitulat sugestiv ,,Recurs la înţelepciune sau manual pentru umanizarea pustiului”, care va fi editat într-o ediţie de colecţie pentru bibliofili sub egida ASOCIAŢIEI CULTURALE ,,REGAL D`ART”.
Lili Bobu
,,Dincolo de uşa interzisă clocoteşte viaţa morală a fiecăruia dintre noi. În odaia aceasta, în care nimeni nu poate pătrunde fără voia noastră şi a cărei uşă rămâne pentru ceilalţi cel mai adesea închisă, se desfăşoară drama fiecărei vieţi. Acolo au loc complezenţele noastre cu noi, acolo îşi au sălaşul duplicităţile noastre, de acolo ne procurăm scuzele pentru tot ceea ce facem. Însă tot de acolo apare şi creşte dezgustul de noi, acolo cad măştile pe care îndeobşte le purtăm, acolo are loc suplicierea noastră, judecata noastră şi, în sfârşit, tot de acolo obţinem un nou termen de graţie pentru a putea parcurge o altă bucată din drumul pe care-l mai avem în faţă.” (Gabriel Liiceanu)
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania