RECURS LA ÎNȚELEPCIUNE (3)
Adeseori ne-am întrebat de avem curajul de a ierta sau de a ne ierta. Ori de-am putea omite, prin gând, cu sacrificii, din înțelepciune, orice fugă neverosimilă din concret, orice refulare a limitărilor, orice slăbiciune neargumentată.
Iertarea poate reprezenta, individual sau colectiv, o formă a demnității și a spiritului elevat. Sau la fel de bine poate fi considerată definiția elocventă a moralității.
Și chiar de uneori considerăm că este greu și târziu pentru a dărui credit ireversibil, nu ne rămâne decât să ne întoarcem din când în când la valoarea umană pentru care iubirea poate avea și un nume – iertarea.
Neputincioși fiind, limitați, dar totuși într-atât de liberi pentru a răpi esențe, putem cuprinde iertarea, fie că e față de noi înșine ori de cei ce ne greșesc, voluntar sau nu, în cuvintele umile, în vorbele profunde ale celui ce-a iubit „ cu milă și cu groază”, lumina, pentru veșnicie, ADRIAN PĂUNESCU :
,,Tu să mă ierţi de tot ce mi se-ntâmplă, Că port ninsori sau port noroi pe tâmplă, Ai să mă ierţi că sunt labilitate, Ai să mă ierţi de tot şi pentru toate. Ai să mă ierţi în fiecare noapte Şi-am să te mint în fiecare zi. Şi cât putea-va sufletul să rabde Cu cât îți voi greși te voi iubi. ”Citatele celebre, cugetările şi aforismele inserate în această rubrică de împroprietărire cu înţelepciune, o arhitectură a gândului, ,,o introducere în bunătatea timpului nostru”, vor face obiectul unui volum pentru ,,minte, inimă şi învăţătură”, intitulat sugestiv ,,Recurs la înţelepciune sau manual pentru umanizarea pustiului”, care va fi editat într-o ediţie de colecţie pentru bibliofili sub egida ASOCIAŢIEI CULTURALE ,,REGAL D`ART”.
Lili Bobu
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania