Matei Călinescu a fost un critic și teoretician literar român, profesor de literatură comparata la Indiana University din Bloomington. A fost declarat profesor emerit al acestei universități, unde a condus si un centru de Studii Românesti, singurul din Statele Unite, primind mulți doctoranzi din tară, care au devenit ulterior profesori la mai multe catedre de Literatura Comparată din Statele Unite ale Americii.
După cum mărturisește Matei Călinescu, cartea a fost scrisă în acele patruzeci de zile care au urmat morții lui M, tatăl acoperind perioada de doliu prin transcrierea unor fragmente din jurnalele ținute până atunci. E un act de (re)compunere a portretului fiului său din nevoia de a înțelege. O înțelegere a autiștilor în general, a fiului în special, dar și înțelegerea de sine prin raportare la tot ce a însemnat existența lui M. Nu în ultimul rând, această înțelegere devine o formă aparte de lectură a lumii care va influența și cărțile scrise de Matei Călinescu.
Asa cum însusi autorul mărturisește în “Cuvânt înainte”, “Am scris aceasta carte pentru mine – ca un soi de exercițiu spiritual -, dar sper ca ea ar putea fi de folos si altora”. Pe parcursul întregii cărți, tatăl analizează evoluția fiului său, atât în raporturile cu familia cât și cu ceilalți: colegi, alți copii cu autism, medici, cunoscuți.
Totodată, într-un interviu acordat lui Ovidiu Şimonca, în “Observator cultural”, în 2005, afirmă despre Portretul lui M că fost scrisă “în acele patruzeci de zile simbolice de după moartea oricui. În cea de-a patruzecea zi m-am simţit împăcat cu durerea mea, înseninat în tristeţe. E o carte de doliu, de reflecţie asupra morţii cuiva apropiat, foarte fragil, handicapat, dar iubit. E o evocare a 25 de ani de viaţă cu acest copil, cu acest adolescent, cu acest tînăr, care a avut o soarta dramatică.” (…)
Text integral la: https://edict.ro/reinterpretare-relectura-rescriere-in-viata-lui-m-de-matei-calinescu/