Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

RODIT POEZIEI

Larco,VasilePrimit pentru publicare de la autor, Vasile Larco, 7 mai 2014.
Editor: Ana Maria Maluș, 8 mai 2014.

RODIT POEZIEI

Rodu’ poate fi substantivul neaccentuat al cuvântului rod, care înseamnă fruct, dar poate avea şi semnificaţia de efect al unei acţiuni (mai ales în sensul admirativ), iar în cazul de faţă, al unei preocupări poetice. Iată că, deja, se pune accent pe tânăra autoare, Dorina Rodu, a cărţii de poezii „VISE”, dumneaei nu mai este un nume necunoscut pe tărâmul poeziei, deşi, abia a depăşit de curând două decenii de viaţă (n. martie 1994, Călineşti-Bucecea).

Cartea, realizată la Editura „Agata” Botoşani în anul 2013, adăposteşte între coperţile sale 60 de poezii deosebite, autoarea abordând teme diverse: iubirea, natura, copilăria, trăiri sufleteşti, teme Coperta,Dodutratate de multe ori cu o nuanţă nostalgică. Iubirea, după cum este firesc pentru vârsta dumneaei, este cântată în cele mai multe poezii.

Tânăra poetă recita poezii, după cum ne-a mărturisit, chiar din primele clase primare (învăţător Ion Sposib), apoi a început să compună versuri în perioada studiilor gimnaziale (prof. de limba română: Elvira Buţerchi; Geanina Tudoraş) şi a celor liceale (prof. Simona Daniela Paviliuc), perioadă când culege şi primele rezultate, primele roade, obţinând premii şi menţiuni la concursurile de creaţie poetică organizate cu diferite prilejuri în judeţul Botoşani. Aceste frumoase rezultate i-au dat curaj, de unde a apărut şi visul de a-şi vedea poeziile publicate într-o carte. Visul a devenit realitate, cartea „VISE” dovedeşte că poeta, absolventă de liceu, are talent, aplecare către poezie, meticulozitate în şlefuirea cuvântului, încredere în forţele proprii, creaţia sa fiind originală, cu un stil aparte.

Deşi este foarte tânără, Dorina Rodu, ne prezintă cu multă maturitate în gândire multe aspecte ale vieţii, dând impresia că a trecut prin diferite evenimente, că le-a trăit, situaţii plăcute sau mai puţin agreate, descoperim în versurile sale dezamăgiri, dar şi speranţă, optimism şi regrete:„Din abisul tristeţei,/ Vino de-mi culege ultimele/ Picături de speranţă ale dragostei/ Sfărâmate de greutatea lacrimei”// ( „Amurg”) sau: „Am obosit să tot trăiesc/ In umbra amintirilor/ Şi să dau un răspuns trăirilor/ De care-mi amintesc”//. Viaţa, cu împliniri şi dezamăgiri, cu satisfacţii sau nelinişti: „E tristă şi totuşi fericită…/De ce? Pentru că:/ E rănită, dar totuşi iubită…/De ce?…/Pentru că aşa este ea,/Aşa este viaţa!//, ne spune autoarea acestei cărţi.

Copilăria, acea perioadă a vieţii omeneşti de la naştere până la adolescenţă, este regretată (dar cine n-o regretă?) de poetă prin frumoasele versuri în poezia „Copilărie”: „De ce nu te-ntorci de unde ai plecat?/ De ce nu m-auzi când te strig?/ De ce ai fugit departe de mine?/ De ce n-ai mai rămas măcar un an… sau doi?”//.

Versurile închinate părinţilor nu puteau lipsi din această carte de debut, scriind cu lacrimi în ochi: „Tu, mamă, crăiasa vieţii mele/La greu nu m-ai lăsat, m-ai ajutat;/ Tu, tată, un sfânt pentru mine/M-ai sfătuit mereu la bine şi la greu.// („Icoana mea”).

Iubirea este zugrăvită în multe poezii: „Am iubit mereu văzduhul străveziu/ Ce ne-acoperea când ne-mbrăţişam…/ Fericiţi noi atunci eram/ Şi nu credeam că se va termina…/ („Ochii albaştri”). În poezia „Pace” ni se insuflă un sentiment de linişte „pace şi armonie”, iar catrenul final este o epigramă:„Pacea-i un tezaur,/ Invăluită-n aur…/ Greu de obţinut, Şi uşor de pierdut”//.

Exemplele ar putea continua pentru a vă determina să citiţi, nu doar să răsfoiţi cartea întitulată „VISE” a poetei Dorina Rodu din Călineşti-Bucecea, o poetă foarte tânără, talentată, cu atracţie spre această bijuterie, care este poezia, unde prin cuvinte puţine se pot spune multe lucruri, se transmit multe gânduri, sentimente. Prin acest volum de debut, autoarea a păşit cu dreptul pe tărâmul poeziei, o felicit, sunt convins că va scrie multe cărţi de acum încolo, dorinţele sale poetice vor da roade (Rodu, nume predestinat).

5 aprilie 2014



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania