Nu știu dacă clasa politică coruptă și slugarnică de la noi înțelege gravitatea respingerii brutale a intrării României în Schengen din partea Austriei. Vorba generalului pașoptist Gheorge Magheru către Avram Iancu: ”Austria ne privește cu dispreț”. Votul Austriei nu a fost doar împotriva României, ci contra Bruxellului, instituțiilor europene și a SUA. Viena a acționat deliberat, cu complicitatea Rusiei împotriva unității europene și, pe viitor, pentru dezmembrarea Uniunii Europene, fără să fie sancționată de comisia europeană sau parlamentul european. Cancelarul lor mai are obrăznicia să ne ofere lecții de lup moralist fără să fie urechiat de Bruxelles și Washington. Noi, românii disprețuiți și aruncați afară din spațiul liberei circulații europene am primit doar mângâieri ipocrite pe creștet și îndemnuri să cheltuim tot mai mulți bani pentru înarmare și extinderea forței aliate în caz de război cu Rusia. Românii au simțit diprețul austriac și în extenso chiar cel european la adresa unui drept al României care a îndeplinit absolut toate criteriile de accedere în Schengen. Și bomba reactivă a venit printr-un sondaj recent de opinie care arată scăderea încrederii românilor în instituțiile europene și în Uniunea Europeană. Putem spune că Viena controlată de Moscova și-a atins scopul. Românii de la cel mai entuziast popor de pe continent privind unitatea europeană devine treptat eurosceptic. În sondajul Avangarde doar 41% dintre români cred că Țara a avut mai multe beneficii de la aderare, în timp ce 28% consideră că am avut mai mult de pierdut, același procent neputând aprecia. Trebuie să luăm în considerare, că până acum, procentul românilor care credeau în beneficiile aderării depășea 50%, iar actualele procente arată că 56% din populație nu mai crede sau nu poate aprecia care au fost beneficiile intrării în UE. Curentul eurosceptic crește în țara noastră datorită disprețului austriac alimentat de Rusia și a dezinteresului și ignoranței instituțiilor europene față de interesele României. Poporul român nu mai vrea să fie umilit și batjocorit.
La această situație disprețuitoare europeană la adresa României s-a adăugat recent și umilința pe care ne-o servește Ucraina, deși oferim țării vecine cel mai consistent sprijin de când a început războiul. Am primit peste 100000 mii refugiați ucraineni, le dăm arme și muniții, alimente și sprijin logistic militar. De asemenea, permitem cu încălcarea normelor de mediu să folosească Kievul canalul Bâstroe ca să-și exporte grânele. Și ce primim în schimb de la Zelenski și politicienii ucraineni: o aroganță de tip sovietic, iar minoritatea română este persecutată în continuare prin noi legi, care ar trebui să reflecte parcursul dorinței integrării Kievului în Uniunea Europeană, nu școala sovietică de gândire a lui Jdanov. Școlile românești, limba română și biserica românească sunt persecutate prin noua lege a minorităților votată de Rada Ucraineană. De data asta s-a umplut paharul și chiar ”impotentul” ministru de externe a reacționat. Ministerul Afacerilor Externe a transmis autorităților ucrainene nemulțumirile sale cu privire la adoptarea, de către Rada Supremă a Ucrainei, în urmă cu nouă zile, pe 13 decembrie 2022, a legii privitoare la învățământul în limba maternă pentru minoritățile naționale. Aspectele de analiză și solicitările anterior prezentate au fost transmise părții ucrainene prin intermediul unei scrisori adresate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu omologului său Dmitro Kuleba. „Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ. De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei consultări adecvate a reprezentanților comunității române din Ucraina, așa cum a solicitat partea română”, spune MAE într-un comunicat remis presei.
Un deputat AUR solicită închiderea canalului Bâstroe pentru exportul de grâne ucrainene, ca răspuns la politica antieuropeană și antiromânească a Kievului, iar europarlamentarul Rareș Bogdan se declară ”mâhnit” de lipsa de recunoștință a Kievului. România, aflată între disprețul Austriei, umilința servită de Ucraina și ignoranța oferită de Bruxelles, pare un stat tot mai singur și izolat, un fel de imensă bază militară de frontieră pentru apărarea Europei de un atac al Rusiei, dar pentru sacrificiile făcute de poporul român nu se primește nimic la schimb, nici măcar un banal: Mulțumesc. Izolarea, disprețul și umilința oferită României de Austria, Ucraina și Bruxelles, precum și dezinteresul SUA față politica doleanțele noastre europene, partenerul strategic nu ne desființează vizele, iar noi părem parcă doar un câmp tactic, face ca poporul român să devină tot mai eurosceptic și să-și piardă entuziasmul față de instituțiile europene. De această politică de izolare a țării și poporului nostru, vina o poartă clasa politică care de 30 de ani a acționat slugarnic și mimetic, fără demnitate și viziune, iar azi culegem roadele politici istorice a stăpânilor în fața slugilor. România are nevoie de o schimbare de paradigmă a politici externe. Să ne jucăm rolul de putere europeană, cu demnitate și verticalitate suveranistă. La dispreț să răspundem cu boicot, la umilință cu demnitatea închiderii rezervorului financiar și militar, iar la ignoranță cu renegocierea tratatelor economice care au devalizat economia și resursele țării. Când se va aplica politica ”prin noi înșine” vom fi din nou respectați ca în 1918, când am realizat România mare și unită. Poporul român începe să refuze să mai fie disprețuit și umilit de puteri europene aflate în cârdășie cu inamicii unitățiii și democrației europene.
Ionuț Țene
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania