Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Să păzim cu grijă ștergarul

Primit pentru publicare: 26 dec. 2011
Autor: Ana Maria MALUȘ
Publicat: 20 ian. 2012
Republicare: 29 iun. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

Să păzim cu grijă ștergarul!

,,Să păzim cu grijă ștergarul!” Un îndemn al neobositei muncii depuse de Steliana Băltuță, etnograf- muzeografă, pentru a da publicului larg un splendid album, un studiu autentic despre o tradiție autentică. Albumul Stergarul popular, Steliana Baltuta, coperta final [800x600]intitulat ,,ŞTERGARUL POPULAR, UTILITATE, DECOR, RITUAL” a apărut la Editura Agata, în decembrie 2011, cu sprijinul Muzeului Județean de Istorie Botoșani, respectiv al doamnei Lucica Pârvan, directoarea instituției.

Din prefața autoare, în română și engleză, și explicațiile imaginilor prezentate, înțelegem ușor că ștergarul a avut și are, în primul rând la sate, diferite rosturi în gospodărie. Cel mai des, ștergarile sunt folosite la acoperirea unor alimente pregătite, când, în funcție de modelul cusăturii, broderiei sau ale firelor țesăturii, dau o încărcătură afectiv – spirituală cu diferite sensuri, uneori chiar magice. O mare valoare artistică o au ,,(…) ștergarele brodate cu diferite păsări pereche, afrontate: cocoşi, privighetori, păuni, papagali, păsări care în simbolistica populară reprezintă sufletele celor plecaţi dintre cei vii, celor care altădată făceau parte activă din comunitatea sătească, înainte de dispariţia lor, între stele. (…)”.

Îndemnul de a păstra, ca o dovadă că Steliana Băltuță prețuiește arta și tradiția populară a neamului nostru, îl deslușim clar din finalul prefeței: ,,(…) ştergarul, ca piesă etnografică, este de o complexitate nebănuită în viaţa spirituală a comunităţii săteşti de altădată, astăzi fiind păstrate doar reminiscenţe, repetate automat, fără a se şti să se mai dea o explicaţie măcar apropiată de manifestările ritualice arhaice. (…)”. În casele țărănești și în cadrul culturii populare autentice ,,(…) ştergarele au avut un rol şi un loc bine stabilite (…)” și că acestea sunt (…) un document de civilizaţie etnografică românească.”
La toate acestea se adaugă modul inspirat cum minunatele imagini ale pieselor de tezaur au fost selectate și așezate în album, marcând, astfel, valoarea grafică a publicației.

Felicitări Doamnei Stelian Băltuță, felicitări conducerii Muzeului!

Albumul se găsește, pentru cei interesați, la standul Muzeului Județean Botoșani și în Librăria Agata.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. DMG spune:

    …aprecieri și felicitări!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania