Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Sărbătorirea profesorului Stefan Cervatiuc

Primit pentru publicare:  30 dec. 2016
Autor: Gheorghe MEDIAN, redactor al Rev. Luceafărul
Publicat: 31 dec. 2016
Editor: Ion ISTRATE

 

 

 

 Sărbătorirea profesorului Stefan Cervatiuc

                                               

Sfârșitul anului 2016, marcat de fapte banale, ce nu pot rămâne în amintirea botoșănenilor, a fost marcat de un singur eveniment deosebit, trecut din nefericire cu vederea, de oficialitățile locale și de cea mai mare parte a mass mediei: unul dintre cei mai cunoscuți oameni de cultură ai Botoșanilor, profesorul, istoricul și arhivistul Ștefan Cervatiuc a împlinit vârsta de 75 de ani. S-ar fi cuvenit, dat fiind plusul de renume pe care, prin opera sa domnul Stefan Cervatiuc l-a adus acestui județ, ca evenimentul să fi fost cunoscut și pregătit din vreme, ca măcar una dintre instituțiile statului să-i mulțumească pentru truda depusă decenii de-a rândul ca arhivist în cadrul Serviciului Județean Botoșani al Arhivelor Naționale și pentru lucrările sale, care au adus contribuții esențiale la cunoașterea istoriei și culturii acestor locuri. N-a fost să fie așa, pentru că la noi nu există obiceiul de a mulțumi public personalităților care, după o viață dedicată interesului public, ajung să se pensioneze. Poate cândva, se va găsi și la Botoșani cineva, acolo sus,  care va reflecta la cunoscutul proverb „Cine nu are bătrâni să și-i cumpere”, dar până atunci, credem că va mai trece multă vreme.

Tocmai pentru că personalitățile orașului și județului ies din atenția autorităților aproape imediat după pensionare, societatea civilă a preluat sarcina de a-i readuce în atenția generală, determinându-i și motivându-i să continuie să se manifeste activ în viața publică, fiecare în domeniul în care s-a ilustrat și nu numai. Societatea Culturală “Steaua Nordului”, condus de Dorel Mihai Gaftoneanu, este un exemplu pilduitor în acest sens.

Sărbătorirea celor 75 de ani de viață ai domnului Ștefan Cervatiuc, a fost discret organizată, de un un grup de prieteni și colaboratori, printre aceștia număndu-se cunoscutul numismat și filatelist  Mihai Cornaci, doctorul în istorie Dan Prodan, Elena Condrei, directorul Editurii “Geea” și Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Județene “Mihai Eminescu “. Prin străduința acestora, a fost editat un volum omagial intitulat “Ștefan Cervatiuc 75 – profesorul, istoricul, arhivistul”, îngrijit de doctorul în istorie Dan Prodan și tipărit de Elena Condrei la Editura “Geea”, volum în care, au fost incluse, alături de câteva dintre datele privind personalitatea sărbătoritului,  pagini dedicate acestuia, lucrări științifice și epigrame semnate de câțiva dintre prietenii, colaboratorii și admiratorii săi. Fără a intra în detalii, lăsând celor interesați plăcerea de a lectura paginile volumului, ne face plăcere să consemnăm numele semnatarilor articolelor: Dan Prodan, Lucia Olaru Nenati, Elena Condrei, Angela Paveliuc Olaru, Steliana Băltuță, Rodica Cracană, Cornelia Viziteu, Vilică Munteanu, Mihai C. V. Cornaci, Traian Apetrei, Gheorghe Median, Sergiu Balanovici, preot Ioan Canciuc, Anca și Gheorghe Florin Știrbăț, Gheorghe Hreapcă și Dorel Gaftoneanu.

Întâlnirea prietenească în cadrul căreia domnul Ștefan Cervatiuc a fost omagiat, a avut loc în după amiaza zilei de 20 decembrie, într-una din sălile de lectură ale Bibliotecii Județene, între participanți regăsindu-se, cu câteva excepții, toți cei care au contribuit la realizarea volumului. S-au adus omagii sărbătoritului, au fost evocate meritele sale în planul cercetării științifice și al contribuției aduse la mai buna cunoaștere a istoriei și culturii botoșănene și, firesc, s-au ridicat și semne de întrebare față de nepăsarea cu care a fost tratat acest eveniment, de către cei care ar fi trebuit să-l promoveze și să-l onoreze cu prezența lor.

Reținem din luările de cuvânt, aprecierea deosebită a celor prezenți față de opera științifică a sărbătoritului, cuprinsă în zeci de studii și comunicări și în trei cărți esențiale pentru cunoașterea istoriei Botoșanilor :”Alimentarea cu apă a orașului Botoșani: 1897 – 1997”,  “Contribuția fostelor județe Botoșani și Dorohoi la susținerea Războiului de independență” și “Istoria teatrului la Botoșani: 1833 -1944”, lucrare în trei volume.

Cuvintele spuse la acest emoționant eveniment au fost numeroase, trecând peste opera sa și atingând și alte ipostaze în care sărbătoritul s-a aflat de-a lungul celor 40 de ani de activitate. O sinteză a acestor a făcut-o Traian Apetrei, care între altele a spus: “Ștefan Cervatiuc a fost, este și va rămâne un “glas” de ascultat în cetate. A rostit în auzul lumii sentințe pe care nu le-a mai pus nimeni la îndoială!  Ștefan Cervatiuc a trăit –  profesional , zic – în cabinetul său de studiu, dar a trăit și în comunitate, în adunări publice largi, în școli și în săli somptuoase, cu sute de ascultători, aducând în fața publicului o istorie ce încă nu se afla în manuale sau în tratate. Își încărca articolele și discursurile cu mulțime de amănunte din viața botoșăneană de altădată, pe care, a cunoscut-o ca nimeni altul”.

Auditoriul a remarcat și apreciat modestia cu care sărbătoritul a răspuns cuvintelor și felicitărilor care i-au fost adresate, fără să-și aroge alte merite decât  cele care au fost consemnate în volumul omagial și în alocuțiunile ținute de cei care au participat la sărbătorirea sa.

Încheiem rândurile dedicate sărbătoririi domnului Ștefan Cervatiuc, felicitându-l încă odată pentru tot ceea ce a realizat și urându-i, din toată inima “La mulți ani!”

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania