Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Șfichi-Șfichi de om bătrân. Gazetăria timpului

Primit pentru publicare: 13  oct.2015
Autor: Ion N. OPREA, membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 14 oct.2015

 

Șfichi-Șfichi de om bătrân

                            Gazetăria timpului

În  Sămănătorul-Tismana nr. 3, august 2015, director Nicolae N. Tomoniu, p.36-37 este reprodus un articol din Flacăra Sibiului, 1965, pus la dispoziția redacției de octogenarul Dumitru Vlăduț, cel care ne-a prilejuit citirea articolelor din Luceafărul,  de la rubrica noastră „Șfichi-șfichi de om bătrân”.

Articolul din 1965 este semnat V Victor și relatează atmosfera de muncă din acei ani de la Întreprinderea Fructexport din Sibiu, unde șeful stației de omogenizarea mierii, unică în țară, Dumitru Vlăduț, vorbea reporterului despre succesele obținute.

Chiar din titlul paginilor, redacția, personal directorul revistei, face o recomandare cititorilor, care în fond este o invitație la o lecție de gazetărie dar și de educație profesională în domeniu și cetățenească pentru cititor: „Care erau titlurile de atunci ale cotidianului Flacăra Sibiului?” Întreabă profesionistul de față și le înșiră: „Spre noi succese în întrecerea socialistă”; „Spiritul inovator mai mult stimulat”; „Cum cultivăm grâul! Munca își arată roadele”; „Necesitatea  cercetării izvoarelor documentare pentru profesorii de istorie”; „Oameni și albine”; “Invitație la drumeție: Negoiul”.

„Hmmm! Propagandă jurnalistică comunistă, delirantă, exaltantă, alături de imnurile mobilizatoare ce se transmiteau la radio”, zice aducându-și aminte ziaristul. Și se întreabă: „Dar astăzi, care sunt principalele titluri de ziare? Ne îndeamnă ele la inovație, la cercetare, la practici agricole novatoare? Vorbesc  ziarele de astăzi că munca și abnegația față de meseria aleasă trebuie prețuită?” Întrebări bune pentru ceea ce am scris și eu în cartea „Revistele? Luminoase, instructive și educative…”, Ed. PIM, Iași, 2015.

După ce precizează că azi în limba română parcă au dispărut până și diacriticile, iar „vorbele la radio și la televiziuni sunt pline de mârâieli și poticneli monosilabice” ale profesioniștilor, nu mai vorbim de invitați, ni se prezintă probe de titluri gazetărești, actuale: „I-a plătit unui mogul 650.000 de dolari pentru a lua masa cu el”; „Au ajuns în clasa a V-a  fără să știe să-și scrie numele”; „Tatăl fraților din Vaslui. Ce să fac? Legea nu-ți dă voie să-l bați”; „O celebră blondă de la noi arată mai bine la 36 de ani decât la 20”; „Dezastrul din învățământ: Un profesor român câștigă de 10 ori mai puțin decât unul german și de 3 ori sub unul grec”; „Un spațiu din Palatul Primăverii, reședința lui Ceaușescu, rezervat pentru foști președinți”; „Care este cea mai mare afacere din pușcăriile din România”; „La ce perversiuni sexuale a fost supus Prințul Harry în Las Vegas”; „Creatură ciudată cu aspect de pasăre și blană pe coadă, descoperită…”; „Culmea jafului la o bancă! A dat lovitura în cărucior cu rotile”; „Sex: 5 poziții erotice pentru o noapte fierbinte în parc”, „O tânără din Dâmbovița a găsit cadavrul mamei ei în apele barajului…”; Cum stai cu dragostea în săptămâna 6-12 iulie- previziuni!”; „Istoria batistei. Cine mai poartă batistă în ziua de azi?”…

Plecând de la asemenea titluri promovate în mass-media ni se precizează ce știm: „mentalitatea reporterilor, directorilor de presă și televiziuni este de vină, în loc să-i întrebe pe tineri dacă mass-media și piața neagră porno le-a inspirat violul îi întreabă: „-Ați violat?”, întreabă pe hoț dac-a furat!”

Nu există nici măcar cinci minute de emisiune educativă. De bune maniere. Reporterii sunt interesați numai de violul în sine, scandalurile politice și reclamele proaste care scot din sărite pe privitor-ascultător. Banii să iasă!

Și concluzia. Nu era bună presa comunistă din anii 1965 dar nici bazaconiile cu care ne „desfată” ziarele de azi unde sexul, crima, bătăile publice, lălăiala și huzurul diriguitorilor, au ajuns știrea și atitudinea civică a zilei.

 

(Ion N. Oprea, dintr-un serial de 4 articole „Șfichi-șfichi de om bătrân”, păvăză la Legea cu defăimarea, inspirate de revista „Sămănătorul”-Tismana, august, 2015)

 

 

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania