Primit pentru publicare: 11 oct.2015
Autor: Ion N. OPREA, membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 11 oct.2015
Scrie Dumitru Vlăduț din Ungureni-Tismana-Gorj în Sămănătorul-Tismana din august 2015 despre dezamăgirile sale care sunt și ale mele, noi urmând să comparăm ce-i în părțile noastre.
“…În perioada 1989-2015 s-a distrus tot ce a făcut CAPITALISMUL și SOCIALISMUL: uzine, fabrici, combinate, micile ateliere, inclusiv ambulanții ce făceau reparații pe străzi, lăptăresele care strigau printre blocuri: “ia lapte bătut, urdă, brânză etc”. Nu mai există micul comerț stradal și nici micii meseriași ambulanți ce circulau prin sate: geamgii, olari, dogari, păcurari, vânzători de drobi de sare pentru vite, totul a rămas o amintire în depănarea timpului. Programul „epocii Ceaușescu” pentru construcția de mini-hidrocentrale pentru stoparea inundațiilor din munți s-a stopat, canalul de irigații Dunăre-Siret e un surogat iar de portul București prin canal la Dunăre se-aude doar prin campaniile electorale. Și atunci, despre ce îmbunătățiri vorbim?
Ce-a făcut democrația lui Ion Iliescu, a lui Petre Roman și a altor conducători care i-au urmat? Au distrus irigațiile din agricultură, frumoasele ferme din pomicultură, sere cu tradiții. Au transformat terenurile în buruienii, sunt nelucrate zeci de sute de hectare, dar dau subvenții. Dacă încearcă cineva să progreseze în agricultură, îi cheamă în judecată sau dacă îți cauți dreptul la moștenire – te judeci 7-8 ani.
Au desființat mari centre industriale – ELECTROPUTERE CRAIOVA – unde lucrau peste 40 de mii de muncitori. Știți ce-au pus în locul ELECTRO? Un MOL, ca să cumpărăm produse din alte țări.
Ce s-a întâmplat cu întreprinderea 23 AUGUST, întrepriderea de tricotaje Brașov, dar cu ALUMINA Oradea, ELECTRO-MUREȘ Tg. Mureș, cu întreprinderea MECANICĂ Timișoara? Cu întreprinderea de industrializare a laptelui, cu AUTOMATICA București, cu cele 9 uzine și întreprinderi decorate cu Ordinul Muncii clasa I-a, întreprinderile decorate cu Ordinul Muncii clasa a II-a. Dar cu acele întreprinderi decorate cu Ordinul Muncii clasa a III-a în număr de 12, cu întreprinderile de CONSTRUCȚII, întreprinderea de STAT ȘI SILVICULTURĂ, TRANSPORT ȘI COMUNICAȚII, Circulația mărfurilor, Institutele de cercetări, toate prezente în anul 1989. După 1990 s-au transformat unele în fiare vechi vândute pe puțin și câștigând cei ce le-au cumpărat și vândute apoi la fier vechi.
Unde erau atunci la această decapitare a INDUSTRIEI ROMÂNEȘTI cei care fac azi zornăitul de cătușe. Dacă se intervenea, așa cred eu, nu se ajungea la aceste fraude, la atâtea hoții. S-a distrus toată industria, irigațiile moderne, plantațiile de pomi fructiferi. Au mai rămas puține dintre păduri. Ce-au făcut cei ce au luat frânele așa-zisei DEMOCRAȚII? În locul fabricilor, uzinelor, micilor și marilor plantații au construit sedii luxoase pentru telecomunicații, bănci, tribunale mari, luxoase, sedii ale unei întreprinderi-electrocentrale – sediu ale finanțelor luxoase și peste sute de biserici ce s-au făcut cu cei care au cumpărat marile uzine…
…Ce au luat guvernele de la Uniunea Europeană trebuiau investiți în obiective industriale, pentru locuri de muncă, nu în sedii pompoase și birouri luxoase. Dacă s-a furat guvernele au dormit iar instituțiile abilitate s-au făcut că nu observă. Acum se constată, după 25 de ani, că s-a furat totul. Toate avuțiile ce erau trecute la stat. Reconstruiți fabrici, uzine, ateliere. De ce nu le confiscați averile marilor hoți? … Nu-i băgați pe hoți la închisoare ca să mai cheltuie statul cu închisori, cu sute de procurori, cu sute de judecători, cu anchete în zornăit de cătușe. Nu domnilor, luați-le tot: ferme, făbricuțe, ateliere construite ilegal și angajați muncitori și portari la aceste fabrici făcute din furtul avuției naționale. Administrați-le! Dar văd că nu se urmărește acest lucru. Îi bagă la închisoare și le lasă și avuțiile! Cu propaganda și cu vorbăriile – România moare”, își încheie ideea Vlăduț Nicolae, idee de om bătrân.
(Ion N. Oprea, dintr-un serial de 4 articole „Șfichi-șfichi de om bătrân”, păvăză la Legea cu defăimarea, inspirate de revista „Sămănătorul”-Tismana, august, 2015)
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
…Mulțumiri pentru adevărurile din articolul Dvs.!