Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Șfichi-șfichi de om bătrân: Dezamăgire

OPREAINPrimit pentru publicare: 10  oct.2015
Autor: Ion N. OPREA, membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 10 oct.2015

 

Șfichi-șfichi de om bătrân

Dezamăgire

În revista Sămănătorul, Tismana, județul Gorj, director Nicolae N. Tomoniu, continuatoare a ce a fost Semănătorul lui G. Coșbuc și Al. Vlahuță, am găsit în nr. 3, august 2015, publicat ce a scris Dumitru Vlăduț, eseist, proză scurtă, folclor, n.1939, Ungureni-Tismana, un “șfichi de om bătrân”, l-au numit editorii, și redau parte din el pentru că prea seamănă cu ce aș fi scris eu, poate și dumneavoastră, cu voia redacției “Luceafărul”, aici la celălalt capăt de țară.

… “Deși oamenii în epoca primitivă  nu aveau condiții prielnice pentru câștigarea hranei, amenajării unei locuințe cât de cât modeste, și-au căutat singuri calea prin meșteșuguri în scopul îmbunătățirii vieții. Fiecare epocă a adus mici progrese, chiar în condițiile grele ale sclavagismului.

A durat ani în șir cu bune și rele. Feudalismul  a fost tot neprielnic pentru omul de rând, dar s-au dezvoltat unele domenii cu mari sacrificii. A urmat capitalismul. Nu spun  că a fost o formă social bună pentru toată generația, dar a fost  societatea care a făcut cele mai mari progrese în industrie și în agricultură iar în unele cazuri a selectat oameni simpli pentru pregătire, organizare și dezvoltarea societății.

A urmat socialismul – cu teroare, cu desființare a tradițiilor societății. Au terorizat oamenii de cultură, intelectualii,  elitele țării iar pe unii i-au exterminat în închisorile lor. Noua organizare socială a făcut mult rău societății românești, dar ce a fost bun făcut de capitalism, fabrici, uzine, ateliere, au fost reorganizate prin proprietatea socialistă. Nu le-a desființat, le-a modernizat. A creat locuri de muncă pentru țăranii dezrădăcinați din satele lor, le-a făcut școli, spitale, blocuri de locuințe unde să locuiască. Cu 100 lei mergeai la cumpărături, luai necesarul și te întorceai și cu rest. Tinerii absolvenți aveau de lucru, nu erau nevoiți să părăsească țara. De altfel nici nu era posibil, securitatea era la graniță. Dacă nu aveai de lucru, te obligau să lucrezi cu bunele și relele socialismului.

Nu se poate compara cu epoca democrației – 1989 – 2015. Astăzi  ne batem joc când spunem Democrație”…

Cum se întâmplă aceasta, domnul Dumitru Vlăduț ne va spune altădată, tot la Șfichiul zilei, până se adoptă instrucțiunile de aplicare a Legii cu DEFĂIMAREA.

(Ion N. Oprea, dintr-un serial de 4 articole „Șfichi-șfichi de om bătrân”, păvăză la Legea cu defăimarea, inspirate de revista „Sămănătorul”-Tismana, Gorj, august, 2015)

 

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania