Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Șfichiul zilei. De ce oamenii politici sunt înlăturați de politicieni?

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

De ce oamenii politici sunt înlăturați de politicieni?

Primit pentru publicare: 03 Dec. 2018
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 03 Dec. 2018
Redactor șef: Dorina RODU

Articolul Domnului Ion N. Oprea (cu ref. la Insula Șerpilor), de astăzi, m-a răscolit să reflect asupra scopului și dezastrelor produse de  războaie și revoluții. De ce asta? Pentru că popoarele nu sunt conduse de reprezentanți potriviți,  cei care decid în numele lor nu sunt inteligențele din acea entitate de viețuire cu caracteristici comune.

Văd acolo, de fapt știm cu toții asta, cum liderii marilor puteri hotărăsc soarta națiunilor, perimetre unde să se manifeste și să trăiască oamenii, ca ființe pământești supuși unor legi obiective și nu unor ordine ale semenilor lor.
De ce nu s-ar fi confruntat cei din imagine, precum berbecii și, în final, după cum fiecare ar fi fost zdravăn în luptă, nu ne-apărat cea fizică, ci una de idei, să hotărască  granițe și nu să lase ca milioane de oameni, popoare întregi, să suporte ororile unei conflagrații soldate, pe de-asupra, cu milioane de morți!
De ce rațiunea umană nu ar ajunge la aceste concluzii de pace pe cale diplomatică și științifică, unde să se înfrunte oamenii politici, diplomații și inteligențele unui popor și nu omul simplu să fie determinat ca principal actor în teatrul de luptă? De ce? Nu e destul că omenirea, mediul ambiant în care viețuiește este afectat de factori cu acțiuni care nu pot fi evitate (calamități naturale etc.)?
*
Zilele trecute am participat la un eveniment cultural, unde s-a lansat și cartea ,,Politicieni sau și ticăloși”, autor Ioan Rotundu-Dângeanu. Politicieni și nu oameni politici, pentru că e mare diferență de semantică a sintagmelor. Politicianul e omul care face politică și în acțiunea sa primează interesul personal și cel de grup restrâns și nu interesul unei popor pe care încearcă să-l reprezinte în decizia supremă, conform unei doctrine pentru care zice că partidul său luptă. Unde e doctrina? De ce nu se confruntă ideile și de ce nu primează principiul obiectiv ca nevoie de a servi un interes general și nu interese meschine, de grup?
*
Un senatoraș de Botoșani, al cărui devenire o cunosc foarte bine, (am greșit undeva, voi explica mai târziu, îl voi susține în viitoarea campanie electorală să nu mai apuce interese) se tot laudă că a luptat să iasă o lege pentru sprijinul fermierilor… care fermieri? Fermieri care exploatează la sânge ,,prostimea”, omul lipsit de mijloace de existență din mediul rural. L-aș întreba acum… Până la Revoluție, (s-o acceptăm cum e denumită această revoltă din decembrie 1989) așa cum a fost o dictatură politică, dar economic bine organizată, s-a asigurat ca fiecare pentru munca depusă să poată primi o pensie la anii spre apusul vieții. Acum majoritatea pensionarilor, de astăzi, sunt din mediul rural proveniți din fostele CAP-uri. Peste câțiva ani nu vom avea pensionari din mediul rural. Cei mai mulți țărani vor sfârși în chinuri fără mijloace de existență, pământul fiindu-le acaparat cu japca de ,,de marii fermieri” străini și mai puțin locali. Pe sătean, pe omul de rând banul îl exclude de la educație și instruire, îl exclude și de la șansa de a se bucura de o minimă sursă de existență la adânci bătrânețe, fiindcă ajutorul social nu e o soluție de confort social.

De ce oamenii politici sunt înlăturați de politicieni? Unde sunt inteligențele noastre?

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania