Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

TABLETA (de… NOIEMBRIE). Sacru şi profan în Brumar

TABLETA (de… NOIEMBRIE)

Sacru şi profan în Brumar

Noi, ce din mila Sfântului / Umbră facem pământului” am ajuns şi anul acesta în luna brumei mari şi a promoroacei, bucurându-ne că suntem încă sub scut, în marea bătălie cu efemera trecere prin univers.

Noiembrie 2012 e o lună calendaristică plină, încărcată de trăiri creştineşti, dar şi de seisme laice. „Citind” calendarul ortodox, suntem întâmpinaţi de patru sărbători însemnate, cu rezonanţă
creştină: ”Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavril”, ”Sfântul Ioan Gură de Aur-Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului”, ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” şi „Sfântul Apostol Andrei”.

Fiecare dintre noi îşi va umple sufletul cu mireasma sfintelor sărbători direct proporţional cu sâmburele de credinţă moştenit de la strămoşi.
Ca mireni, ieşind în afara spaţiului sacru, în acest Brumar vom fi prinşi în vâltoarea unei noi campanii electorale, alegeri pentru Parlamentul României, o campanie ce se anunţă nici mai curată, nici mai murdară faţă de cele precedente.

Vom auzi discursuri rostite nazal şi emfatic asezonate cu promisiuni de lapte şi miere, vom fi vizitaţi pe la uşi şi pe la porţi de trimişi ai domnilor viitori deputaţi şi senatori care, desigur, candidează doar spre binele nostru, al vulgului, sacrificând liniştea propriei familii doar pentru câteva sute de mii amărâte de euro. Ca oameni, nu trebuie să trăiască şi ei? Cetăţeanului de rând, adevăratului român, îi rămâne însă bucuria sărbătorilor lui Brumar, bucuria de a privi în fiecare nouă dimineaţă bruma din ce în ce mai mai albă de pe flori, truda pentru sporirea ozonului din aerul curat al apropierii iernii prin plantarea de pomi şi arbuşti de tot felul, garanţie a dăinuirii pe acest pământ binecuvântat şi apărat de Atotputernicul lumii.

Dacă profanul se va armoniza cu sacrul, vom fi un popor ales şi iubit de Dumnezeu.

Ruga noastră se va ridica spre Sfânta Fecioară Maria:
“Dă-mi tinereţea mea, redă-mi credinţa
Şi reapari din cerul tău de stele:
Ca să te-ador de-acum pe veci, Marie!”

Mulţumim domnului Eminescu pentru chemarea la “Rugăciune”!



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania