Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Teatrul Ludicus – singura companie teatrală românească de amatori din județul Harghita (I).

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 15 Iul. 2018
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Publicat: 16 Iul. 2018
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean, ©Rev. Luceafărul

 

 

 

Teatrul Ludicus – singura companie teatrală românească de amatori din județul Harghita (I)

Interviu cu David Bordea: Îmi doresc ca toate proiectele și planurile noastre să devină realitate…

 

Teatrul este una dintre artele care creează o oglindă a lumii, un mimesis, un catharsis, o reflectare care reproduce sau caricaturizează cumva societatea contemporană, care atrage atenţia asupra unor imperfecţiuni. În continuare vă propun să păşim în lumea teatrului şi să o observăm din interior, din culise, alături de David Bordea, elev în clasa a XI-a C la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu din Toplița. David este actor, coordonator şi scenograf al trupei de teatru Ludicus. Am datoria de a veghea asupra bunei desfășurări a activităților noastre. Bineînțeles, sunt asistat de o echipă de oameni devotați, alături de care iau toate deciziile. Mă mai ocup de elementele tehnice ale spectacolelor, cum ar fi decorul, coloana sonoră, dar și programele de repetiții, spunea el. Prin interviul pe care îl redau în continuare, am vrut să aflu cât mai multe despre trupa de teatru pe care a înfiinţat-o alături de colegi şi de profesoara Daniela Buzilă şi care îşi desfăşoară activitatea din 2015, înregistrând deja multe rezultate frumoase.

Cum a luat fiinţă trupa de teatru, de unde a pornit? De cât timp există?
David Bordea: În anul 2015, în urma obținerii unor premii frumoase la Festivalul de Teatru „Confesiuni despre viață și artă” de la Subcetate, alături de colegele mele Andrea și Lorena, am hotărât să înființăm trupa de teatru a Liceului „Miron Cristea” Subcetate. Iar cum toate trupele de teatru au nevoie de un regizor, am început colaborarea cu doamna profesor Daniela Buzilă, o persoană deosebită, care ne oferă sprijin necondiționat.
În anul 2016, după ce am câștigat Premiul I (secțiunea liceu) la Festivalul-Concurs de Teatru Școlar de la Toplița, cu piesa „Cafeneaua”, am realizat că peste câteva luni drumul meu se va separa de cel al colegilor mei, datorită faptului că urma să îmi continui studiile la un alt liceu, în Toplița. Atunci mi-a venit strălucita idee de a ridica trupa la un alt nivel și am contactat imediat conducerea Casei de Cultură a Municipiului Toplița, reprezentată prin domnul Alin Gh. Negrea, căruia îi mulțumesc pe această cale pentru sprijinul acordat.
Așadar, din vara anului 2016, trupa de teatru „Ludicus” funcționează sub forma unui teatru de repertoriu la nivel municipal, în subordinea Casei de Cultură Toplița, fiind singura companie teatrală românească de amatori din județ.

Cine v-a sprijinit în demersul vostru artistic?
DB: Așa cum am menționat mai sus, de-a lungul celor două stagiuni în care am funcționat sub tutela Casei de Cultură Toplița, am primit sprijin necondiționat din partea conducerii acestei instituții.
Totodată, personalul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Toplița, condus de Gabriela Hosszu, ne-a întins o mână de ajutor de fiecare dată când am avut nevoie. Doresc să amintesc și sprijinul unor binefăcători care au contribuit la dezvoltarea bazei materiale de decoruri a trupei noastre. Alături de Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Toplița (CNIPT), teatrul Ludicus s-a implicat în realizarea unor proiecte precum Tabăra culturală COOLtura, de vara trecută. Totodată, colaborăm și cu unitățile de învățământ din zonă, în special cu Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu, organizând în fiecare an, alături de echipa de proiect GROW din liceu, concursul Talent Show Toplița. De asemenea, în fiecare an suntem parteneri în organizarea Festivalului-Concurs de Teatru Școlar, alături de Primăria și Consiliul Local Toplița, Casa de Cultură Toplița, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu (ADI Călimani-Giurgeu) și CNIPT Toplița.

Care sunt obiectivele pe care vi le-aţi propus?
DB: Obiectivul nostru principal este dezvoltarea orizontului cultural al populației din nordul județului și insuflarea gustului pentru teatru, în special în rândul tinerilor. De asemenea, dorim să descoperim noi talente și să ridicăm gradul de implicare a populației în activități culturale.

Câte piese aţi prezentat publicului până acum? Cum şi de ce le-aţi ales? Ce doriţi să prezentaţi în viitor?
DB: Până în prezent, ne-am bucurat de un succes fructuos, reușind să prezentăm un repertoriu vast ce cuprinde în general piese de teatru clasic, dar și sketch-uri umoristice pe care le-am prezentat în cadrul diferitelor evenimente, cum ar fi: baluri, prezentări de carte ș.a., organizate la Toplița și în împrejurimi.
De obicei, alegem piese ce conțin o poveste frumoasă, spumoasă și presărată cu cascade de râs, piese cu caracter ludic – de unde și numele nostru, Ludicus.
Pentru stagiunea următoare 2018-2019, pregătim niște spectacole și proiecte foarte frumoase, ce vor surprinde publicul, unele evenimente fiind realizate în premieră în zona noastră. Totodată, începând cu stagiunea viitoare vom aborda și niște piese adecvate pentru spectatorii noștri mai mici.

În câte locuri aţi reuşt să ajungeţi? Unde vă doriţi să mai jucaţi?
DB: Până acum un an, raza noastră de activitate nu era foarte întinsă, evoluând cel mai des la Toplița. Dar, din fericire, am reușit să ajungem mai des la Subcetate, Sărmaș, Voșlăbeni. Pentru viitor ne dorim să ne extindem granițele culturale, având deja multe invitații pe tot întinsul județului nostru, cât și în afara lui.

Planuri de viitor? Ce-ţi doreşti pentru viitorul trupei?
DB: În viitorul apropiat, îmi doresc ca toate proiectele și planurile noastre să devină realitate, iar pe termen lung, îmi doresc ca obiectivele noastre să fie atinse la cel mai înalt nivel și totodată sper ca familia „Ludicus” să își continue drumul mult timp de acum încolo.

Care sunt atribuţiile tale în cadrul trupei?
DB: În prezent, ocup „postul” de coordonator. Din această postură am obligația de a veghea asupra bunei desfășurări a activităților noastre. Bineînțeles, sunt asistat de o echipă de oameni devotați, alături de care iau toate deciziile.
Totodată, am și calitatea de regizor tehnic, ocupându-mă de elementele tehnice ale spectacolelor, cum ar fi decorul, coloana sonoră, dar și programele de repetiții.

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania