ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 09 Iul. 2018
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 09 Iul. 2018
Editor: Ion ISTRATE
Aţi citit povestea cu cea mai inteligentă femeie de la Hollywood, suntem invitaţi în fotolii şi în timp ce ne servim cafeaua sau ceaiul fierbinte, să citim şi desprea femeia care a fascinat lumea.
S-a numit Hedwing Eva Maria Kiesler, austriacă, născută în 1913, dintr+o familie de bancheri, care, la 17 ani, a debutat în teatru, apoi în cinema, în nişte roluri secundare. La 20 de ani a apărut într-o peliculă cehă numită Extasy, nud, alergând goală-goală prin iarbă, pe vreme de ploaie, după o gloabă de… cal, scăpată din frâu.
Episodul, mai ales la acea vreme,1933, a scandalizat multă lume, mai ales familia care s-a hotărît s-o mărite repede-repede, pentru a pune urgent lacăt gurii şi fanteziilor lumii.
Cum fata era frumoasă, magnetică – avea destul vino-ncoace – pretendenţíi la mâna ei au fost mulţí, norocos a fost un Fritz Mendl, un magnat industrial, care, pe sub mână, lucra şi vindea armament. Numai că, deşi putred de bogat, dragostea lor s-a dovedit a fi unilaterală…
Cât a sperat tânăra soţie să scape de dragostea nebună care i se oferea, toate încercările ei de a evada din casa unde nu-i plăcea să rămână, eşuau, până într-o zi, când tot ea, minte cu multe înzestrări, ce a făcut, şi-a adormit camerista, s-a îmbrăcat cu ce purta ea, şi tuli-o… S-a oprit tocmai la Hollywood, unde a fost primită cu braţele deschise. Avea talent…
Şi ca să nu mai fie uşor găsită, orcâţi urmăritori ar fi avut, frumoasa a fost sfătuită să lucreze de-acum sub pseudonim – Hedy Ladmarr.
Cum superlativa la frumuseţe şi vino-ncoace avea şi urechi bune, a reţinut că fostul ei soţ făcea şi comerţ de arme chiar cu Adolf Hitler, ceea ce s-a apucat să înveţe şi ea, lucru pe care îl începuse încă de pe când erau împreună… O pasiona mai cu seamă principiul de acţiune a sistemelor de orientare a torpilelor şi a rachetelor anti-navă, şi avea destule idei cu privire la ghidarea lor prin radio, numai că pentru realizare avea nevoie de bani… de care a făcut rost prin farmecul ei şi cum ştia să şi-l ofere celor de la care îi veneau sumele…
Căsătorită cu un compozitor – George Autheil – amândoi pasionaţi de invenţie şi experimentând-o au obţinut brevetul în 1940-1942 cu titlul „Sistem de comunicare secretă”, care a rămas în nelucrare, adică la „Top secret” până în 80 când manipularea frecvenţelor radio a început a fi realizată în baza aşa numitului…”salt în frecvenţă”, folosit cu succes în cel de-al doilea război mondial pentru a evita detectarea ori manipularea torpilelor de către adversari.
Tot atunci, în 80, dosarul invenţiei fiind desecretizat, invenţia în cauză, a început a fi folosită şi în scopuri civile, stând la baza tuturor sistemelor de telecomunicaţii de azi, inclusiv multitudinea celor de telefonie mobilă.
Numai că inventatoarea – Hgdwing Eva Maria Kiesler – a murit în anul 2000. Ea a lăsat o filmografie importantă şi alte invenţii adiacente în domeniul telefoniei mobile, doamnele trebuie să fie mândre că cineva dintre ele este autoarea acestui mod de comunicare, în SUA 9 noiembrie, când s-a născut ea, drept recunoştinţa meritelor ei, este socotită şi sărbătorită ca „Ziua Inventatorului”.
Numai că…
Surse din cercetare, din ultima vreme, atrag atenţia mai ales pentru utilizatorii din tânăra generaţie văzuţi de dimineaţa până seara cu mobilul lipit de tâmplă…în acest sens, acum puţin timp la Clinica de Medicina Muncii din Cluj a fost susţinută o teză de doctorat ale cărei concluzii sunt îngrijorătoare. Studiul este făcut, spun specialiştii, cu utilizarea tehnicii de vârf la nivel mondial, – cea a determinării chemoluminiscenţei şi a lipoperox – adică s-au cercetat câmpurile electromagnetice (CEM) asupra corpului uman, în special cele produse de telefonia mobilă, cuptoarele cu microunde, antenele de telefonie mobilă, reţelele de înaltă tensiune, şi s-a constatat că toate acestea sunt producătoare de cancer, îmbătrânire precoce, sterilitate la ambele sexe, nevroze, tulburări ale somnului, decalcifieri ale oaselor, creşterea coagulării, cataractă, tulburări endocrine.
S-a concluzionat, convorbirile pe telefonul mobil – cu cât sunt mai lungi cu atât sunt mai nocive, mai ales la start când testezi apelul, bipul cu telefonul la ureche. S-a arătat că vibraţíile cu telefonul la ureche produc concentrări şi reflexii magnetice la trecerea prin medii cu densităţí diferite, mai ales în zona craniană şi afectează calota craniană care funcţíonează ca o antenă parabolică cu concavitatea în jos, concentrând undele spre baza creierului şi afectează hipofiza, tiroida şi cristalinul, risc de cataractă.
Stop telefonul mobil la cei sub 14 ani
Drept consecinţă, autorii studiului recomandă interzicerea cu desăvârşirea a utilizării telefoniei mobile de persoanele sub 14 ani. De asemenea, în bine, spun ei, dispozitivele tip hands-free reduc semnificativ impactul CEM asupra creierului, întrucât telefonul mobil e ţinut mult mai departe de calota craniană.
Cea mai periculoasă reţea pentru noi este Cosmote care generează impulsurile cele mai puternice şi periculoase,Zapp-ul 75%, Vodafone şi Orange – 33%, iar cel mai jos cu impulsurile este Digimobil, spune dr. Mihaela Cludia Geladin care susţíne să ne informăm rudele şi prietenii, copiii, în acest sens.
Sfatul medicului şi în alt caz:
Vii spre casă, eşti obosit şi frustrat, stresat şi supărat, deodată simţi o durere în piept, cu iradiere în braţ sau în maxilar, spitalul nu-i prea aproape, ce faci?, pune întrebarea doctorul.
Ai învăţat resuscitarea, dar nu şi cum s-o faci singur pentru tine. Cum să supravieţuieşti infarctului? Ce faci?
Doctorul ne spune: Nu intra în panică, începe să tuşeşti, tuşeşte repetat şi cu putere. Inspiră adânc înaintea fiecărei reprize de tusă, iar tusa trebuie să fie adâncă şi prelungită, ca şi cum ai vrea să elimini secreţiile din adâncul plămânilor.
Un inspir adânc şi o repriză de tuse trebuie repetate la fiecare două secunde -fără pauze – până soseşte ambulanţa sau simţi că inima începe să bată normal din nou.
Inspiratul adânc aduce oxigenul în plămâni iar mişcările de tuse comprimă cordul şi fac sângele să circule. Presiunea exercitată asupra inimii o ajută să-şi revină la ritmul normal. În acest fel putem vieţui infarctului, posibil – indiferent, astăzi, de vârsta omului.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania