Recent, într-o discuţie cu scriitorul Ioan Cosmeci, acesta se plângea că a dus cărţi la mall, dar nu se cumpără. Iar alte posibilităţi de tipărire nu are, din cauza veniturilor mici.
Nu de mult, o altă autoare spera cu desăvârşire să vândă câteva cărţi ca să-şi acopere CAR-ul luat pentru tipărire. Şi lista poate continua… Dreptate au cu toţii! Dar, nu din lipsa noastră de preocupare nu se cumpără, ci din lipsă de posibilităţi materiale. Cumpărând una, alta, plătind n impozite şi taxe, cumpărarea unei cărţi a devenit un adevărat lux. A încercat ceva Guvernul cu 100 de euro pentru cadrele didactice, dar cred că şi ei se miră de ceea ce a ieşit până la urmă!
Fiind la cumpărături on-line de cărţi, cu stupoare am citit pe site: În parteneriat cu A…, editura a implementat o soluţie completă şi securizată de comerţ electronic, oferind acum clienţilor săi (pentru deţinătorii de carduri A…) posibilitatea plăţii în rate a tuturor cumpărăturilor efectuate. Fiind magazin partener cu A…, aveţi libertatea să alegeţi numărul de rate care vi se potriveşte cel mai bine din maximul permis.
Nici nu ştiu dacă e de plâns, sau nu. Pe de o parte, e un beneficiu pentru cei care nu au resurse materiale, dar, pe de altă parte, ne aduce la o concluzie amară: Am ajuns până şi cărţile să le cumpărăm în rate!!! O carte de 10 lei, poate fi plătită și în 20 rate, dacă nu avem posibilitatea să o cumpărm direct sau, mai lejer, în 5 rate.
Cu ce rămânem plăcut din acest fapt? Cu posibilitatea că am avut libertatea de a ne alege numărul de rate!!!
Și câți vor aveea acces la această mijloc de a procura o carte?… și, totodată, cum rezolvăm problema nevoiei de lectură a noilor apariții editoriale, pe când, din rațiuni comerciale, în bibliotecile virtuale nu le găsești, iar în cele publice – sate, orașe – și din instituțiile de învățământ (școli), nici vorbă, pentru că, de o bună bucată de vreme, nu se mai alocă prin bugetele locale bani pentru achiziții de carte nouă. Și asta este, de acum, o problemă de educație și vigoare intelectuală a unei comunități, a unui popor!
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania