Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Un act de cultură

În comuna Trușești din județul Botoșani, ființează un muzeu de etnografie construit din fonduri proprii de soții Elena și Marin Chiponcă, care a fost inaugurat la 8 noiembrie 2007. Pentru că această dată coincide cu ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, patronul spiritual al muzeului este considerat Sfântul Mihail.

Muzeul a fost înființat în memoria Elenei Boca, mama fondatoarei acestuia, care și-a exprimat dorința ca după trecerea sa din viaţă lucrurile care i-au aparţinut să fie păstrate aşa cum şi ea le păstrase de la părinţii, bunicii și străbunicii săi, cu speranța ca urmașii să poată înțelege cine au fost şi cum au trăit strămoșii lor.

Clădirea muzeului este, de fapt, o casă țărănească alcătuită dintr-o odaie, o tindă și prispe de-a lungul celor patru pereți, respectând detaliile tehnice ale caselor tradiţionale româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul veacului următor. Aceasta reprezintă tipul de locuinţă monocelulară cu interiorul amenajat pe colţuri, completată cu o tindă ca spaţiu de trecere care permite intrarea în cameră.

Inventarul de interior cuprinde țesături din lână, in, cânepă sau bumbac, ca şi ustensilele din lemn folosite în casă; în curte, se află prepeleacul pentru oale, precum și șopronul care adăpostește mijloacele țărănești de transport și uneltele utilizate în gospodărie. O parte a acestor obiecte au fost achiziționate de întemeietorii muzeului, iar restul au făcut obiectul unor donații ale sătenilor.

Demersul dezinteresat și nelucrativ al ctitorilor acestui rarisim lăcaș muzeal constituie o tentativă particulară pe cât de temerară, pe atât de izolată de a se opune indiferenței din ce în ce mai marcate față de valorile perene ale acestui neam. Un autentic act de cultură, identitate și supraviețuire națională.

Florin Bălănescu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania