La 20 ani. cu diploma de bacalaureat luată în Botoșani, Valentina Andrei ajunge în 2003 în Elveția, în cantonul Valais, urmează cursuri universitare de agricultură, viticultură, oenologie, face stagii practice la specialiști de seamă în domeniu, fapt ce-i permite să se facă remarcată, respectată într-o meserie mai mult bărbătească și să-și deschidă propriul magazin în localitatea Fully, bazat pe vinurile sale albe și roșii, pe țuica distilată din vinurile considerate de ea mai puțin valoroase. Devine producător independent de vinuri, în 2018 obține chiar premiul „Speranța „ pentru că știe să continue și să păstreze gesturile ancestrale ale viticultorului, dar și pentru că are șansa să înapoieze naturii ceea ce ea dă celor ce-o respectă”. Colegii ei remarcă faptul că Valentina Andrei consacră viei, viilor nu numai „propria energie ci și reflexie personala și concentrare”.
Valentinei (noastre, să îndrăznesc…) ii pare tare rău atunci când anumite decizii sau gesturi inadecvate o împiedică să pună în valoare cum trebuie recoltele de struguri. Ea cultivă și mici parcele, cumpărate la Martigny, printr-un credit agricol, luat cu preț moderat pentru că accesul la ele este foarte greu. Se gândește la sutele de hectare de viță de vie pe teren plat abandonate prin Romania, în timp ce în Elveția este cultivat fiecare metru de pământ și pe pantele abrupte și chiar stâncoase.
Câteva amănunte despre Valentina Apetrei, preluate din interviurile ei din presa elvețiană : este a cincea dintre cei șase frați, din copilărie devine pasionată de vița de vie și de obținerea vinului, se visa la Bordeaux, dar destinul mai glumeț o duce în Elveția. Și nu regretă deloc acum. Familia ei cultiva vreo zece hectare de cereale, floarea soarelui, sfeclă, fasole și câțiva butuci de chasla. După școală, în vacanțe toți copiii ajutau la muncile câmpului. Și la 12 ani Valentina a participat la culesul viilor la Cotnari : se sculau la ora 3 dimineața că să profite de răcoarea zilei. Tokay-ul recoltat atunci a marcat-o pentru totdeauna: „Am știut că voi munci într-o vie și că voi face vin”.
Fraicheur-Prospețime acesta este cuvântul ce caracterizează femeia vioaie și spontană, elvețiană de adoptie, consideră ziariștii ce au cunoscut-o mai bine pe Valentina Andrei, prin anecdotele pe care le folosește pentru a-și descrie meseria, prin calitatea pe care vrea s-o dea vinurilor sale, condiție principală ca să atingă eleganța, finețea, echilibrul și durata atât în viață cât și în vinul ei.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania