Virgil Răzeșu, despre accidentul de la spitalul Piatra-Neamț
”COLECTIV 2” sau … ”n” ?!
Scurt-circuit ? Nici poveste, domnule ministru. Doar de treizeci de ani, suntem pe scurt-circuit. Numai pe scurt-circuit. Modus vivendi. Asigurat și întreținut cu rară strășnicie de administrație, politicieni și conducători.
Nu, nici vorbă, circuitele în discuție sunt lungi, nesfârșite. De analfabeți, furi, impostori și ticăloși de drumul mare. Pe legi, pe valoare, pe cultură, educație, învățământ și așa mai departe.
Sănătatea ? Cum putea să rămână afară din rând ? Fără spitale demne de vremea noastră, fără programe, temelii și perspectivă, fără fabrici de medicamente și de vaccinuri, fără cercetare și susținere materială și strategică ; numai cu improvizații, tras pe sfoară, milionari de carton și interlopi. Totul asezonat cu limbă de lemn, mai ceva ca pe vremea împușcatului. Vreți o mostră ? Vă servesc mai multe : ”România este cea mai bine pregătită ţară dintre statele europene pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”. Cum adică ? Cum s-a pregătit țara noastră ? Ajungând cea mai săracă membră a UE ? Grăbindu-se să marcheze cel mai ridicat grad de corupție sau cel mai scăzut nivel de trai ? Silită să-și vândă forța de muncă la străini, mai pe nimic ? ”În următorii 10 ani, România va dispune de 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres rapide și de 2.500 de km de cale ferată modernă” (un premier la întâlnirea cu mediul de afaceri de la Paris). Când n-am fost în stare, în 30 de ani, să unim două puncte de graniță printr-o autostradă de Doamne ajută.
Dacă încă nu am dispărut ca nație (nici prea departe nu suntem) este doar minune. Fiindcă scurt-circuitele au și ele legile lor. Nu acționează simultan decât rareori. Când, totuși, se petrece așa ceva, ce să mai facem ? Numărăm morții, cerem anchete, întocmim dosare care nu vor duce nicăieri. Suntem ostaticii unor formulări capcană : ”Faptele nu există”, ”Lipsa probelor”, ” … cu suspendare ….”, ”… cu prescriere…” și toată familia posibilă de sentințe. Catastrofele cu nume de ”Colectiv” se înșiruiesc ca mărgelele pe ață. Și încă e de mirare că nu sunt mai frecvente. Cineva de sus ne apără !
Pentru catastrofa de la Piatra Neamț, scurt-circuitele și-au dat mâna, pornite de la o siringă automată, banală, alimentată dintr-o rețea suprasolicitată și, de la sine înțeles, croită ca și celelalte repere : autorizație de funcționare, manageri (8 pe an), atmosferă suprasaturată de antiseptice, echipamente învechite, improvizații tehnice, oxigen, absența senzorilor și a stingătoarelor automate de incendiu, supraaglomerație, pacienți în stare precară, fără posibilități de mobilizare și așa mai departe.
Este suficient să privești o singură imagine de la locul nenorocirii ca să-ți dai seama că nu a fost vorba de un incendiu, de un foc izbucnit într-un punct și propagat din aproape în aproape. Nu, totul s-a produs instantaneu, într-o singură fracțiune de secundă, într-o explozie nimicitoare ca a oricărei bombe.
Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Asemenea bombe, cu sau fără ceas, există în orice sector deATI, sală de operație sau spații obișnuite de cazare.
În sâmbăta fatală de 14 noiembrie, la ceas de amiază, rosteam în biserică, orația funebră la căpătâiul unui prieten : ”Traversăm o vreme apocaliptică. Trăim și murim apăsați de povara unei plăsmuiri diavolești, a unui dușman perfid și necunoscut, împotriva căruia nu avem nici o armă, căreia i-am dat un nume și număr, dar care nu are asemănare în istoria omenirii. Poate, doar, cu Potopul lui Noe (…) Nici moartea nu mai e cum a fost, nici viața nu mai este în așezările ei, așa cum am știut-o și am apucat-o (…) Renunțăm la tradiții și obiceiuri, ne rupem unii de alții, ne ascundem în case, fiecare în bârlogul lui, fără să știm dacă îmbrățișarea filială, părintească sau întâmplătoare, nu ne aduce pieirea (…) Și, mai mult și mai mult, suntem învrăjbiți, asmuțiți unii împotriva celorlalți, ca într-un Turn Babel fără ieșire”. Greșeam, dând totul pe seama pacostei COVID.
Sigur, ne vom întrece în mesaje de condoleanțe și promisiuni de rezolvare a ”tuturor” problemelor medicinii noastre, vor curge valuri de acuze și de scuze, vom mobiliza procurorii care au făcut lumină (?!?) în dosarul ”Colectiv”, vom aprinde mii și mii de lumânări și candele la locul nenorocirii și ne vom întoarce, de mâine, la campania electorală, în așteptarea altor scurt-circuite. Dar vom merge mai departe, în aceleași condiții de improvizații și soluții de moment, fără suflu, fără orizont, fără progrese. Va venu Uscăciunes Sa, CT Popescu și ne va vorbi de satana.
Nu-l cunosc pe mai tânărul coleg, Cătălin Delciu, tată a doi copii, Dumnezeu să-l ocrotească ! Altă generație. Dar ca unul căruia nu-i este indiferent ce se petrece la poalele Pietricicăi, unde mi-am petrecut jumătate din viață, îmi ajunsese în auz, din vorbele unora sau altora, că este ”un tip de nota 10 !”. Mă bucuram că spița din care se trage nu s-a stins și că va duce mai departe bunele tradiții ale medicinei nemțene, la care au ostenit, de-a lungul timpului, cu chemare pentru profesie și dragoste de semeni, multe generații. Nu mă miră că a sărit să-și salveze pacienții și s-a topit în salopeta care trebuia să-l apere de COVID.
Un alte medic ATI, Pavel Borș, a suferit arsuri limitate la mâini și, posibil, să-și fi pierdut un deget în explozie, iar o asistentă are, de asemenea, arsuri de gradul I.
Apropo, oare salopetele astea nu trebuie ignifugate ? Contactul cu o flacără nu este o eventualitate rară pentru mediile în care se folosesc și scăpare nu poate exista. S-a gândit cineva la pericolele la care se expun cei ce sunt nevoiți să le folosească ?
Să nu-i uităm prea repede pe cei care și-au pierdut viața, tocmai acolo unde trebuia ocrotită, și nici pe cei cărora le-au sărit în ajutor. Să încercăm să ne desprindem din tirania scurt-circuitului aducător de moarte și de suferințe fără seamăn. Viața nu poate continua în scurt-circuite.
Dr. Virgil Răzeșu
Primit, 14 noiembrie 2020.
*
Foști pacienți despre medicul erou de la Piatra-Neamț, am citit a doua zi, 15 noiembrie, pe net
Medicul erou din Piatra Neamț, Cătălin Denciu, cel care s-a rănit grav încercând să salveze pacienți la incendiul de sâmbătă seară, făcea parte dintre doctorii care refuzau să ia șpagă, potrivit unei întâmplări povestite de un fost judecător și a mai multor persoane care au comentat la postarea acestuia.
”Mi-a fost anestezist la o operaţie. După, deşi fusesem avertizat, m-am dus la el cu o carte a mea. A luat-o zîmbind, dar mi-a spus: Sper că nu aţi pus ceva în ea. Eu am dat din umeri. El a foiletat cartea, a scos din ea bancnotele şi mi le-a dat înapoi. Eroii sînt oameni simpli şi normali”, a scris pe Facebook Geo Moroșanu, fost judecător la Bicaz și Piatra Neamț.
La postarea sa au comentat mai multe persoane care au confirmat că Denciu nu lua șpagă de la pacienții săi. Iată câteva dintre comentarii
”Si la operația mea tot el a fost anestezist. Nu a cerut nimic, nu a primit nicio atenție! Doar un „mulțumesc”! Aceștia sunt adevărații doctori!”.
”Și la operația mea de cezariana a fost tot dumnealui ca și anestezist, iar soția ca și medic curant ginecolog. Oameni deosebiți. Dl doctor nu a primit nimic! Sănătate multă și putere atât lui cât și familiei pentru a putea depăși aceasta grea încercare a vieții,”Luciana Mihalache.
”Dumnezeu să-l ajute! Și eu când i-am oferit ceva, mi a spus ca am acasă o prințesa, să-i cumpăr ei ceva, el și a făcut meseria, un mare OM”
”Și eu am fost avertizată să nu încerc cu ceva la dumnealui, că nu va primi așa că nu îmi rămâne decât să mă rog pentru el să îi dea Dumnezeu multă. multă sănătate!”
Numerosi alti pacienti confirma spusele judecatorului Moroșanu.
Medicul de la Spitalul Județean Piatra Neamț a fost transferat duminică la Spitalul Militar “Regina Astrid“ din Bruxelles, pentru tratament de specialitate. El are arsuri pe 40% din suprafața corpului după ce a încercat să salveze din flăcări pacienții care erau internați în stare critică, cu Covid-19.
Anterior, medicul fusese transportat de la Piatra Neamț, cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD, la aeroportul din Iași, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Nationale și transportat la Spitalul Floreasca din București. De aici a fost dus la Bruxelles.
Un român a făcut un gest impresionant pentru Cătălin Danciu, medicul erou de la secția de Terapie Intensivă care a ars sâmbătă după amiază, iar el a fost grav rănit. Altul stabilit în Belgia i-a sărit imediat în ajutor. „Rog pe cei din Piatra Neamț care îi cunosc familia eroului de la Piatra Neamț care a ales să înfrunte pericolul punând mai mult preț pe viețile semenilor decât pe a lui să o pună în contact cu mine în cazul în care e nevoie de cazare. Le pot pune un apartament la dispoziție cu 2 camere necondiționat pe toată durata șederii în Belgia. De asemenea îi pot lua de la aeroport, ajuta cu traducerea și pune la dispoziție o mașină pentru a se putea deplasa. Apartamentul se află la nici 2 Km de spitalul unde este internat. Pot fi contactat la numărul meu de telefon 0032/486946467 sau la nr de telefon 0032/472065052 Jora Cecilia”, a scris acesta pe Facebook.
Felicitat chiar de ambasadorul de la Bruxelles
Ulterior, acesta a adăugat în secțiunea de comentarii: „Vă mulțumesc tuturor, cei care mă cunosc știu că sunt o persoană onestă și am luptat mereu pentru bine. M-a sunat doamna Ambasador de La Bruxelles și în momentul de față este prezentă la Spital, felicitându-mă și spunând că a fost mișcată emoțional de gestul meu. Îi mulțumesc
*
Tot din aceeași sursă am mai aflat: nu mai puțin de zece pacienți internați la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț au murit, în urma incendiului izbucnit sâmbătă după amiază. Alte persoane au fost rănite și trimise la alte spitale din teritoriu. În urma incidentului, a fost deschisă o anchetă.
Pentru conformitate, Ion N. Oprea, Iași, 16 noiembrie 2020.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania