Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

250 de ani de la naștere. Beethoven, întemeietor al unei noi atitudinii și a unei noi ere a muzicii clasice

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 1 (133),  Ianuarie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

250 de ani de la naștere
Beethoven, întemeietor al unei noi atitudinii și a unei noi ere a muzicii clasice

 Primit pentru publicare: 14 Ian. 2020
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, U.A.G.E  – redactor șef adj., Revista Luceafărul
Publicat: 15 Ian. 2020
© Cosmina Marcela Oltean, ©Marian Olaru© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori din istoria muzicii este aniversat anul acesta, în Germania și nu numai, printr-o serie de evenimente culturale deosebite. Se împlinesc 250 de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, creatorul unei opere de mare referință pentru muzica clasică universală. Deși nu a avut șansa unei vieți îndelungate, până la 35 de ani când a încetat din viață, marele Beethoven și-a etalat sclipirea de geniu în cele 32 de sonate pentru pian, 16 cvartete pentru coarde, 9 simfonii, 5 concerte pentru pian și orchestră, un concert pentru vioară și orchestră, sonate pentru vioară și pian, opera Fidelio și Missa solemnis. Opera sa, ca și a altor mai muzicieni, a devenit reper pentru toți muzicienii ce i-au urmat, fiecare tânăr muzician aspirând spre o pregătire superioară astfel încât să poată ajunge să interpreteze astfel de compoziții.

Opera lui Beethoven nu lipsește din niciun mare concert sau eveniment muzical de profil, fiind interpretată iar și iar de cele mai mari orchestre și filarmonici ale lumii. Muzica sa este și va fi actuală atâta timp cât poate trezi în inimi emoții dintre cele mai vii, pentru că asta face arta și în principal muzica clasică.

Creația lui Beethoven se află la granița dintre Clasicism și Romantism, fiind împărțită de teoreticieni în 3 mari perioade. Prima perioadă (1790-1802) cuprinde compozițiile sale din tinerețe, caracterizate printr-un stil ce-l continuă pe cel a lui Haydn și Mozart, desăvârșind clasicismul vienez matur. Din compozițiile celei de-a doua perioade (1807-1812) se remarcă o profunzime tematică, contraste dramatice și noutăți armonice ce nu le-a dovedit niciun predecesor al său, motiv pentru care Beethoven a primit supranumele de Titanul din Bonn. A treia perioadă începe cu anul 1813, iar compozițiile încadrate aici prezintă o puternică individualitate și caută mereu noi moduri de exprimare. Beethoven este poate cel mai bine cunoscut pentru Simfonia a IX-a cu finalul Odă bucuriei pe versuri de Friedrich von Schiller. Această simfonie a devenit și mai cunoscută după ce a fost adoptată ca imn oficial al Uniunii Europene.

Beethoven are un rol crucial în istoria muzicii și datorită faptului că a schimbat mentalitatea cu privire la rolul social al compozitorului, care a început să fie privit ca un artist care creează de dragul artei, nu doar ca un compozitor aflat în serviciul Bisericii sau al aristocrației. Întemeietorul unei noi ere muzicale a avut un impact enorm asupra compozitorilor ce l-au urmat, cum ar fi Franz Schubert, Robert Schumann, Johannes Brahms, Richard Wagner și alții.

Evenimente ce-l vor sărbători anul acesta pe Beethoven

Întreg anul 2020, Germania îl va sărbători pe marele compozitor, iar prin diferitele evenimente organizate, îi va redescoperi muzica și viziunile acestui muzician deopotrivă umanist și cosmopolit. Programul aniversar dedicat lui Beethoven a fost prezentat la Berlin și anunță un număr impresionant de activități, aproximativ 1000 în toată Germania, însă mare parte dintre acestea vor avea loc la Bonn, orașul său natal. Se anunță un carnaval, plimbări cu vaporul pe Rin, sute de concerte, expoziții, proiecții de film, conferințe și activități pentru copii și tineri. Beethoven a revoluționat muzica printr-un radicalism fără precedent. Opera sa este un simbol al realizărilor democratice într-o Europă unită, sublinia printre altele Monika Grütters, Ministrul de Stat pentru Cultură, la prezentarea programului aniversar.

Până la derularea acestui amplu program, primul mare eveniment dedicat lui Beethoven a fost Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, unul dintre cele mai importante evenimente anuale din domeniul muzicii clasice, care atrage mii de telespectatori din întreaga lume. În programul de anul acesta, dirijorul Andris Nelson a inclus un omagiu adus lui Beethoven.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania