Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

MARIA NAGY: ”Muzica folk este la modă mai mult ca niciodată”

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 9 (129), Septembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

MARIA NAGY: ”Muzica folk este la modă mai mult ca niciodată”

Primit pentru publicare: 21 Sept. 2019
Interviu realizat de Ioan Vasiu, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Publicat: 21 Sept. 2019
© Ioan Vasiu, © Revista Luceafărul

Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


 

REPORTER: – Debutul dumneavoastră s-a produs cu mulți ani în urmă. Vă rog să rememorați, pe scurt, anii aceia.

MARIA NAGY: –  Debutul meu a fost timpuriu, cam la vârsta de 10 ani, când am primit de la tatăl meu drag, primul meu instrument, un acordeon micuț, pe măsura mea. Am început să învăț singură primele piese, ca  autodidact. În câteva luni de zile s-a și întâmplat miracolul. Spun miracol deoarece de când mă știu nu m-am gândit la nimic altceva decât să cânt pe o scenă, să am un public, să am succes și multe – multe aplauze! Visul meu devenise realitate pe scena comunei Remetea din Harghita, unde am cântat la balul părinților, organizat cu câteva zile înainte de Crăciun, în anul 1968 ! Spre marea mea surpriză am avut un succes extraordinar și efectiv în ziua respectivă s-a decis soarta mea…Nu am vrut să aud nimic altceva în anii care au urmat decât să devin cântăreață….restul..e istorie…

REPORTER: – Care sunt cele mai importante premii câștigate la festivalurile și concursurile la care ați participat ?
MARIA NAGY: –  Nu prea pot să mă mândresc cu premii deoarece eu nu am cântat genul de muzică cu care as fi putut participa la festivaluri . În perioada respectivă se organizau festivaluri de muzică ușoară, dar e departe de mine acest gen.  Totuși am avut marea  șansă să  particip ,întâmplător zic eu…la  ” Festivalul Muzicii Tinere ”  din Miercurea- Ciuc, în anii 1976 și 1977, unde am cântat muzică folk cu un grup numit ,” FOLK GROUP 5 „.  Președintele juriului fiind muzicologul George Zbârcea . La prima ediție am câștigat premiul ziarului ,,SCÎNTEIA TINERETULUI ” și la a doua ediție  premiul 1, cu piesa ,,FIATALOK” – ,” TINERII „, compus de Verzár Ferenc .

REPORTER: – Când ați cântat prima dată în Cenaclul Flacăra, condus de regretatul Adrian Păunescu ?
MARIA NAGY: –  În anul 1978 Adrian Păunescu realiza emisiuni în colaborare cu TVR – ,, ANTENA VĂ APARTINE ” – și colinda din județ în județ , unde căuta talente noi, artiști autentici  și așa ajuns și în județul meu, Harghita. Noi,  fiind cunoscuți în orașul Miercurea- Ciuc , de UTC și de publicul din oraș, am fost trimiși la audierea condusă de Păunescu,  la casa de cultura locală. Imediat, fără ezitare, am fost selectați pentru filmare în emisiunea din data de  26 martie 1978 .
Păunescu după spectacol ne-a invitat imediat la Cenaclul Flacăra, unde m-am dus doar eu deoarece ceilalți membri ai grupului aveau obligații , servicii la care nu au renunțat de dragul cenaclului. Deci debutul meu a fost în 1978.

REPORTER: – Ce amintiri păstrați din acea perioadă ?
MARIA NAGY: –  Amintire mai frumoasă și mai tulburătoare nici nu pot imagina, în legătură cu Cenaclul Flacăra, decât debutul meu. Deci după succesul în  spectacolul televizat la Miercurea-Ciuc,în primăvara anului 1978, am fost invitată de Păunescu  și am cântat în fața a 30.000 de oameni pe stadionul REPUBLICII !!! Cred că nu e nevoie de nici un comentariu…ce am simțit,  cum  am tremurat și cum am cântat în fața publicului atât de numeros și în fața artiștilor ,membrilor cenaclului,  consacrați, care erau socotiți deja MONȘTRII SACRII, Vintilă, Alifantis, Sterian, Stănculescu, Bodolan, Pittiș… sunt câteva nume care nu au nevoie de nici o  introducere !

REPORTER:  – Care este genul muzical pe care-l preferați ? Ce alte genuri muzicale se mai găsesc în repertoriul dumneavoastră ?
MARIA NAGY: – Genul meu de muzică pe care o venerez e ROCK-POP și feblețea mea  baladele rock . Din păcate regimul din trecut , vorbesc despre anii ’80, nu a  fost roditor pentru mine, eu reprezentând un gen care nu era pe gustul regimului și nu se intercala în clișeele lor obișnuite. Eu  nu eram gata de compromisuri de dragul șefilor , emisiunilor de TV și radio, deci mai bine am evadat  în străinătate . Cum au  trecut anii și am înaintat în vârstă,  am mai inclus în repertoriul meu și câteva piese nemuritoare de Edith Piaf…

REPORTER: – Credeți că mai este la modă muzica folk ?
MARIA NAGY: – Dacă este la modă muzica Folk?…Părerea mea este că nu cred că a fost vreodată demodată…că marii  așa ziși PROMOTORI  nu au băgat în seamă acest gen , este o altă poveste…  într-o altă zi un alt interviu…și multe pagini scrise….deoarece este revoltător cea ce se întâmplă în lumea muzicii . Nu are rost să intru în detalii. Un singur cuvânt, ”GOANA DUPĂ AUR „… În rest, ce contează că ai voce, că ai o muzică bună, că ai succes  la public ,că ai o prezență scenică, cum ziceau impresarii de altădată…TRECI  RAMPA ???… nu !!… nu e suficient!  Trebuie să  fii tânără, frumușică, în rest vocea se face din butoane, muzica se cumpără… apariții și presă ai cât te țin banii…. e trist… e foarte trist și revoltător !  Și ca punctul pe ” i ”  ar fi, daaaa… MUZICA  FOLK  ESTE LA  MODĂ  MAI  MULT  CA  NICIODATĂ . Nu mor caii când vor câinii !!!  Publicul s-a SĂTURAT de muzica din butoane care sună la fel,  cu voci la fel, parcă ies pe bandă rulantă!!!

REPORTER: – În afară de Petre Magdin, ați interpretat și piese ale altor compozitori ?
MARIA NAGY: –  Eu am avut șansa că Petre Magdin mi-a încredințat câteva piese de rock în anii ’80. În rest am preluat piese din repertoriul internațional , cu care puteam să mă identific. Am mai cântat o singură piesă scrisă de Vasile Șirli , fostul director al casei de discuri  ELECTRECORD. Melodia se intitulează FRUMOȘII ADOLESCENȚI, care intrase într-un film, având în rolul principal pe actorul binecunoscut Bogdan Stanoevici.

REPORTER: – Ce părere aveți despre tânăra generație din muzica românească ?
MARIA NAGY: – Despre muzica tinerei generații ? De obicei nu-mi dau cu părerea pentru că toate culturile muzicale s-au  amestecat așa de mult în ultimii ani  încât e din ce în ce mai greu să etichetezi pe cineva, sau un gen muzical, cu păreri preconcepute ! Ce pot însă să vă spun cu siguranță ,  muzica ” BUNĂ…am zis bună ” o întâlnim la fiecare generație, evident că evoluează, se schimbă cu anii. Nici noi, în anii „80 nu am făcut muzica anilor „50, nu ??  Dar încă era și este  ascultabilă,  s-au născut  EVER GREEN – uri !  Însă astăzi ,din ce în ce mai rar.  Moda este trecătoare, cu viteza luminii !  Muzica bună a devenit o perlă rară mai ales în România !.Spuneți-mi un titlu al unei  melodii de astăzi care se va cânta și după 30 de ani ?  Greu de imaginat !

REPORTER: – La un moment dat ați părăsit România. De ce ați plecat ? Mai participați la concerte aici în țara în care v-ați născut și v-ați format ca artist ?
MARIA NAGY: – Da, am părăsit România  deoarece mi s-a oferit șansa în anul 1983. Colaboram cu Teatrul Constantin Tănase din București și am fost propusă de marele dansator și  coreograf  Cornel Patrichi să particip într-un Spectacol de variete la  Teatrul EL-GALAA din Cairo. Am acceptat și contractul semnat pentru o luna s-a prelungit pentru o altă lună, toată trupa având un succes considerabil. În timpul șederii la Cairo m-a văzut un impresar de acolo și mi-a oferit din nou un contract, astfel că  m-am întors în Egipt în ianuarie 1984 . Inițial semnasem un contract pentru 6 luni, dar văzând situația din România în anii ’80 , deloc favorabilă muzicii și artei în general am hotărât, cu inima sângerând, să părăsesc țara definitiv,  legal, cu contract . În 1998 m-am stabilit în Ungaria. Da, am revenit  cu niște concerte extraordinare și deja am și alte invitații ! Dacă timpul meu permite, vin cu mare drag. Când  ai o familie și trăiești și în străinătate nu este prea  ușor să te deplasezi.

REPORTER: – Pentru cei care îndrăgesc melodiile pe care le interpretați, ce mesaj aveți ?
MARIA NAGY: – Mă simt tare norocoasă să am foarte mulți Fani care nu m-au uitat nici o clipă. Eu dispărusem de pe harta muzicii din România. Ei m-au așteptat ,m-au redescoperit și m-au susținut și mă  suțin , mă încurajează până în ziua de azi !  Fără  ei nu aș fi reușit, dar nici nu m-aș fi gândit să revin în România !  Le mulțumesc Fanilor și nu în ultimul rând oamenilor de Televiziune și de Radio care mi-au redat aripile să pot zbura din nou atunci când eram în cădere liberă !  Le-am promis să vin cu piese noi , cu spectacole și cu un CD mult dorit și așteptat !  Am și început acest proiect , voi  reveni cu noutăți curând !  SPERANȚA MOARE ULTIMA !!!
Vă doresc tuturor  tot  bine din lume!  Pace și liniște sufletească!!!

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. David Tincuta spune:

    Maria Nagy,o voce inconfundabilă și neprețuită! Idolul generației noastre!
    Felicitări pentru articol!

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania