Autor: © Florin BĂLĂNESCU
Foto: © Eugen Ghika (-Comănești), Arhiva personală
Agata ® 1994 – 2024 ; Luceafărul © Drepturi de autor. Toate drepturile rezervate.
Eugen Ghika (-Comănești) s-a născut la 1 ianuarie 1840, la Iași, Principatul Moldovei și a murit la 18 decembrie 1913, în satul Asău, comuna omonimă, plasa Munteni, județul Bacău, fiind înmormântat în cavoul familial din Comănești, același județ. Descindea dintr-o familie nobilă care, începând cu secolul al XVII-lea, a dat Principatelor Române zece domnitori. A fost un cunoscut om politic, explorator și militar. A fost căsătorit și nu a avut copii. La apelul președintelui american Abraham Lincoln, s-a înrolat, ca voluntar, în armata Statelor Unite ale Americii și a luptat de partea unioniștilor în timpul Războiului Civil American, fiind rănit, decorat și înaintat la gradul de căpitan. A fost deputat și senator de Bacău în Parlamentul României (1869-1913).
Eugen Șendrea s-a născut la 25 februarie 1951, la Bacău și a murit la 31 iulie 2016, în același oraș, unde a și fost înmormântat. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și Școala Militară de Infanterie și Cavalerie din București. A fost căsătorit și a avut un fiu. A lucrat ca profesor la Liceul Eudoxiu Hurmuzache din Rădăuți, muzeograf la Complexul Muzeal din Fălticeni, expert și șef al Oficiului Județean pentru Patrimoniul Cultural Național din Bacău și bibliotecar la Biblioteca Județeană Costache Sturdza din același oraș. A publicat circa 25 volume și peste 4.000 de articole de istorie băcăuană, alte lucrări rămânând finalizate în manuscris. A participat la expediții de cercetare, simpozioane locale și naționale, conferințe de popularizare științifică și emisiuni de radio și televiziune. A primit numeroase distincții, între care titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Bacău (2008).
Despre viața și cariera prințului Eugen Ghika-Comănești, mi-a vorbit într-un interviu realizat la 1 august 2012, la Bacău.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania