Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

„A fost cumnat cu Milan Obrenović [Milan I], Regele Serbiei.”

Autor: © Florin BĂLĂNESCU
Foto: © Eugen Ghika (-Comănești), Arhiva personală
Agata ® 1994 – 2024 ; Luceafărul © Drepturi de autor. Toate drepturile rezervate.


Eugen Ghika (-Comănești) s-a născut la 1 ianuarie 1840, la Iași, Principatul Moldovei și a murit la 18 decembrie 1913, în satul Asău, comuna omonimă, plasa Munteni, județul Bacău, fiind înmormântat în cavoul familial din Comănești, același județ. Descindea dintr-o familie nobilă care, începând cu secolul al XVII-lea, a dat Principatelor Române zece domnitori. A fost un cunoscut om politic, explorator și militar. A fost căsătorit și nu a avut copii. La apelul președintelui american Abraham Lincoln, s-a înrolat, ca voluntar, în armata Statelor Unite ale Americii și a luptat de partea unioniștilor în timpul Războiului Civil American, fiind rănit, decorat și înaintat la gradul de căpitan. A fost deputat și senator de Bacău în Parlamentul României (1869-1913).

Eugen Șendrea s-a născut la 25 februarie 1951, la Bacău și a murit la 31 iulie 2016, în același oraș, unde a și fost înmormântat. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și Școala Militară de Infanterie și Cavalerie din București. A fost căsătorit și a avut un fiu. A lucrat ca profesor la Liceul Eudoxiu Hurmuzache din Rădăuți, muzeograf la Complexul Muzeal din Fălticeni, expert și șef al Oficiului Județean pentru Patrimoniul Cultural Național din Bacău și bibliotecar la Biblioteca Județeană Costache Sturdza din același oraș. A publicat circa 25 volume și peste 4.000 de articole de istorie băcăuană, alte lucrări rămânând finalizate în manuscris. A participat la expediții de cercetare, simpozioane locale și naționale, conferințe de popularizare științifică și emisiuni de radio și televiziune. A primit numeroase distincții, între care titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Bacău (2008).

Despre viața și cariera prințului Eugen Ghika-Comănești, mi-a vorbit într-un interviu realizat la 1 august 2012, la Bacău.

  • – Domnule Eugen Șendrea, care a fost epopeea americană a prințului Eugen Ghika?
  • – La 15 aprilie 1861, președintele Statelor Unite ale Americii, Abraham Lincoln, a adresat națiunii un apel prin care a chemat la luptă 75.000 de voluntari pentru a înfrânge rebeliunea proprietarilor de sclavi. Atunci, a plecat și Eugen Ghika cu vaporul la New York, unde a ajuns după mai multe peripeții. S-a înrolat, ca soldat voluntar, în tabăra unionistă, în Regimentul 5 al statului New York. În Războiul de Secesiune care a urmat [1861-1865], a dat dovadă de bărbăție și eroism, luptând, timp de aproape trei ani [1861-1863], pentru a apăra integritatea și unitatea americană. La 30 aprilie 1863, era căpitan în Regimentul 5 de voluntari, la Baton Rouge, luând parte la mai multe campanii. În luna mai a aceluiași an, a plecat, pentru scurt timp, la New Orleans, apoi la Key West, în Golful Mexic. La 6 iunie 1863, a devenit comandantul Companiei I a Regimentului 10 din Corps d’Afrique, unitate afro-americană formată din recruți negri, cu tabăra stabilită la Port Hudson. Din motive familiale, la 24 decembrie 1863 și-a înaintat demisia, care i-a fost acceptată la 31 decembrie, același an. S-a întors în țară prin Berlin, unde, vreme de două săptămâni, a vizitat orașul, apoi a revenit la moșia sa de la Comănești.
  • – Cum a decurs viața lui după revenirea în țară?
  • – La 5 februarie1883, s-a căsătorit, la Iași, cu Jeanne-Catherine Keshko, devenind cumnat cu Milan Obrenović [Milan I], Regele Serbiei, căsătorit cu Natalija Keshko, sora soției sale. A fost deputat și senator, reprezentând județul Bacău în Parlamentul României din 1869 până la sfârșitul vieții. Retras la palatul din Comănești, a dus o viață în sprijinul comunității, militând pentru propășirea țării. A fost mereu căutat de prieteni, care au rămas impresionați de povestirile sale de război, ce au făcut vâlvă în marile saloane aristocrate.
  • Notă. Fotografia provine din arhiva personală a domnului Mihai Ghyka.
    Florin Bălănescu


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania