Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Actorul Gheorghe Grâu a fost sex-simbolul cinematografiei sovietice din 1982. Avataruri!

 

În anii `80 a existat un actor român din RSS Moldovenească, care a devenit un Alain Delon al cinematografiei sovietice și un sex-simbol al URSS. El este total necunoscut de românii de dincoace de Prut. Gheorghe Grâu s-a născut pe 17 septembrie 1961, în Cimișlia, oraș unde actorului i s-a dedicate un adevărat cult. Între anii 1980 și 1982 a studiat la Institutul Superior de Teatru „B. Șciukin” din Moscova. Imediat după finalizarea studiilor devine actor la studioul Moldova-Film și joacă unul din rolurile principale în filmul „Ar fi avut o altă soartă” (1982). Filmul i-a adus premiul pentru „Cel mai bun debut” și „Cel mai bun rol masculin” la Festivalul de Film din Chișinău (1983), precum și marele premiu de film al Ucrainei sovietice. ”Ar fi avut o altă soartă” a apărut în 1982 în RSS Moldova, în regia și scenariu lui Valeriu Jereghi. Actorii care au jucat au fost de top pentru cinematografia sovietică. Au strălucit în film Margarita Terekhova, Gheorghe Grâu, Elena Finogheeva, Dumitru Fusu, Liudmila Cinșevaia, Antonina Maximova, Eugenia Todorașco și Viorica Chircă. Filmul s-a jucat în limba română spre indignarea politrucilor sovietici ruși și ucraineni. Muzica filmului a fost compusă de inegalabilul Ioan Aldea Teodorovici. Subiectul filmului este dramatic. Este povestea unui copil dintr-un centru de plasament. Crescut în orfelinat, Florin încearcă să-și găsească mama pe care nu a văzut-o de 15 ani. Întâlnind-o pe mama sa, fiind deja adult, el încearcă să înțeleagă omul care l-a născut și l-a abandonat.Gheorghe Grâu face un rol de excepție, devenind sex-simbolul cinematografiei sovietice. Este asaltat de admiratoare, la Chișinău, Kiev și Moscova. Joacă în alte filme sovietice ca ”Autobuz singuratic sub ploaie” (1986), „Prizonierul misterios” (1986), „Corbii prada n-o împart” (1988), „Codrii” (1990). Devine actorul cel mai popular din URSS, dar după prăbușirea URSS, dar și pentru faptul că RSS Moldova nu se unește cu România, marele actor nu se mai regăsește în noua societate și cade în brațele nemiloase ale alcoolismului.

În perioada 1985-1988, Gheorghe Grâu își continuă studiile la cursul lui Anatolie Romașin de la Universitatea de Cinematografie „S. A. Gherasimov” din Moscova (VGIK). Datorită talentului și frumuseții sale masculine, Gheorghe Grâu a devenit una din vedetele cinematografiei sovietice, recunoscut de critica de specialitate. Vedetă a cinematografiei sovietice, sex-simbolul anilor ’80, Gheorghe Grâu a fost actorul care a făcut pe moldoveni să se mândrească cu pământeanul lor, fiind considerat şi cel mai frumos actor. „Ar fi avut o altă soartă” este filmul care i-a deschis ușa în lumea cinematografiei. Jucase rolul principal, iar debutul lui a fost un adevărat succes de casă. Pentru Gheorghe Grâu a urmat o perioadă de glorie. Totul însă până la un timp. După destrămarea Uniunii Sovietice, a avut puține ocazii să joace în film. Un timp a lucrat la Teatrul Poetic „Alexe Mateevici” și la teatrul de stat „Eugene Ionesco” din Chișinău, ca apoi să dispară din fața publicului. Numele lui Gheorghe Grâu a reapărut în presă abia în 2011, când actorul, ajuns în stradă (încă din 2005), trecea printr-o perioadă dificilă a vieții, datorită alcoolului. În 2011, povestea tristă a lui Gheorghe Grâu a ajuns în atenția presei. Actorul ducea de cinci ani o viață de boschetar și era greu de recunoscut, deși cândva era considerat unul dintre cei mai frumoși actori din întreaga URSS. Ulterior, acesta a primit ajutor din partea primăriei, condusă pe atunci de către Dorin Chirtoacă, fiind internat pentru câteva săptămâni în spital. Atunci actorul a revenit la o viață normală, și-a găsit o locuință, a ieșit în scenă, s-a filmat într-un scurt-metraj și a lansat o carte, așa cum a visat, și chiar și-a găsit o parteneră de viață. Pe 19 iunie 2013, la Cinematograful „Odeon”, tânărul regizor Dima Vutcariov a prezentat scurtmetrajul „În cosmos” cu Gheorghe Grâu în distribuție. În decembrie 2014 el a revenit pe scenă și ca poet, după 15 ani, susținând un recital de poezie proprie. A publicat și prima sa carte de poezii, numită „Iluzia tăcerii”, apărută la Editura „Cartier”, cu poezii sentimentale și reflexive de factură neo-modernă.

Câțiva ani mai târziu, în 2017, Gheorghe Grâu cade iarăși pradă patimii consumului de alcool, fiind surprins din nou în stradă, fiind într-o stare deplorabilă, dar se pare că a fost doar o perioadă mai grea și acesta și-a revenit din nou. Actorul chiar a reușit să ia legătura cu copiii săi, inclusiv cu fiica sa mai mare, cunoscuta actriță Leanca Grâu, cu care avea o relație mai rece.Ulterior și o emisiune rusească ’’Pust’ govoriat’’ a divulgat ”păcatele” ale lui Gheorghe Grâu, tatăl celebrei actriţe Leanca Grâu din Rusia, care azi este actiță de top la Moscova, jucând în filme și seriale celebre. Televiziunea Republicii Moldova în iarna aceasta (2023) i-a luat lui Gheorghe Grâu un interviu la un târg de iană din Chișinău. Actorul poet era băut, fără un ochi, pe care l-a pierdut de la o infecție în urma căzăturii într-un mijloc de transport în comun. El spunea reporteriței moldovence îmbrăcat în costum de angajat la Salubritate: ”- Sunt un bețiv”. Și a început să recite din poetul Nicolae Labiș, ultimul vers: ”Mănânc și plâng. Mănânc!” Da. Este adevărat Gheorghe Grâu ”Ar fi avut o altă soartă”. Nu în URSS sau fosta republică sovietică, ci în România, acasă.

Ionuț Țene



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania