Primit pentru publicare: 28 mai 2015
Autor: Ion N. OPREA
Publicat: 28 mai 2015
“Întemeiată în 1915 de împătimiții și vizionarii în ale culturii G. Tutoveanu, Tudor Pamfile și Toma Chiricuță Societatea culturală Academia bârlădeană nu a fost doar o stare de spirit, ci un puternic centru de cultură națională nu numai la Bârlad ci pentru întreaga Moldovă de Jos”, se subliniază în volumul “Academia bârădeană și Vasile Voiculescu”, de Ion N. Oprea, cu o postfață de prof. Cornelia Sechi, apărut la Editura PIM, Iași, 2012.
Chiar de la început sunt menționate și alte scrieri care marchează apropierea Centenarului: ediția anastatică alcătuită de editoarele Elena Monu și Elena Popoiu, Editura sfera-Bârlad în 2011, dar și cele 500 de pagini “Mari personalități ale culturii române într-o istorie a presei bârlădene 1870-2008”, Editura PIM, Iași, ca și alte 552 de pagini “Bucovina în presa vremii – Cernăuți, 1811-2004”, editura Edict, Iași, ultimele două scrise de Ion N. Oprea.
Joi, 21 mai 2015, în sala mare a teatrului Victor Ion Popa din Bârlad, în cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Academiei bârlădene, în prezența autorităților, mulți oameni de cultură și public avizat, a avut loc lansarea Albumului de artă “Victor Ion Popa. Artistul și criticul plastic”, realizat la Editura Sfera-Bârlad, autor Cătălin Andrei Teodoru.
De menționat, Cătălin Andrei Teodoru, și dânsul fiu al Bârladului, a copilărit pe meleagurile – satul Dodești – unde Victor Ion Popa s-a dedicat cercetărilor sociologice ale profesorului D. Gusti, ca îndrumător al acțiunii “Studenții la sate”, participant activ la ceea ce la Dodești s-a scris despre “Casa obștei”, “Podul mare”,” Cartea de aur” a Căminului cultural păstrată de învățătorul Nicu Ionescu, preluată de alt învățător – Toma Codrescu, scrise în slovă de regretatul meu prieten, profesorul, alt bălădean, Constantin Parfene, mulț timp director al Teatrului Victor Ion Popa.
Despre opera realizată cuvintele de apreciere sunt unanime: “Felicitări domnului Andrei Cătălin Teodoru și Centenarei “Academia bărlădeană” pentru acest evenimenu oportun care înnobilează cultura bârlădeană și pe susținătorii ei”, scrie prof. Lina Codreanu la 30 aprilie; “Felicitătri din inimă! Așteptăm lansarea acestei cărți”, se declară nerăbdătoare Alina Butnaru, muzeograf.
Nostalgic, deschid cartea “Bucovina în presa vremii…” de Ion N. Oprea, editura Edict, Iași, 2008. p.81, și în ziarul Dreptatea, organ al Partidului Poporului de sub președinția d-lui General Al. Avrescu, din 1 ianuarie 1927 care apărea la Cernăuți și avea fotografia realizată în peniță de Victor Ion Popa, citesc: “Premieră la Național”, cu un elogiu adus “talentatului de dramaturg” și regizor la Ciuta – jucată de aproape toate teatrele naționale din țară, demonstrându-ni-se că artistul e un gingaș poet, cu versuri vioaie, de o plasticitate rară, cu ritm și rimă bogată și cu o fină nuanță de ironie, publicându-i-se două poezii –“ Caricatură sentimentală” și “Schiță de toamnă”, ultima fiind reprodusă:
O comoară de aramă
Și de aur în văpăi
Arde-n galbena năframă
De pe dealuri și pe văi.
Tata-și doarme somnișorul
Sub căruță lângă boi
Numai piciul stă-n răzorul
Lanului de popușoi
Și ferit mai într-o parte,
Din mătase de cocean,
Crăcănat, adus de spate
Încruntat și serios,
Cu sprâncenele-aplecate,
Piciul pufăie vârtos
Și cu mucul de țigară
Între degete teșit
Printre dinți, ca omul mare,
Scuipă foarte mulțumit.
Și-ntr-o filă dintr-o carte
O țigară-și strânge avan.
„Cel dintâi scriitor tânăr care s-a format în această atmosferă – efervescentă de la Florile Dalbe, 1919, unde activau George Tutoveanu, V. Voiculescu, Tudor Pamfile, M. Lungeanu n.n. – a fost Victor Ion Popa. Era răsfățatul ședințelor literare în cadrul cărora se manifesta cu o participare vie la discuții și cu versuri satirice”, își aduce aminte G.G. Ursu în „Amintiri despre Academia Bârlădeană”. El însuși, Victor Ion Popa, preciza cu umor că făcea parte din „hălăciuga academică”, scriam în „Mari personalități ale culturii române într-o istorie a presei române”, Editura Pim, Iași, 2008, p. 330, și redam alte versuri ale acestuia nu neaparat satirice, dar plăcute, da:
M-a cunoscut
Avea iubita un cățel
Se gudura pe lângă mine,
Și-l depărtam încetinel,
Căci drept vorbind, e o rușine
Să-ți faci de joacă cu-n cățel
Când e iubita lângă tine,
Și are mijloc subțirel…
Și am plecat… un an sau doi
Și-au nins cenușa între noi…
Azi am trecut pe lângă poartă
Și am simțit, când am trecut
Că dragostea de mult e moartă,
Și eu rămas un neștiut…
Dar câinele venind la poartă
Ca să mă latre, a tăcut…
Iubirea mea e astăzi moartă…
Dar câinele m-a cunoscut…
Și, în aceeași notă, o altă poezie:
Amintire
Într-o vreme când măiastră
Dragostea ne stăpânea,
Fata deschidea fereastra
Semn cu care mă chema
Astăzi am văzut deschisă
Iar fereastra-c-astă vară
Dar speranța-mi fu ucisă:
Dădea muștele afară…!
Și încheiam cu aprecierea :“ Avea talent de tânăr, Victor Ion Popa” (p.331). Și spun acum, aici – de unde am înțeles, Victor Ion Popa a fost nu numai Artist și critic plastic, ci mai mult..
Nu-i așa, Cătălin Andrei Teodoru?
În multe!, îi răspund.
„…Victor Ion Popa, într-o ședință următoare (a Academiei n.n.), ne-a adus o izbutită caricatură de care îmi amintesc foarte bine: Petre Cancel vorbind, maestrul Vlahuță cu bărbia sprijinită în mâini, ca și când asculta o poveste minunată, G. Tutoveanu, îndrăgostit de trecutul de mărire al Moldovei, era în extaz, dr. V. Voiculescu cu înfățișarea lui pirpirie și brbuța de sfânt bizantin, așa cum îi zugrăveau nedibacii iconari prin secolul al XVI-lea, Donar Munteanu cu chipul uimit, Danielescu zâmbitor, George Palady cu o poză solemnă, pictorul Constantinescu bolnăvicios, falnic ca un func’ionar de percepție – potrivită ilustrației pentru nuvela Microbul a lui I. Al. Brătescu-Voinești, apoi toți „gunguritorii” muzelor își aflaseră locul și caracterizarea în fresca caricaturală a „Academiei”.
Avea mult simț de observație Victor Ion Popa, știa să prindă în exagerarea caricaturală a câtorva linii sâmburele caracterului unui om, să-l rezume expresiv. Multiplicitatea talentului l-a făcut să neglijeze desenul și să se consacre literaturii și teatrului. Ce revelație a fost, pentru cunoscătorii artei dramatice, piesa lui Victor Ion Popa, Mușcata din fereastră, și cum a uimit romanul lui, Valerim și Veler Doamne, de o profundă umanitate, irizat de un lirism pe care îl întâlnim în cele mai frumoase pagini din Mihail Sadoveanu. Mânuia versul cu o inspirată siguranță, dar s-a sfiit să-și publice poeziile. În scris, în relațiile cu prietenii, în toate manifestările vieții, Victor Ion Popa avea o rară gingășie. Rar a trecut prin viață un suflet mai neprihănit, un om de un mai autentic idealism. Spiritul lui de autocritică exagerată îl făcea să-și limiteze manifestările. Cercul „Academiei Bârlădene” i-a prilejuit să imortalizeze în șarje izbutite câțiva „nemuritori”.
Așa l-am găsit tușat de Pamfil Șeicaru, la Palma de Mallorca, 23 august 1952, în Scrieri din exil. I. Figuri din lumea literară. Ediție îngrijită și prefațată de I. Oprișan. Editura Saeculum I.O. , București, 2002, pp. 527-547.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania