Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

CLINICA DE GHEAȚĂ (11). Roman foileton

                              CLINICA DE GHEAȚĂ (11).Roman foileton

         Atleții de la Clubul Alert primiră un mesaj neobișnuit pe mobilele de ultimă generație. Directorul sportiv, Ioanichia Giovani îi convoca la Club la ora 10. Nimeni nu știa despre ce e vorba. Erau vizați în primul rând viteziștii. Programul de pregătire fizică a acestora era unul special. Alimentația de performanță era de asemenea un factor important în stimularea masei musculare și a  reacției de pornire din block starturi. Clubul acoperea toate categoriile de vârstă. În total clubul număra 45 de sportivi. Participarea statului din punct de vedere financiar devenise insuficientă de când se modernizaseră metodele de antrenament. Ultimele rezultate erau dezamăgitoare. Viteziștii aveau probleme pe ultimii metri ai curselor de 100 metri. Se îngropau în ultimii 30 de metri, în ciuda faptului că timpul cronometrat pe primii 80 de metri era la baremul proiectat. 

       Directorul sportiv se gândi să adauge tehnologii noi pentru ameliorarea performanței. Luase legătura cu antrenori de atletism din toată lumea. Schimba informații și puncte de vedere. Toți aveau aceleași probleme în ceea ce privește căderea fizică pe ultimii 20 de metri. Unii dădeau vina pe hrană, alții erau de părere că de vină sunt organismele vlăguite de Covid. 

Singurul antrenor care nu se plângea de progresul sportivelor era cel din Coasta de Fildeș, ai căror atleți câștigau concurs după concurs. Antrenorul român se hotărî să facă o vizită la fostul lui coleg de facultate din Coasta de Fildeș. Acesta se bucură la auzul veștii că-l va avea oaspete pe Rodion, cunoscut pentru răsunătoarele sale recorduri la cursele de 100 și 200 de metri/

Convocarea din această dimineață a viteziștilor avea ca scop prezentarea video a metodelor de antrenament puse în practică de Tiago Veniamin.

La ora 10, sala de proiecție a Clubului „Alert” era  plină. În afară de sportivi veniseră și conducătorii clubului, antrenori de la alte discipline, sportivi mai vechi. Era prima dată când se organiza o asemenea dezbatere. Atleții sunt metronom. Rodion începu misterios discursul de deschidere:

  • Dragii mei discipoli! Știu că vă străduiți din răsputeri. Știu că respectați schemele de antrenament, atât pe cele generale, cât și pe cele speciale. Păcat că ultimele noastre rezultate sunt dezamăgitoare. Am căzut sub baremele anului precedent. Pornind de aici, m-am deplasat la bunul meu coleg de facultate din Coasta de Fildeș, Tiago Veniamin. Ca să fiu sigur că nu-mi scapă nimic din metodele acestui antrenor devenit reper în atletismul mondial, am filmat trei antrenamente cap- coadă. Mai întâi vă invit să vedem imaginile și după aceea vom lua secvență cu secvență, încercând să descifrăm împreună care este cheia succesului. Prietenul meu nu a avut reticențe în a-mi arăta cum procedează Domnia Sa. Vom fi rivali abia peste patru ani la Campionatele Mondiale de Atletism de la Toronto.
  • Acum, Filmul! Vă rog să vă notați ce vi se pare deosebit. Fiecare veți spune ce vi s-a părut altfel față de noi.
  • Nu uitați că dacă nu ne revenim, sponsorii noștri se vor retrage unul câte unul.
  •        După o pauză de ceai, începu proiecția. Film documentar neclasic. Un cadru general, atleții surprinși în momente de răgaz, la o miuță, la un dans, la o plimbare în parc. 
  • După acest intro, se trecu la pregătirea fizică pe grupe de vârstă. Nu era nimic nou față de  structura antrenamentelor noastre.
  •          Se lucra pe cinci grupe de vârstă și sex. 
  •          Fetele erau organizate pe grupe începând de la 6 ani.
  • Băieții erau în grupe combinate, pentru a se stimula dorința de efort după cei mari.
  •         Ca și la noi, timpul acordat pregătirii fizice nu depășea 20 de minute. 
  • Antrenamentul continuă cu starturi din picioare și din poziția clasică. După 15-20 de lansate se făcea o mică pauză . Se trecea la cunoscutele accelerări clasice. 
  •  Antrenamentul se încheia cu o întrecere pe 30 de metri. 
  • Antrenorul comunică atleților concluziile antrenamentului. Sportivii fură invitați să-și spună părerea.
  •       Surprinzător, spre dezamăgirea specialiștilor nimeni nu spuse nimic deosebit. Buluc alergară spre dușuri. Acestea nu se făceau ca la noi la comun de cât în prima parte, 5-9 minute. După așa-zisa degresare, se intra în trei cabine colorate, Curios, dar din cele trei cabine se ieșea după 1-2 minute, lăsând locul următorilor. Oare ce să fie asta?
  •         Sportivii plecară la dormitoare, urmând să se pregătească pentru prânz.
  • Staful tehnic mai vizionară o dată filmul. Nu pricepeau ce se întâmplă în cele trei cabine. Toți căzură de acord că în cele trei cabine e cheia. Probabil că li se face un masaj rapid. Poate li se injectează anabolizante direct în piele. Alții își dădură cu părerea că sub presiune sunt extrase substanțele grase.
  • Doar antrenorul Rodion fu rezervat. Bănuia ceva de care se vorbea încă din facultate. 
  • Se gândi că e mai bine să-l sune a doua zi pe prietenul lui din Coasta de Fildeș. Era sigur că va afla misterul/ Nu elimină nici varianta a fostul coleg să-i ceară o mică recompensă. O, prieten, dar brânza-i pe bani!
  •     Va urma!
  •      Vasile Lefter, Membru UZPR.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania