Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Conferința internațională a Școlilor Doctorale din Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași (3-5 noiembrie 2022) – Intersecții în cercetarea artistică: modelul Celuilalt și cultura mobilității

Conferința internațională Intersecții în cercetarea artistică: modelul Celuilalt și cultura mobilității, organizată de Școlile Doctorale din cadrul IOSUD-UNAGE Iași, în perioada 3-5 noiembrie 2022, își propune să furnizeze un cadru de reflecție asupra unor întrebări esențiale cu care se confruntă azi vastul domeniu al artelor.

Conferința, organizată în sistem peer review, are loc la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, în format fizic și online, și va cuprinde o sesiune în plen precum și trei secțiuni – Muzică, Arte vizuale, Teatru și artele spectacolului. Evenimentul se adresează studenților doctoranzi în Arte, profesorilor conducători de doctorate, profesioniștilor din domeniul artistic din România și din străinătate.

“În ultimii ani, mai intens decât oricând, ni s-a revelat în planul cercetării artistice importanța deschiderii culturale către Celălalt, către alte geografii spirituale și culturale. Mobilitatea ideilor, mai mult ca în trecut, s-a cerut dublată de o mobilitate a întâlnirii, a privirii care întâlnește privirea Celuilalt. În viața de zi cu zi, ne definim adeseori prin intermediul Celuilalt. Tot așa, cultura unei națiuni și, în particular, cercetarea artistică dintr-un anumit domeniu, au nevoie de oglindirea în modelul Celuilalt, pentru a înțelege, într-un mod profund, asemănările și diferențele, apropierile și distanțele. Doar în felul acesta putem înțelege, într-un mod rezonabil, cine și cum suntem, ce și cum cercetăm sau ar trebui să cercetăm.
Cerințele oficiale de internaționalizare a Școlilor Doctorale din România și, implicit, a cercetării de tip doctoral, pot fi interpretate ca ambiții sau obligații specifice „culturilor tinere” (soluția elegantă a lui Lucian Blaga de a suplini terminologic mai inadecvata formulă a „culturilor minore”). Dincolo de această lectură precaută a termenului „internaționalizare”, mult mai fertilă este asumarea acestui proces sub semnul intersecției, al întâlnirii, al deschiderii spre ceea ce îți este, cel puțin aparent, diferit”, transmit organizatorii.
Cât de deschise ne sunt limbajele în cercetarea artistică din Universitățile de Arte, fie că vorbim despre limbajul muzicii, al teatrului sau al artelor vizuale? Cât de dispuși suntem în a ne cunoaște și a ne recunoaște vecinătățile culturale? Cum integrăm în propriile noastre cercetări și în atitudinile personale în raport cu arta experiența întâlnirii cu Celălalt? Câtă solitudine și câtă pluralitate există în interiorul cercetării artistice contemporane? Ce particularități aduc în cercetarea artistică tendințe și concepte precum „globalizare”, „internaționalizare”, „trans-naționalizare”, „regionalizare” ș.a.m.d.? Cât „sentiment național” și cât sentiment de apartenență la un model european sau la un model universal există, deliberat sau involuntar, în deciziile noastre de a cerceta anumite teme în detrimentul altora, în a opta pentru anumite metodologii și pentru anumite structurări ale procesului propriu-zis de cercetare? – sunt întrebările la care se vor căuta răspunsuri.
”Ne dorim să punem față în față diferite experiențe internaționale/trans-naționale ale cercetătorilor din domeniul artistic (profesori, doctoranzi), să cunoaștem practici și modele de cercetare artistică din alte spații culturale decât cel autohton, să comunicăm și să sperăm în proiecte comune de cercetare în acest teritoriu atât de ofertant al diversității cultural-artistice”, mai aflăm de la organizatori.

Lucrările conferinței, verificate prin sistemul peer review, vor fi publicate în volum bilingv (română și engleză) și indexate BDI. Conferința este organizată în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2022-0142DOCTART.INT: platformă pentru colaborări internaționale ale școlilor doctorale din UNAGE Iași.
Consiliul științific este format din dr. Carmen Chelaru (UNAGE Iași), dr. Laura Vasiliu (UNAGE Iași), dr. Codrina Ioniță (UNAGE Iași), Conf.univ.dr. Cristian Nae (UNAGE Iași), dr. Anca Ciobotaru (UNAGE Iași), Lect.univ.dr. Călin Ciobotari (UNAGE Iași), Director CSUD – UNAGE Iași: dr. Matei Bejenaru.

Cosmina Marcela OLTEAN

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania