Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Proiectul expozițional CROSSROADS. Poems of non belonging

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.10 (142), Octombrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Proiectul expozițional CROSSROADS. Poems of non belonging

Primit pentru publicare: 06 Nov. 2020
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Revista Luceafărul
Foto: Cristian NAE

Publicat: 07 Nov.  2020

© Cosmina Marcela Oltean, Cristian Nae, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Proiectul expozițional CROSSROADS. Poems of non belonging

Expoziția organizată de CEAR – Centrul de Cercetare Estetică și Creație Artistică  și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași / Facultatea de Arte Vizuale și Design, în cadrul evenimentelor ce marchează 160 de ani de învățământ artistic ieșean, cu sprijin financiar de la Primăria Municipiului Iași, a fost prezentată în spațiul Galeriei Victoria. “Expoziția Crossroads, care reunește lucrări ale unor alumni ai UNAGE Iași, ce au ales să se stabilească în alte orașe din România sau din afara țării, s-a deschis și poate fi vizitată la sala Victoria a UAPR din Iași până pe 10 noiembrie. Mulțumesc tuturor artiștilor care au acceptat să participe la această expoziție”, afirma conf.univ.dr. Cristian Nae.

Au expus artiștii: Dragoș Alexandrescu (RO/FIN), Silvia Amancei și Bogdan Armanu (s.a.b.a.) (RO/UK), Liliana Basarab, Bianca Basan (RO/SE), Sarah Muscalu, Andrei Nacu (RO/UK), Daniela Palimariu, Dan Perjovschi, Andrei Venghiac (RO/SE), iar conceptul curatorial apaține curatorilor Lavinia German și Cristian Nae.

“Într-un context artistic fragmentat, marcat de precaritate instituțională și de insecuritate socială, carierele artistice ale tinerilor absolvenți de învățământ superior sunt deseori rezultatul poziționărilor strategice, al întâlnirilor fericite, dar și al eșecurilor temporare, al momentelor de indecizie, al crizelor identitare ce generează noi căutări și stimulează mobilitatea artiștilor. Fenomenul emigrării tinerilor educați în țări din nordul sau vestul Europei ce a redus considerabil populația României din ultimele decenii, în pofida eforturilor de creștere economică și reformă socială, nu a ocolit nici lumea artei contemporane. Mulți artiști au profitat de mobilitatea socială câștigată odată cu integrarea în Uniunea Europeană, stabilindu-se în orașe occidentale cu scene artistice fervente și cu un sistem comercial și de promovare artistică mai puternic”, subliniază curatorii.

Expoziția „CROSSROADS. Poems of non belonging” reunește o selecție de lucrări aparținând unor artiști contemporani din generații diferite ce au activat pe scena internațională în ultimul deceniu și care, după ce și-au început educația artistică în cadrul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași, au părăsit orașul, stabilindu-se fie în București, fie în alte orașe Vest-Europene. Ea situează ideea de educație artistică nu ca un punct incipient al unei traiectorii artistice, ci ca un nod într-o rețea de trasee artistice care s-au intersectat temporar în diverse contexte culturale. Prin opera lor, acești artiști aparțin astăzi mai multor microcomunități simultan, construindu-și discursul și identitatea artistică tocmai prin abilitatea de a traversa și de a conecta din mers multiple spații, idei și experiențe culturale. Selecția curatorială propusă urmărește nu doar să pună în dialog experiențe diferite ale migrației, delocalizării, incertitudinii și adaptării la contexte artistice și condiționări creative diferite, dar și să exploreze afectele care le însoțesc, expectanțele, angoasele și incertitudinile existențiale care devin deseori motivația unor expresii artistice poetice intense. În ansamblu, lucrările expuse regândesc și (de)construiesc noțiunile de comuniune, comunitate, colectivitate, individuație și singularitate creatoare.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania