Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Descoperire arheologică de senzaţie în interiorul Bisericii Reformate din Huedin

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 10 (130), Octombrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Descoperire arheologică de senzaţie în interiorul Bisericii Reformate din Huedin

 Primit pentru publicare: 04 Oct. 2019
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, U.A.G.E  – redactor șef adj., Revista Luceafărul
Foto: Kis GABOR
Publicat: 05 Oct. 2019

© Cosmina Marcela Oltean, © Kis Gábor© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


 

Munca în cadrul unui muzeu de istorie nu presupune doar tezaurizare și organizare de expoziții.  O parte importantă o constituie munca de cercetare, munca de pe șantierele arheologice, descoperirile care iau prin surprindere specialiştii şi care, din când în când, uimesc. Încă se mai fac descoperiri de senzație. Cum este cea de luni, 3 octombrie, din cadrul proiectului de reabilitare a Bisericii Reformate din Huedin, judeţul Cluj, proiect condus de arh.Dr. Csok Zsolt. Datată din secolul XIII, frumoasa biserică reformată domină centrul oraşului Huedin de peste 7 secole  şi figurează pe lista monumentelor istorice din anul 2010.

Specialiștii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei și ai Muzeului de Etnografie din Cluj – Dr. Csok Zsolt, responsabil științific de șantier; Ioana Cova, conservator-restaurator; Laura Troșan, restaurator şi Andrei Prian, student – au început desfacerea și prelevarea conținutului unei cripte intacte de secol XVII din interiorul bisericii. În acesta, au fost descoperite patru sicrie, două de copil și două de adult, membrii unei familii de nobili ce au trăit acolo în urmă cu 400 de ani. Pe parcursul zilei de luni, a fost documentat și recuperat primul sicriu de copil, cu vârsta de 3-4 ani, bogat ornamentat cu ținte de argint care, printre altele, au format și un scurt text din care s-a putut citi numele ”Banfi K”. Defunctul a fost îmbrăcat în haine care s-au păstrat în condiții excepționale, având pe cap o bonetă cu bentiță împletită din fir de argint, culcată pe un pat de flori, printre altele de rozmarin. Cercetările continuă atât pe teren, cât și în laboratorul MNIT, procesul fiind unul de lungă durată, mai ales datorită metodei complexe de prelevare a rămășițelor.

Arh. Csok,  alături de care am avut ocazia să lucrez timp de o săptămână în cadrul lucrărilor de pe şantierul de la castel Banffy din Bonţida, declara în primul interviu despre recenta descoperire că aceasta „este o descoperire arheologică de senzaţie în cadrul lucrărilor de reabilitare, cu fonduri europene, a Bisericii Reformate din Huedin. În cadrul acestor proiecte, am efectuat cercetări arheologice prevetive, iar în acest caz, în interiorul bisericii, în zona absidei, am descoperit o criptă prăbuşită, iar sub ea, o altă criptă, care era intactă. Astfel de cripte au mai fost descoperite în Transilvania în urmă cu 120 de ani. În noua criptă sunt patru sicrie, două de adulţi şi două de copii. Am desfăcut un sicriu din lemn, ornamentat cu ţinte de argint, care aparţine unei fetiţe de 3-4 ani, iar pe o parte a sicriului era trecut numele acesteia, Banfi K., care aparţine unei familii nobile”, declara arh. Csok în primul interviu despre recenta descoperire. Aşa cum afirma arheologul, ultima descoperire de o asemenea anvergură s-a petrecut ultima oară în urmă cu 120 de ani, iar rezultatul acesteia s-a putut vedea în expoziția „Cornul Abundenței”, deschisă în perioada 17 mai – 29 august a.c. la MNIT, Cluj-Napoca.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania