Glasul din adânc. Năluca (42)
Tancheta- amfibie se opri la piciorul turnului de apă. Bolnavii se îngrămădeau în jurul balustradelor, sperând să fie salvați primii. Octavian Nebuneli intră în panică. Zeci de bolnavi ai Centrului de Nălucologie erau pe punctul de a se prăbuși în vâltoarea care lovea turnul cu furie.
Trecut prin multe încercări, doctorul Artur Nebuneli îi ceru fiului să îmbrace costumul de zbor. Oamenii din turnul de 30 de metri trebuia calmați. Elicopterele SMURD erau deja pe drum. Era nevoie de calm. Turnul nu trebuia supus balansului. Ajunși sus în turn, cei doi doctori stârniră uimire printre bolnavi. Era prima dată când vedeau oameni zburând într-un costum ce părea din filme cu Spiderman. Speriați, bolnavii urcați în turn de personalul medical de serviciu se îngrămădeau spre balustradă. Aceasta putea ceda în orice moment.
Doctorul Artur Nebuneli schimbă câteva cuvinte cu Octavian și se hotărâră să urce în turn pentru a calma spiritele și a organiza evacuarea în ordine la venirea elicopterelor. La primirea alertei, comandantul brigăzii de elicoptere MIL 171, destinate și misiunii de transport pasageri în situații limită ordonă ca două elicoptere să se deplaseze la Titileni-gârlă pentru evacuarea celor din turn. Un elicopter MIL putea transporta într-o cursă 26 de pasageri. În Centrul de Nălucologie ultima dată se aflau internați 170 de pacienți. Toată operațiunea trebuia să dureze trei ore
Elicopterele trimise de pe Helioportul de la Chiuța, aproape de Titileni, se și zăreau la orizont, atrăgând atenția prin uruitul motoarelor.
Artur anunță bolnavii că au prioritate copiii, femeile și bătrânii. Îmbarcarea se va face pe două platforme speciale cuplate la balustradă. Doctorul Octanebu va coordona platforma din stânga. Artur Nebuneli se va ocupa de platforma din dreapta. Între timp, gârla ajunse la jumătatea turnului. Cei de prin partea locului bănuia că s-a întâmplat ceva cu barajul din munte, de la Gura Văii.
Cele două elicoptere ajunseră aproape simultan la turn. Salvatorii erau deja pe platforme pregătiți să facă operațiunea de cuplare cu balustrada. Prima îmbarcare se desfășură conform planului. Fu respectat numărul de persoane din manual. Platformele fură strânse și aparatele de zbor porniră spre destinația din planul de zbor.
Prima cursă dură 58 de minute. Elicopterele se întoarseră și fură încărcate pentru al doilea transport. Încă 52 de persoane.
Mai rămâneau pasageri pentru două curse și ceva. Din cei 170 de bolnavi cu probleme halucogene. Vor rămâne pentru a patra cursă14 pasageri.
La mai puțin de trei ore se făcu îmbarcarea pentru al treilea transport. Cei 12 bolnavi rămași se rugau de piloți să-i ia și pe ei. Pilotul primului elicopter mai acceptă în plus 3 pasageri. Se desprinse de balustradă și intră pe coordonatele capului- compas.
Cel de al doilea elicopter era la capacitate. Avea un pilot abia ieșit din școală. Cei rămași îl implorară să-i ia și pe ei. Fură urcați la bord toți . Erau în plus 8 pasageri. Pilotul tură motoarele mai mult ca de obicei și încercă să ia înălțime. Ceva nu era în regulă. Aparatul de zbor refuza să se înalțe. Un motor făcu explozie. Aparatul se înclină și se răsuci necontrolat intrând cu partea din față în apa care trecuse de trei metri. Doctorii priveau de sus catastrofa. Chemară amfibia și săriră cu costumele parașută în ajutorul celor care se înecau. Amfibia era deja venită. Servanții aruncară vestele de salvare. Doar pilotul și cinci bolnavi fură scoși în viață. Restul fuseseră prinși sub elicea elicopterului. Din locul în care au căzut, se auzea un râs înfundat. Părea că pe valurile tulburi plutește ca o sirenă Tița-preoteasa. Era ultima nălucă din această vale. După retragerea gârlei, prundul va redeveni banal. Aci va fi curând locul unde nu s-a întâmplat nimic. Oamenii nu vor crede poveștile cu elicoptere și năluci. Când va veni gârla mare cu ape adunate de pe Motnău, titilenii vor pescui lemne aduse de viitură și din când în când câteva fâțe, pentru a-și astâmpăra pofta de pește proaspăt. Din om în om se vor mai auzi un timp istorioare cu năluci aducătoare de nenorociri.
Doar doctorii Nebuneli vor rămâne încrâncenați în demersul lor științific, pentru a demonstra că nălucile nu sunt doar o plăsmuire a imaginației, ci niște reflectări ale angoaselor provocate de tulburări temporare în planul rațiunii.
Va urma!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania