Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

,,Însemnări ieșene”, iunie 2018, număr închinat amintirii lui Mihai Eminescu

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Primit pentru publicare: 18 Iul 2018
Autor: Vasile LEFTER, filolog
Publicat: 18 Iul. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

 

           Însemnări ieșene, iunie 2018, număr închinat amintirii lui Mihai Eminescu

 

    Într-o lume plină de gâlceavă și rivalități politice,apariția trimestrială a unei publicații care putea deveni o nostalgie pentru vremurile de odinioară  merită respect și prețuire. Iată că cei de la Editura „Gr.T.Popa”, de la U.M.F . Iași nu vor să fie sub vremi. Mă simt onorat că unul dintre membri Colegiului de redacție,distinsul profesor universitar Dumitru Dorobăț, îmi trezește mereu interesul pentru acest reper cultural ieșean care de fiecare dată pe copertă ne amintește că este sub patronajul spiritual al scriitorilor M. Sadoveanu, G. Topârceanu, Gr. T. Popa și M. Codreanu.

Meritele calității materialelor din acest număr dedicat lui Eminescu sunt ale întregului colectiv redacțional, coordonat de Viorel Scripcariu, editor. Eugen Târcoveanu și Richard Constantinescu, redactori șefi, Sorin Popescu, secretar de redacție. Numele redactorului șef onorific, George Popa, conferă un plus de valoare.

    Numărul din iunie 2018 dedicat lui Eminescu  debutează cu un admirabil studiu de esență națională. Prof. Dr. Nicolae M. Constantinescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință și membru titular al Academiei de Științe Medicale din România sintetizează cu argumente rolul lui Eminescu la formarea  României Mari. Motto-ul ales din gândirea politică a lui Eminescu ar poate deveni esențial pentru propășirea României căreia Marele poet îi dorea viitor de aur. Cu spiritul său de om al Cetății,Eminescu observă un lucru care deseori scapă omului de rând.Poetul călător prin galaxii,notează la nivelul muritorilor : „Marea slăbiciune a istoriei românilor stă în discordie”.

Autorul studiului se pliază pe anul centenar,lansând o chemare la unitate,la românism,la prețuirea tezaurului cultural al României Mari.Este mâhnit că la Centenar noi nu avem un Institut Eminescu,similar cu Institutele Dante, Goethe, Cervantes, Shakespeare, Pușkin, Petofi.

Modelul Eminescu trebuie recuperat . „Eminescu s-a sacrificat pentru noi și a fost sacrificat pentru interese meschine antiromânești”.

         În amintirea lui Eminescu , sunt și articolele ”Eminescu  în revista Însemnări ieșene”, 1939, ”Eminescu în viziunea contemporanilor noștri”, ” Arc peste timp.Nemulțumirea lui Mihai Eminescu”,”Eminescu și străinătatea”,” Sub teiul lui Eminescu la Viena” etc. Se poate spune că este un număr de colecție.Articolele tematice poartă semnăturile lui George Călinescu, Constantin Ciopraga, D. Murărașu, George Popa ș.a. Poeziile evocatoare sunt selectate din mari poeți români-Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu…

Un valoros grupaj de imagini de arhivă din Galeria de Artă de la Gard, Casa de Cultură’’ Mihai Ursachi” -Iași conferă numărului omagial un loc aparte în seria nouă a revistei: ”Însemnări Ieșene”.

Recenzii,eseuri,cronici,texte poetice completează sumarul acestei valoros demers cultural ieșean.                              

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania