Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

ÎNSEMNĂRI IEȘENE  NR.4 , 2021

Primit pentru publicare: 2 Ian. 2022
Editor: Ion Istrate
© Vasile Lefter,  © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)                               


 INSEMNĂRI IEȘENE  NR.4 , 2021
                                        „Finit coronat opus”  (Ovidiu,„Heroides”)

 Să scrii despre o revistă caleidoscop nu e deloc o treabă ușoară. E imposibil să acoperi în cuprinsul unei cronici-semnal cele peste 250 de pagini.
„Însemnări ieșene” este slujită de intelectuali talentați, care nu fac rabat de la valoare, fiind vegheați din înalturi de fondatorii George Topîrceanu, Mihail Sadoveanu, Mihai Codreanu și Grigore T. Popa.
Cel puțin trei nume trebuie mereu amintite: Viorel Scripcariu, editor, Eugen Târcoveanu, Redactor șef, Maria Trandafir,  Secretar  general de redacție.

 Graficianul Marius  Atanasiu  asigură un format modern, atractiv,  în armonie cu rubricile consacrate.                            Selecția colaboratorilor este riguroasă și aduce  în paginile ei oameni de valoare. Ultimul număr pe 2021 deschide  incursiunea culturală cu editorialul „Sensurile zilei naționale a României”, semnat de Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Editorialul este o lecție de patriotism. Academicianul Ioan-Aurel Pop ne invită să medităm la România de pe hartă, dar și la România din suflete.  Este o chemare la simțire românească, un îndmn la solidaritate pentru a face din România  o „țară mănoasă și în fericire”. Numai așa vom avea un loc în „satul global” pe care vor să-l consolideze mai marii Planetei.

             Respectul pentru înaintași se reflectă constant în secțiunea „Evocări”. Fasciculul de lumină se focalizează pe Nicolae Negură, Ioan Ciurea și Leon Sculy, autor Oana Baran. Eugen Târcoveanu  și Teona Scopos creionează personalitatea  medicului infecționist  Alla Vâță.
A treia secțiune, Ecce Homo,  rămâne tot în sfera evocărilor, modificându-se  domeniul și mijloacele. Sintagma luată din  Evanghelie are un sens imperativ : Acesta este omul! Judecați-l! Mihail Sadoveanu și Lucian Blaga sunt readuși în atenția cititorilor  la comemorarea a 60 de ani de la trecerea în lumea umbrelor. Grigore Ilisei și  Aurel George Stino scriu despre „Grădina liniștii” lui Sadoveanu. 

Pe Lucian Blaga ni-l readuc la judecata postumă Academician Alexandru Vlad Ciurea, Răzvan-Adrian Covache-Busuioc, Horia Petre-Costin,  Acad. Victor Voicu. 

             În acest ultim număr pe 2021, poezia e din nou regină. Secțiunea „Și, totuși, poezia” oferă o paletă largă de stiluri lirice. Sunt poezii semnate de 11 poeți  . O simplă enumerare  poate fi un motiv de a le citi creațiile selectate de redactori: Cassian Maria Spiridon, Emilian Marcu, Valeriu Stancu, Benone Păsărin, Maria Mănucă, Marcel Mureșanu, Radu Matei Todoran, Doina Guriță, Silvia Curteanu, Teona Scopos, Ion Hurjui.  Titluri incitante, diversitate stilistică și tematică! Timpul va fi singurul jurat obiectiv, dintre „sutele de catarge” ducând la țărm pe cele prinse trainic de arta poeziei.

         Paginile dedicate Prozei  propun  șase autori cu texte interesante din punct de vedere tematic, de la proză cu trimiteri la concepte științifice, la amintiri și jurnal. Cel mai încifrat este textul semnat de Nichita Danilov, care încearcă să ne clarifice conceptul de Big Data în relație cu proza lui Urmuz.
Dumitru Mălin  ne face părtași   atmosferei de război („Acolo moartea vorbea rusește”),  Emilian Marcu semnează „Lada de zestre. ”Proza „Atenție vestiar” are ca autor pe Muriel Augry, iar Alexandra Bujor încheie Secțiunea de proză prin textul  „Cum am ajuns aici?”

         „Memoria locurilor” este secțiunea care ne readuce în sfera textului documentar. Maria Trandafir  actualizează circuitul cultural, date esențiale despre  ctitoria lui Vasile Lupu. Este o abordare plină de căldură .Trecutul  și prezentul  comunică armonic. „Realitate și legendă”  este un subtitlu care aruncă un văl de mister peste celebrul monument religios MĂNĂSTIREA „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. Documentarea la fața locului se împletește cu alte zeci de lecturi și vizite. Între autorul documentarului și lăcașul de închinăciune se creează un spațiu plin de evlavie. Fiecare rând este o invitație la smerenie. Distinsa doamnă Maria Trandafir știe să cucerească  prin stilul cald, îngemănând  realitatea cu legenda.

           Ca de fiecare dată ,profesorul Eugen Târcovenu, Redactorul Șef, este cucerit de slova scrisă,  fiind prezent cu evocări și eseuri. Alăturându-se cunoscuților  publiciști  Ioan Holban („Trăim toți într-o închipuire”), Constantin Dram („Romanul unei vieți reale”), Eduard Dorneanu („Atunci când iubești poezia”). Eugen Târcoveanu  prin „În slujba omului” face o cronică unei cărți scrise în memoria Prof. Dr. Dan Gogălniceanu.

            În ultima parte a revistei, se menține structura cunoscută, fiind bine acoperite secțiunile Meridiane, Literatura de călătorie, Arte, Edituri și reviste, Eveniment, Din culisele Medicinii, Eveniment, In Memoriam.

              Cel de al patrulea număr al revistei încheie anul 2021 la același nivel publicistic de excepție. Puține reviste își permit să apară într-un format atât de generos, mereu peste 250 de pagini, atrăgând colaboratori de primă valoare. Subtitlul cronicii noastre exprimă un adevăr de necontestat: valoarea crescândă a Revistei  Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa ” Iași.

     Vasile Lefter, membru UZPR

       



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania