Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ion. N. Oprea “Apocalipsa”- eseuri pe verticală

Primit pentru publicare: 30 sept. 2016
Autor: Prof. Mioara NICULESCU, Constanța
Publicat: 30 sept. 2016
Editor: Ion ISTRATE

 

Ion. N. Oprea “Apocalipsa”- eseuri pe verticală


Poezia- știre
Poezia- eseu


Recentul volum “Apocalipsa”- eseuri pe verticală – Editura Armonii Culturale-Adjud  – al Seniorului Ion N. Oprea ne emoționează liric și ne încântă estetic prin vibrațiile și armoniile unor neașteptate și surprinzătoare îmbinări de cuvinte. Nu numai “ modul atâta de dulce de a se izbi două cuvinte” (Nichita Stănescu) ne atrage atenția, ci și ideile pe care le transmite într-un fel atât de original. Acest carusel al ideilor demonstrează, dacă mai era nevoie, o excepțională integrare în comunitatea culturală și o corespondență sinestezică la ritmurile țării.
Pentru Seniori raportarea la cotidian este o modalitate de a se conecta la pulsul străzii, prin extensie la vibrația zilei, la percepția realității imediate din punct de vedere cultural, economic, politic și social. Autorul nu se întreabă și nici nu ne întreabă, ci pur și simplu se indignează de toate neîmplinirile și de toate speranțele înnăbușite din ultimii douăzeci și cinci de ani.
Caracteristicile principale ale volumului sunt scriitura onestă, gândul curat, nepervertit, precum și disponibilitatea punerii în pagină a ideilor cu accente lirice și filozofice, acestea din urmă atingând esențializarea până la aforism. Volumul dezvăluie, discret, erudiția autorului prin conexiuni, raportări și citări la nivelul culturii universale. Acest mod original de a prezenta o radiografie, de fapt o scanare de înaltă fidelitate, a situației, la zi, a țării noastre este dureros de sinceră și necruțător de reală. Stilul anticalofil este cea mai potrivită optiune pe care o propune Seniorul pentru că “melismele” figurilor de stil ar produce un clivaj între idee, mesaj și exprimare.
Eseurile – poem, după părerea noastră,  trebuie citite în cheie dublă: pe termen scurt ne aflăm în plin stil funcțional jurnalistic, față de care Ion N. Oprea este pendinte, și, pe termen lung, stilul se literaturizează și devine beletristic pentru că transmite emoții, stări, idei și sentimente în legătură cu valori perene precum patrie, adevăr, dreptate și iubire, nicidecum pe ultimul loc Cartea de care, iarăși, este  dependent, vezi de exemplu, » Oameni  și  Opera », Editura PIM, Iași, 2013.
Așezarea ludică a eseurilor în normele prozodiei este un alt mod de a trage un semnal de alarmă asupra gravelor probleme din societatea contemporană, pe de o parte, dar și abordarea post-modernistă  a implicării epicului în liric sporind posibilitatea de exprimare liberă, neîngrădită, deasupra formelor convenționale.
Accentele epice transced funcția de potențare a mesajului informațional și trădează  jurnalistul, iar forma și îndulcirea situațiilor dramatice cu ajutorul ironiei fine, a umorului și a autoironiei marchează, cu greu, poetul.
Titlul, “Apocalipsa”, după cum observă și editorul, nu este privit și tratat în sens biblic, ci este în el o superioară înțelegere a fenomenului cotidian, “fără cusur în rău” și lipsit de o minimă morală. Obțiunea pentru eseul pe verticală produce efectul de concentrare a ideii și a mesajului asemenea unui Haiku, adică în datele esențiale privind expunerea și decodificarea textului.
Pe lângă toate acestea volumul are valoare de document, de text istoriografic, de curs de jurnalism sau de exercițiu de conștiință. Pentru cei care au obosit să citească ziarele și să se uite la televizor  este operă  literară despre care vorbimși citim  și etalează o formă superioară de cunoaștere, prin artă, a lumii în care trăim.
Aceste poeme  – editoriale- eseuri contrazic regula jurnalismului care consideră că o imagine face mai mult decât decât o mie de cuvinte și demonstrează că ele, cuvintele, cartea în general, fac totul pentru că de la început a fost cuvântul.
        Cuvântul venit de Sus!

                                                        29 septembrie 2016



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania