Primit pentru publicare: 4 apr. 2017
Autor: Prof. Vasile GĂUREAN, Bistrița
Publicat: 9 apr. 2017
Editor: Ion ISTRATE
Eram student la Cluj prin 1964, când venerabilul stihuitor venise la casa de Cultură a studenţilor, iar noi, tinerii filologi, puhoi, să-l vedem, să-l auzim. Cu glasul domol ruginit din pricina anilor, ne-a relatat o întâmplare din vremuri când –se putea spune- era tânăr sau destul de tânăr
Pe când avea în jur de 45 de ani, marele scriitor s-a îmbolnăvit. A mai fost bolnav domnia-sa şi altădată, ca şi noi de altfel, dar acum nu-i venea de hac stării în care se afla. Il dureau grozav oasele şi mai rău decât durerea era că începuse a se mişca tot mai greu şi apoi căzu chiar la pat. Până la aşa stare de tot neplăcută, merse la toţi doctorii, la cei mai vestiţi pe care-i cunoştea. L-au ciocănit, l-au întors pe toate părţile, i-au pus felurite diagnostice şi i-au dat medicamentele vremii, dar…nimic şi iar nimic. A ajuns până la Moscova. Omul se credea pierdut. Până-ntr-o zi, când Dumnezeu, în marea Lui îndurare ne scoate-n cale cele la care nici nu gândim.
Intră într-o dimineaţă, în camera lui de sus, de la Mărţişor un…vânător din Argeş. Vânător ca toţi vânătorii, în ştiuta lor costumaţie de verde precum pădurea, nelipsita puşcă, pălărie cu pană, o raniţă şi mai ales un zâmbet triumfător pe buze :
-Todore, (aşa-i zicea popular lumea şi prietenii) eu te voi face bine !
-Dumneata ? izbucni în râs bietul bolnav. Atâţia doctori şi aparate n-au putut afla capătul bolii ăsteia şi iaca cine vine să mă vindece ! Se vede că-s cu adevărat la capăt dacă vin vânătorii să mă salveze.
-Nu râde, c-ai să vezi !
Omul îşi scoate raniţa, ia de acolo o seringă şi îi pregăteşte o injecţie. Arghezi nu zice nimic. Aşteaptă răbdător, gata să îndure cu stoicism şi gluma asta, după ce luase destule hapuri şi injecţii care cel mult l-au amorţit.
După vreo cinci zile, bolnavul simţi că începe să se mişte mai bine. In zece zile era prin cameră şi curând, minune…prin curte. Boala, teribila boală fusese învinsă. Şi de cine ?…Absolut de necrezut! De atunci şi pănă la anii târzii -căci trăise 87 de ani- neputinţa aceea teribilă nu a mai revenit. Speriată probabil de vânătorul din Argeş… La acestea, scriitorul adăugase :
« -Imi pare nespus de rău că nu am reţinut reţeta miraculosului preparat al vânătorului meu, dar atâta ştiu, că una din componente era veninul de albine. Acesta m-a făcut sănătos. Poate ar fi fost de mare folos şi altora, dar amicul meu nu mai e de mult, Dumnezeu să-l odihnească şi să-i răsplătească. »
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania