Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

“PALINDROM”, un nou experiment artistic de Monica Pop

“PALINDROM”, un nou experiment artistic de Monica Pop

Galeria apARTe, a Facultății de Arte Vizuale și Design, din cadrul Universității Naționale de Arte „G. Enescu” din Iași, a prezentat în perioada 27 aprilie – 3 mai un experiment artistic ce poartă semnătura artistei Monica Pop, pe care l-a numit PALINDROM, prin intermediul căruia aceasta “explorează intersecția dintre medii și forme de comunicare publică asociate designului publicitar. Revizitând colajul, Monica Pop combină elementele de design grafic cu fotografia într-un format vizual ce evocă dimensiunea, materialitatea și cromatica saturată specifice afișului publicitar”, aflăm de la conf. univ. dr. Cristian Nae, curatorul proiectului.

“În acest demers, ea mobilizează o arhivă de semne grafice împrumutate din istoria designului. Cu toate că elementele de limbaj vizual sunt în mod explicit împrumutate din modernitatea avangardelor istorice – colajul, montajul fotografic cu perspectivă multiplă, codificarea prin intermediul abstracției geometrice de tip constructivist – tematica abordată este, evident, cea a tranziției dinspre mediul printului înspre cel al comunicării digitale. În această tranziție, noțiunea de suprafață joacă un rol crucial. Suprafața, înțeleasă nu doar ca mediu reflexiv, asemeni oglinzii, ci și ca interfață, membrană care permite contactul și interacțiunea între două sau mai multe sisteme comunicaționale și utilizatori, este fundamentală în tranziția de la simulacrul postmodern, definit ca suprafață fără profunzime, la interfață – pielea tehnologică hipermodernă.  

Sugerând un ecran spart în bucăți, limbajul său vizual dezvăluie fragmente ale vieții cotidiene care se încadrează dificil în categoria imaginilor publicitare. În spatele imaginii publicitare, întotdeauna atent construite și augmentate tehnologic, Monica Pop inserează fotografii de amator, imagini ale arhitecturii vernaculare, peisaje rurale depopulate, fragmente de spații privite subiectiv, locuri arhaice care, într-un alt context, ar putea deveni subiectul unor cărți poștale ce popularizează exotismul. În cele din urmă, imaginile rezultate se situează într-o tendință mai amplă de cercetare a designului social și critic ce pare a deveni definitorie pentru catedra de design a Universității de Arte din Iași”, transmitea Cristian Nae în discursul său curatorial.

Despre artistă – parcurs profesional 

Conferenţiar universitar în cadrul specializării Design a FAVD, UNAGE Iaşi, coordonator de doctorate în cadrul Şcolii doctorale de Arte vizuale a UNAGE, din 2016, Monica Pop a absolvit studiile doctorale în domeniul esteticii, precum şi un program masteral în care a studiat aspecte ale antropologiei culturale şi sociale.

Cercetările sale teoretice se axează pe domenii interdisciplinare din sfera designului şi a artelor vizuale, a managementului comunicării în practica profesională. Domeniul preponderent de cercetare este semiotica, în toate formele sale de manifestare, dinamica semnului în societate, şi transpunerea conceptelor practicienilor în noi înțelegeri ale designului. A publicat opt lucrări ştiinţifice  ce tratează problematici legate de semiotica vizualului, dinamica limbajului vizual precum şi problematici ale reprezentării designului în spaţiul ambiental sau publicitar. A participat la conferinţe indexate în baze de date internaţionale, cu articole pe teme de design thinking, industrial design, ecodesign, etc. (International Scientific Conference ModTech – New face of TMCR, Modern Technologies, Quality and Innovation – New face of TMCR – 4 ediţii, ”ICFCC 2011”, Iasi, 2011, International Conference on Arts and Mathematics, etc.). 

De asemenea, a coordonat diverse proiecte artistice în cadrul UNAGE Iaşi, a fost membru în trei granturi de cercetare şi este membru în proiecte de cercetare F.D.I. Participă la expoziţii naţionale şi internaţionale: TEXPOART – Trienala Internaţională de arte textile, BIAMT – Bienala Internaţională de arte miniaturale Timişoara, WEST MEETS EAST – a cultural book exchange, CENTENAR Salonul Naţional de Artă Contemporană și nu numai.  (https://doctart.ro/indrumatori-doctorate-arte-vizuale/monica-pop/)

De curând, în prima partea a lunii aprilie, Monica Pop a mai prezentat un proiect expozițional – INDEXART (11-17 aprilie), la galeria PARTER a FAVD, UNAGE Iași, eveniment ce a coincis cu Săptămâna porților deschise de la UNAGE Iași.

Expoziția cuprindea zece lucrări și un film (sunet și imagine), realizat și montat de designerul Tiberiu Pop. Fotografiile de artă selectate propuneau o serie de “metafore vizuale ce pornesc de la tipul de semn numit index și deschid un câmp vast de interpretări și contemplări”, afirma artista despre proiect.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – UNAGE Iași



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania