Primit pentru publicare: 12 aprilie 2016
Autor: Tudor PETCU
Publicat: 12 aprilie 2016
Editor: Olivian IVANICIUC
Dintotdeauna preocupările și cercetările mele au avut în vedere mai cu seamă spiritualitatea sau, mai bine zis, înțelegerea spirituală a lumii în care trăim și a realităților pe care le trăim. Din acest punct de vedere, viața mi-a oferit până acum frumosul cadou de a mă fi intersectat cu diferite personalități spirituale în special din lumea ortodoxă, pe care poetul Ioan Alexandru o definea ca fiind „împărăția virtuților și a iubirii desăvârșite”. M-am bucurat bunăoară de întâlniri binecuvântate cu părintele Nicolae Bordaşiu, cel ce și-a elaborat teza de doctorat sub îndrumarea părintelui Dumitru Stăniloae, stând de asemenea și în aceeași casă cu părintele Arsenie Boca timp de trei ani. Am avut parte și de o serie de convorbiri cu părintele Michel Evdokimov, fiul marelui teolog Pavel Evdokimov, care m-a făcut să înțeleg comorile Ortodoxiei, dar și cu filosoful ortodox belgian Jean-Claude Polet, care mi-a evidențiat rolul aparte pe care Ortodoxia îl poate juca prin discreția ei într-o lume atât de pragmatică și debusolata.
Evident, această gamă de preocupări a fost marcată și (mai ales), de întâlniri livrești, adică de posibilitatea de a fi descoperit prin studiile mele și cercetarea mea reprezentanți de aur ai spiritualității și Ortodoxiei contemporane. În acest sens, doresc să fac referire la personalitatea Părintelui Placide Deseille, pe care fizic nu l-am întâlnit niciodată. De asemenea, nici nu am avut vreodată ocazia de a coresponda cu Sfinţia Sa, dar m-am simțit profund mângâiat de glasul blândeții sale pe care l-am regăsit în multe din cărțile pe care le-a scris. Așadar, iată cum poate fi descrisă o întâlnire livresca ce la un moment dat ajunge să devină un adevărat medicament sufletesc.
Pe de altă parte, dorința mea de a pătrunde și înțelege mai bine personalitatea duhovnicească a acestui monah athonit care viețuiește pe tărâm francez, mi-a fost îndeplinită prin corespondentele mele cu fiica sa duhovnicească, Doamna Felicia Dumas de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Domnia sa, de altfel traducătoare în limba română a cărților părintelui Placide, mi-a explicat amănunțit de ce un asemenea călugăr este o comoară a Ortodoxiei contemporane, iar cei care doresc să primească la rândul lor aceste explicații, pot accesa acest link http://convorbiri-literare.ro/?p=5356
Eu nu mi-am propus să scriu o biografie a părintelui Placide Deseille, întrucât o biografia a sa există, și recomand călduros inclusiv cartea de convorbiri a părintelui cu jurnalistul francez Jean-Claude Noyé, intitulată „Mărturia unui călugăr ortodox”. Mi-am propus pur și simplu să aduc un mic omagiu acestui părinte arhimandrit aflat acum aproape de împlinirea a 90 de ani de viață. O viață cu un destin aparte, care a însemnat de fapt o reală viețuire monahală, o cale isihasta care ne-ar putea ajuta să descoperim rosturile ascunse și abandonate ale existenței noastre. Pentru mine părintele Placide Deseille înseamnă de fapt curajul de a fi smerit într-o lume obscură a trufiei și răbdarea de a te situa dincolo de cele văzute în vederea desăvârșirii interioare. Nu în ultimul rând, descoperindu-l pe părintele Placide Deseille, am descoperit de fapt ce înseamnă dialogul interior ca formă de disciplinare a propriului sine, a Ființei marcată de tensiuni și ambiții rationaliste.
Recomand așadar tuturor celor dornici de marasm duhovnicesc să cerceteze o asemenea personalitate duhovnicească, întrucât cei asemenea Sfinției Sale, prin puterea rugăciunii neîntrerupte și prin asumarea simplității ca mod de viață, contribuie la supraviețuirea acestei lumi.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania