Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Tudor Petcu. Părintele Ambrogio Cassinasco: lumină a Ortodoxiei în Italia

Primit pentru publicare: 31 iul.2017
Autor: Tudro PETCU
Publicat: 01 aug. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

Părintele Ambrogio Cassinasco: lumină a Ortodoxiei în Italia

Una din marile bucurii pe care viața mi le-a oferit până în momentul de față este reprezentată cu siguranță de faptul de a fi întâlnit în drumul devenirii mele oameni deosebiți ale căror vieți și destine m-au impresionat profund. Am avut șansa de a fi întâlnit scriitori, filosofi și artiști remarcabili ai vremurilor noastre, de a fi cules mărturii de la cei ce au fost victime și martori ai istoriei recente, de a fi realizat dialoguri memorabile cu cei ce păstrează necontenit aprinsă flacăra spiritului creator într-o epocă în care ignoranța pare să fi devenit dictatorul principal. Dar, în același timp, evoluția lumii mele interioare se datorează mai ales legăturilor strânse pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului cu diferiți occidentali convertiți la Ortodoxie, mulți dintre aceștia reprezentând o parte din elita intelectuală a societăților din care provin. Spun acest lucru pentru că cei care au ales să îmbrățișeze Ortodoxia într-un anumit punct al vieții lor au dat dovadă în timp de o adevărată finețe a înțelegerii virtuților și blândeții dreptei credințe pe care noi, cei născuți ortodocși, o pierdem adesea din spectrul nostru ființial ca urmare a unor motive pe care nu le voi comenta aici. Cu alte cuvinte, pot spune că, datorită acestor occidentali convertiți, eu, ca ortodox, am redescoperit cununa Ortodoxiei ce mi-a fost dată încă din naștere.
Unul dintre occidentalii deveniți ortodocși de care voi vorbi întotdeauna cu emoție și bucurie este părintele Ambrogio Cassinasco fără a cărui prezență Ortodoxia în Italia ar fi mult mai săracă. Părintele Ambrogio este o personalitate spirituală a cărei blândețe m-a făcut să înțeleg mai clar răbdarea nemărginită pe care Dumnezeu o are cu fiecare dintre noi pentru a ne însuși Adevărul atât în forma sa concretă, cât și în cea metafizică. Același calm inspirat de Duhul Sfânt care îl călăuzește pe acest reprezentant de seamă al Ortodoxiei în Italia m-a ajutat să înțeleg și de ce mărturia în sine poate deveni o virtute, însuși Sfinția Sa fiind un mărturisitor având în vedere calea spirituală pe care și-a ales-o, o cale ce presupune curaj, răbdare dar și bucurie.
Pe de altă parte, datorită colaborării cu părintele Ambrogio am descoperit ceea ce nu știam și nu credeam că există în geografia dreptei credințe care tinde să devină universală: Italia ortodoxă. Munca sa neobosită aduce în evidență o serie de argumente menite să ne demonstreze originea și moștenirea ortodoxă a unui asemenea colț al lumii în care credeam că până și ateii sunt romano-catolici.
Evident, părintele Ambrogio poate fi descoperit cu adevărat prin explorarea site-ului ortodossiatorino.net pe care îl coordonează și care aduce în permanență noutăți legate de viața ortodoxă în Italia și în lumea largă, dar și de geopolitică, având astfel de a face cu un bogat conținut de informații ce ne poate îmbogăți considerabil orizontul preocupărilor noastre. În orice caz, recomand călduros celor ce doresc să descopere portrete ale lumii contemporane fasonate pe cu totul alte legi decât cele cotidiene, să se aplece și asupra personalității părintelui Ambrogio Cassinasco, rector al parohiei „Sfântul Maxim Episcop de Torino” pentru a înțelege lumina mântuitoare a Ortodoxiei, diferența dintre căutarea și trăirea Adevărului, dar și dimensiunea smereniei și a modestiei într-o lume a orgoliului și a duplicității. Nu întâmplător, părintele Ambrogio este fără îndoială lumină a Ortodoxiei în Italia.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania