Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Placă comemorativă în cinstea unui erou al Botoșanilor

Asociația Buzzmedia: Comunicat de presă
Eroii, acei oameni care au luptat pentru neamul din care fac parte, merită cinstea poporului prin amintirea lor înălțătoare. Fără ei, astăzi, n-am cunoaște sensul adevărat al cuvântului LIBERTATE. Mai mult decât atât, suntem datori față de tânăra generație, adulții de mâine, să ducem povestea înaintașilor  noștri de frunte  mai departe.
Pentru ei Asociația Buzzmedia s-a implicat în organizarea unui eveniment deosebit menit a-l omagia pe Dan Valentin Vizanty, pilot  în al Doilea Război Mondial, fiu al orașului născut la data de 9 februarie 1910. A avut gradul locotent Comandor și a condus Escadrila 43. A fost șef de cabinet al Sub-Secretarului de Stat al Aerului (august 1942–august 1943). În perioada septembrie 1943–august 1944, a fost comandant al Grupului 6 Vânătoare, iar în august 1944 a condus grupurile 1 și 6  Vânătoare. Tot din acel an și până la sfârșitul războiului a fost comandant al Grupului 1 Vânătoare.
Anul trecut, în cadrul concursului de jurnalism „Botoșani, Orașul Meu Drag” (B.O.M.D), proiect inițiat de Asociația Buzzmedia (ajuns anul acesta la a noua ediție) una dintre echipele participante a avut de realizat un reportaj despre Dan Vizanty. Munca de documentare jurnalistică, discuțiile cu fiica acestuia, Ana Maria Vizanty, au purces la lansarea ideii: o placă comemorativă în oraș pentru Dan Vizanty, unul dintre așii aviației de vânătoare române.

Evenimentul de dezvelire a plăcii va avea loc, sâmbătă, 22 iunie, ora 17:00, în Centrul Vechi și va marca ziua aviației celebrată la data de 20 iulie. Placa va fi amplasată pe o clădire din apropierea Bisericii Uspenia, chiar lângă imobilul unde Mihai Eminescu a copilărit până la vârsta de 4 ani.  Tatăl pilotului omagiat acum, Demostene Vizanty, a fost prefect al județului Botoșani și în această calitate a sprijinit mult familia Eminovici.
Și-au anunțat prezența la evenimentul de sâmbătă Ana Maria Vizanty – fiica aviatorului Dan Vizanty, dar și oameni ce iubesc cultura orașului din judet și din țară: jurnalistul Traian Apetrei, istoricul Gheorghe Median, reprezentanți ai Asociației Cultului National al Eroilor – filiala Botoșani, Mihai Cornaci – colecționar și fost angajat al Bibliotecii „Mihai Eminescu”, împătimit al culturii botoșănene, Paul Mircea Iordache scriitor, Doru Ionescu jurnalist TVR, Dorel Gaftoneanupoet și publicist, Florentina Gheorghiță directorul Centrului de Promovare și Informare  Turistică Botoșani, jurnalistul Radu Cajvaneanu și mulți alții.
Evenimentul nu ar fi fost posibil fără susținerea și implicarea deosebită a domnilor Ion Istrate – director Editurii Agata, Cătălin Flutur – director al SC Locativa SA.  De asemenea, se cuvin mulțumiri domnului Dănuț Huțu – Direcția pentru cultură Botoșani.

21.07.2023
Botoșani Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania