Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Program dedicat poetului național Mihai Eminescu în rețeaua institutelor culturale românești în străinătate

Sursa:http://www.rgnpress.ro/

Directia Generala a Reprezentantelor ICR in Strainatate organizeaza, in reteaua institutelor romanesti din strainatate, un Program-cadru pentru promovarea profilului identitar romanesc dedicat poetului national, Mihai Eminescu. Astfel, in perioada 3-29 iunie 2013, sunt programate recitaluri de poezie, lansari si expozitii de carte, conferinte, lecturi, proiectii de film/fotografii/documente, cursuri speciale pentru studiul poeziilor eminesciene.

Programul este dedicat comemorarii a 124 de ani de la trecerea in eternitate a poetului national, Mihai Eminescu. Intr-o maniera clara, prin alegerea unui reper semnificativ pentru cultura romana, acest Program-cadru isi propune sa contribuie la conturarea identitatii romanesti in spatiul cultural international si la imbunatatirea cooperarii cu comunitatile romanesti.

Programul a inceput la Tel Aviv, unde Institutul Cultural Roman a propus omagierea lui Mihai Eminescu, in perioada 3-10 iunie, in cadrul cursurilor sale de limba romana. Cursantii au parcurs biografia lui Mihai Eminescu si au citit si comentat poezii relevante pentru creatia sa lirica, a caror selectie a tinut cont de structurile gramaticale insusite pana acum de cursanti. A fost prezentat si poemul Luceafarul, tradus in limba ebraica de Tomy Siegler. Au fost invitati sa participe si studentii cursului de limba romana organizat de Universitatea din Tel Aviv.

Programul continua in S.U.A., unde pe 13 iunie Institutul Cultural Roman de la New York va organiza, la sediu, evenimentul „Eminescu – An American Perspective (A Tribute to Mihai Eminescu – the Last Great Romantic Poet)”. Directorul reprezentantei de la New York, Doina Uricariu, va sustine o scurta prelegere despre viata si opera poetului Mihai Eminescu. Adrian G. Sahlean (unul dintre cei mai cunoscuti traducatori ai operei lui Eminescu in limba engleza, co-fondator si presedinte al organizatiei non-profit Global Arts Inc., care promoveaza literatura, muzica si arta romaneasca in S.U.A.) va recita poeme de Mihai Eminescu, in traducere proprie, din volumul Eternal Longing, Impossible Love. Vor fi proiectate fotografii ale poetului, manuscriselor, copertelor volumelor eminesciene in diferite editii romanesti si americane, precum si imagini ale portretelor poetului national realizate de cunoscuti pictori si sculptori romani. Vor fi audiate fragmente muzicale inspirate de versurile lui Eminescu, cu solistii Doina si Ion Aldea Teodorovici, Stefan Hrusca, Margareta Paslaru, precum si lieduri interpretate de Ana Leonora Ion, Camelia Pavlenco sau Bogdan Baciu. Vor fi expuse, de asemenea, volumele de/sau despre Eminescu aflate in biblioteca Institutului Cultural Roman de la New York: poezii in limbile romana si engleza, monografii, studii.

Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” de la Chisinau va organiza, in colaborare cu Asociatia Nationala a Oamenilor de Creatie din Moldova si Primaria Municipiului Chisinau, expozitia „Mihai Eminescu – 124 de ani de la trecerea in eternitate”, in perioada 14-29 iunie, in Gradina Publica din Chisinau. Expozitia va prezenta manuscrise si fotografii. Reprezentanta de la Chisinau va itinera expozitia si in alte localitati din Republica Moldova: Causeni, Soroca, Balti, Leova, Edinet si Cahul. Tot la Chisinau, va avea loc, la Academia de Stiinte a Moldovei, lansarea oficiala a volumului Mihai Eminescu. Dictionar Enciclopedic de Mihai Cimpoi. Vor participa acad. Nicolae Dabija, acad. Gheorghe Duca (presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei) s.a. Intalnirea va fi insotita de o serie de dezbateri pe marginea volumului, la care vor participa si reprezentanti ai bibliotecilor din Republica Moldova, directori de licee, scriitori, poeti si reprezentanti ai mediului academic si universitar. Volumul Mihai Eminescu. Dictionar Enciclopedic cuprinde o ampla analiza a poeziei, prozei, dramaturgiei si publicisticii poetului, precum si prezentarea eminescologilor importanti.

Pe 14 iunie va avea loc la Paris, in Sala Bizantina a Palatului Béhague, un recital extraordinar al actorului Dorel Visan. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Roman din capitala Frantei, se adreseaza publicului francez erudit, amator de literatura romana, precum si membrilor diasporei romanesti din Paris si Ile de France.

[…]

Articol complet la:http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/eveniment/9559-program-dedicat-poetului-national-mihai-eminescu-in-reteaua-institutelor-culturale-romanesti-din-strainatate.htmlAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania