Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Revistele culturale formează oamenii?

Oprea-Ion-320x200-150x150Primit pentru publicare: 02 iun.2015
Autor: Ion N. OPREA
Publicat: 03 iun.2015

Revistele culturale formează oamenii?

„Podul de reviste”, inițiativă pentru România cea Mare…
Să facem UNIREA fără politicieni!

I

La Iași, în cadrul Festivalului internațional de literatură și traduceri (FILIT), 2014, în organizarea revistei de cultură Timpul – serie nouă- coordonator Daniel Șandru, la Biblioteca Universitară „Mihai Eminescu”, cu participarea unor profesioniști, ziariști și conducători de reviste, s-a ajuns la concluzia că în momentul de față, presa în general nu mai este tribună de formare și educare, jurnalismul pierzându-și cu totul conținutul de calitate, iar revstele, unii cred că nu-și mai au rostul, ele nu formează pe nimeni. Concluzia nesatisfăcându-ne, după cum știți, am inițiat ancheta din titlu: revistele culturale formează oamenii? Până acum, în majoritate cititorii ne-am răspuns afirmativ. Unii categoric, da!

Surpriză, plecând de la nereușita „Podul de Flori”, când la Prut romînii din ambele părți și-au întins mâinile și au lăsat sufletele să rodească speranța că în condițiile noi fie și printr-un act legislativ se putea hotărâ unirea, revenirea Basarabiei la mama ei – România –după care a urmat „Podul de cărți”, cu slovă latină, când camioane întregi s-au descărcat și au îmbogățit bibliotecile școlare și universitare din Chișinău și alte localități – Tiraspol, Orhei, Bălți, Ungheni, Dubăsari… fără ca politicienii să devină sensibili, astăzi  participăm la o nouă inițiativă.

Cum și astăzi politicienii, din ambele părți, au alte preocupări, iar cei câțiva intelectuali întruniți la Iași în cadrul FILIT gândesc așa cum s-a arătat, un academician, scriitorul basarabean Nicolae Dabija, redactor-șef al publicației “Literatura și Arta”, are o idee cu totul deosebită: „să facem Unirea fără politicieni!”. Să se adune toți cei de origine română din Cernăuți, din Timoc, din Voievodina…și, împreună, să dea știre lumii că lumea intelectuală pune ceva nou la cale –crearea unui scut de românism în jurul României reîntregite.

Mână în mână cu matematicianul Gheorghe Păun din București, ei rânduiesc un alt pod, al frăției româno-române, botezat, știți cum, „Podul de reviste”, confirmând ideea noastră că revistele pot mult, mult, când au direcție bună, orizont de gând și acțiune…

La Curtea de Argeș, Râmnicu Vâlcea și Câmpulung/Muscel, trei orașe vecine, cu implicarea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a Companiei Poligrafice și editoriale ROTAREXIM și a Primăriei din Câmpulung a și avut loc prima ediție a „Podului de Reviste”, sub deviza  „România mare Culturală”, subliniind rolul pe care îl are cultura în întărirea conștiinței naționale, revistele, chiar nefinanțate de Stat, dovedindu-și încăodată utilitatea pe care întotdeauna o apreciem.

Reamintim lumii și nouă că, în istoria noastră, unirea politico-administrativă a fost întotdeauna precedată de unitatea culturală, de limbă, credință și datini.

Așa să fie!

Mai nou, sîmbătă, 16 mai, la Chișinău, zeci de mii de oameni au mărșăluit, cerînd unirea cu România. În fața ambasadei României, manifestanții au solicitat președintelui României Klaus Iohannis și clasei politice să urgenteze demersurile pentru apropierea decisivă a celor două state românești. A fost lansat și un APEL către Statele Unite ale Americii, în fața ambasadei de la Chișinău.

A doua zi, duminică, o parte din manifestanți s-au deplasat la vama Leușeni, de pe Prut,  și au cerut și acolo anularea interdicției de a intra în R. Moldova a cetățeanului român George Simion.  A cetățeanului român care a și fost arestat acolo, după cum și declară, pentru ca „să alimenteze teza din capul basarabenilor – nu cereți unirea cu  românii, că vă vor abandona, ei vin aici, strigă cu voi, dar imediat fug acasă, dacă apar probleme. Eu  n-am plecat, deci trebuia să fiu expulzat. Și nu pe mine m-au expulzat, ci au încercat să expulzeze din Basarabia ideea unionistă. Au recurs la acest abuz, în speranța că nu va mai avea loc manifestarea de sâmbătă, de parcă un singur om putea face așa ceva. Au sperat că românii nu o să-i vadă pe basarabeni așa cum sunt, așa cum au fost mereu. Uite că nu le-a ieșit. O nouă tânără generație a societății din Basarabia s-a  născut la Chișinău. Observați-i, comunicați cu ei, fiți prezenți, și… cel mai important: iubiți-i , necondiționat!”

Următorul eveniment major al unioniștilor din Basarabia se  anunță a avea loc pe 5 iulie, sub forma unei Mari Adunări Naționale. Până atunci ei au ales să creeze o coaliție din toate  asociațiile civice, numită Blocul Unității Naționale (BUN) care, în alegerile locale din 14 iunie va propune tuturor candidaților la funcția de primar să își asume „Pactul pentru Unire, Pactul pentru Europa” care prevede apropierea decisivă de România, cum le-a spus într-o ocazie Traian Băsescu, fostul președinte al României: „Cereți Unirea și o veți avea!”

Deocamdată, pe 16 mai 2015, pe străzile Chișinăului 25.000 de oameni au cerut Unirea: „România, nu uita, Basarabia e a ta!”

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

2 comentarii la acestă însemnare

  1. D.M. Gaftoneanu spune:

    DA,revistele culturale formează oamenii!

  2. Horga mihai spune:

    Presa de orice natură face formare (uneori – deformare, din păcate) prin informare…

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania