Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Rolul lecturii în formarea personalității copilului

Cartea a fost recunoscută ca o valoare spirituală de mare preţ încă din cele mai îndepărtate vremuri. Stau mărturie în acest sens, peste timp, cuvintele pline de înţelepciune ale bătrânului cronicar: „… că nu iaşte alta şi mai frumoasă şi mai de folos în viaţa omului zăbavă decât cetitul cărţilor”. (Miron Costin).

„Cartea este un ospăţ al gândurilor la care oricine este poftit…; este o comoară fără de preţ în care unii îşi adună cele mai frumoase gânduri, ca alţii să le poată folosi în voie.” (Eugenia Şincan, 1993, pag. 9).

În termen de odă s-a adresat cărţii şi poetul Tudor Arghezi, creatorul unei adevărate revoluţii filologice, prin care, poetul – demiurg al cuvintelor – a scos un timbru liric inedit în contextul epocii:
„Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
Încet gândită, gingaş cumpănită,
Eşti ca o floare, anume înflorită
Mâinilor mele, care te-au deschis”.

Nu există mânuitor al condeiului sau cugetător asupra sensurilor existenţei care să nu fi preţuit cuvântul scris, valoarea lui de document spiritual peste timp.

„Iubesc literatura şi o privesc ca o formă a fericirii” spunea Jorge Luis Borges (1988, pag. 33).

Axioma: „Ai carte, ai parte” duce la înţelegerea necesităţii practice, sociale a cărţii. Ea este o lume mirifică a celor cunoscute şi necunoscute, un tărâm în care imaginaţia este atotputernică. Mereu aproape când îi simţi lipsa, cartea te ajută să nu roşeşti de propria-ţi ignoranţă. Puterea cărţii creşte dacă îţi deschizi inima în faţa ei, o întrebi cum trebuie să trăieşti, care este rostul vieţii, cum picătura de minune numită om poate stăpâni o lume şi pe el însuşi.

Emil Cioran recomanda „muzica lui Mozart şi Bach ca remediu împotriva disperării…”. (Emil Cioran. Cartea amăgirilor, Editura Humanitas, Bucureşti, 1991. pag. 40). Preluând sugestia, dascălul trebuie să prescrie elevilor săi cartea ca „leac” pentru singurătate. Depozit complet al inteligenţei omeneşti, înmagazinând în filele ei cunoştinţe, sensibilitate, fapte, cartea le păstrează intacte în timp devenind orizont de cultură şi civilizaţie.
(…)
Lectură completă la : https://edict.ro/rolul-lecturii-in-formarea-personalitatii-copilului/

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania