Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Să apărăm virtutea sătească! Ion Istrate: ,,Marcăm Stejarii. Gheorghe Burac – 80, seva din rădăcinile gliei strămoșești”

Primit pentru publicare: 17 febr. 2016
Autor: Dorina RODU
Publicat: 18 febr. 2016
Republicat: 28 aug. 2017

 

 

Să apărăm virtutea sătească!

Ion Istrate: ,,Marcăm Stejarii. Gheorghe Burac – 80, seva din rădăcinile gliei strămoșești”

 

Cartea Marcăm Stejarii. Gheorghe Burac – 80, seva din rădăcinile gliei strămoșești, scrisă de directorul Revistei Luceafărul (Bt) – Ion Istrate, este o importantă inițiativă pentru o necesară considerație față de OM-ul Gheorghe Burac și față de, încă mulți, alții ca Domnia sa, nu numai pentru respectul și prețuirea domniilor lor față de glia strămoșească, ci și pentru faptul că au luptat sub forma unui exemplu personal, printr-un mod de viață atașat spiritului țarinei, pentru grija de a păstra valorile tradiționale românești, reprezentate de virtuților sătești.

Această carte este începutul unei serii inițiate de Ion Istrate intitulată ,,Marcăm Stejarii”, în cadrul colecției ,,Virtutea Sătească”, cu scopul de a-i cinsti și răsplăti pe acei  oamenii care l-au învățat să-și iubesc satul natal și țara. Este un îndemn: Întoarce-ți fruntea/ Ca un steag/ Ridicat pentru cinstirea omului. (BARANGA, V. A)

 În cele peste 270 de pagini, volumul semnat de Ion Istrate cuprinde: date biografice despre Gh. Burac; articole din presa scrisă a vremii între anii 1996-2006; articole din presa scrisă a vremurilor recente, între anii 1999-2015; publicații online – contururi ale personalității prof. Gheorghe Burac, între anii 2010-2015; un epistolar – care cuprinde, selectiv, scrisori cu diferite personalități; o selecție de surse și suporturi autentice în săvârșirea scrierilor; o selecție de dovezi ale aprecierii muncii intelectuale ale prof. Gh. Burac și un valabil argument de un demn „modus vivendi – Valentina Burac”, soția profesorului.

Toate personalitățile care au scris despre Gheorghe Burac sau despre operele domniei sale, au avut numai gânduri bune exprimate prin vorbele de laudă la adresa profesorului.  În articolul Cartea unui monograf, pedagog de excepție – Gheorghe Burac, publicat în revista Luceafărul (Bt), prof.Mihai Matei începea articolul evidențiind devotamentul față de cultura: „Personalitate în adevăratul sens al cuvântului, profesorul Gheorghe Burac a servit cu devotament învățământul, cultura, participând la întreaga viață economico-socială, formativă a localității în care s-a născut.” , precum și multe altele.

Cartea Marcăm Stejarii – seva din rădăcinile gliei strămoșești, Gheorghe Burac – 80, este o carte de excepție din care avem de învățat multe lucruri, printre care ne se amintește că trebuie să ne respectăm și să ne iubim tradițiile, satul natal și țara. Și este de-ajuns doar să amintim aici, redând, aserțiunile puse la începutul cărții cu scopul de a releva ideea fundamentală a scrierii despre care vorbim: /Dedic această carte ilustrului pedagog și luminător al satelor din Valea Bașeului, profesorul Gheorghe Burac, prin venele căruia nu curge decât sânge din seva gliei strămoșeștisau /Am făurit această carte, în gest de omagiu adus celor care m-au învățat să-mi iubesc satul natal și țara, părinților mei și străbunilor mei, din inima cărora nu a țâșnit, spre viețuire, decât sânge de țărani!/ și sigur, nici nu se putea altfel, cu o odă consacrată, din creația populară (Din om în om, pus în mintea-mi prin tatăl meu de la străbunii lui): //Glie, glie, ciocârlie/ Cât de dragi îmi sunteți mie!/ Din voi: dragostea de țară/ Și iubirea pentru mamă!/ Din voi: scutul de oștean/ Și iubirea pentru neam! // (Ion Istrate).

Luând exemplul lui Ion Istrate, care a avut inspirată și necesara inițiativă, importantă nu numai pentru localitatea Vlăsinești, dar și pentru toate satele din județul Botoșani, e nevoie de a susține, de a omagia și de a promova coloanele de susținere ale culturii acestor ținuturi încărcate de istorie, cu oameni deosebiți, devotați dragostei de țarină și neam, patrioți cu adevărat!

Felicitări domnule Ion Istrate pentru o asemenea inițiativă!

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Nicolae Iosub spune:

    Felicitari D-le director Istrate pentru aceasta frumoasa initiativa! D-ul Burac si altii ca el merita sa le fie dedicata cate o carte, in care sa fie evidentiata munca lor de-o viata si contributia adusa culturii romanesti.
    V-ati luat o sarcina de raspundere care, cred, ca va continua. Felicitari!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania